Košarka

Ususret Svjetskom kupu: Dominikanska Republika s puno izostanaka teško će proći skupinu

Jan Šneler • petak, 30.08.2019.
Ususret Svjetskom kupu: Dominikanska Republika s puno izostanaka teško će proći skupinu
Foto: EPA

Dominikanska Republika u najjačem sastavu ne bi bila favorit za medalju, ali bi vjerojatno bila opasan protivnik u grupnoj fazi i bila konkurentna za najboljih osam. Ipak, puno važnih izostanaka značit će vjerojatni oproštaj već u skupini...

Zamislite momčad u kojoj glavne uloge imaju Al Horford i Karl-Anthony Towns, a šuterski ih prati James Feldeine. Ne bi se radilo o lošoj momčadi, dapače bio bi to sjajan kostur jedne potencijalno vrlo opasne ekipe. Towns je prošle godine u dresu Minnesote Timberwolves postizao 24 poena uz 12 skokova, dok je Horford u dresu Boston Celticsa bio nešto slabiji s 14 poena i sedam skokova.

Visoke pozicije Dominikanska Republika imala bi pokrivene, ali na njihovu žalost obojica sjajnih NBA igrača uz Feldeinea neće pomoći svojoj nacionalnoj selekciji u Kini. Ujedno to znači da će Dominikanska Republika vrlo teško doći do nekog zapaženijeg rezultata. Objektivno, veliko iznenađenje bilo bi kada bi prošli vrlo tešku skupinu u kojoj su Njemačka, Francuska i autsajder Jordan.

Dosadašnji nastupi

Do ove godine, Dominikanska Republika samo je dva puta igrala na svjetskoj smotri, 1978. i 2014. godine. Prije 41 godinu na Svjetskom prvenstvu na Filipinima, osvojili su 12. mjesto upisavši samo dvije pobjede protiv Južne Koreje i Senegala.

Prije pet godina ostvarili su daleko bolji uspjeh. U grupnoj fazi poraženi su od Ukrajine, SAD-a i Turske, ali su ostvarili dvije važne pobjede protiv Finske i Novog Zelanda i s treće pozicije otišli u daljnje natjecanje. Osmina finala donijela im je Sloveniju protiv koje su dobro igrali, ali na kraju ipak izgubili sa 61:71. Konačni poredak značio je 13. mjesto čime su završili ispred 11 drugih momčadi i postigli prilično dobar rezultat.

Kako su došli u Kinu

Dominikanska Republika nije imala lagan zadatak u kvalifikacijama. U prvoj grupnoj fazi našli su se u prolaznoj skupini s Kanadom, Djevičanskim Otocima i Bahamima. Nakon dva kola Dominikanska Republika imala je dvije pobjede, od čega jednu protiv Kanade. Na kraju su završili kao drugi s četiri pobjede i dva poraza.

To im je donijelo križanje sa skupinom u kojoj su bili Brazil, Venezuela i Čile. Krenulo je dobro pobjedom protiv Čilea i porazom u produžecima od Venezuele. Dominikanska Repuvlika izgledala je kao momčad koja ima ono što je potrebno za plasman u Kinu.

Ipak, s obzirom na broj bodova koji su prenijeli, teško je bilo očekivati da će uhvatiti prva tri mjesta koja direktno vode u Kinu. Na njihovu sreću došla je važna pobjeda protiv Venezuele koja im je donijela presudna dva boda. Na kraju su bili četvrti s 19 bodova, odnosno sedam pobjeda i pet poraza, dok je Urugvaj u drugoj skupini imao 18 bodova. Kako su dalje išle po tri prvoplasirane i najbolja četvrtoplasirana momčad, Dominikanska Republika je izborila Svjetsko prvenstvo.

Zvijezda

Dominikanska Republika neće biti sastav s puno zvijezda. Svi oni najveći otkazali su nastup, a momčad će većinom činiti igrači koji su izgurali američke kvalifikacije. Najbolji igrač tih kvalifikacija bio je Victor Liz, bek-šuter koji igra u portorikanskom Leones de Ponceu.

Radi se o 33-godišnjem košarkašu koji je izmijenio velik broj srednjeameričkih klubova i dobar dio karijere proveo u domaćem Metrosu de Santiagu u kojem je godinama bio najbolji igrač. U kvalifikacijama je zabijao prosječno 13.7 poena po utakmici i trebao bi biti šuterski najjači adut Dominikanske Republike.

Izbornik

Argentinski trener Nestor Garcia sa svojih 54 godina ima doista bogat životopis. Vodio je velik broj južnoameričkih klubova, bio na klupi Urugvaja, Argentine i Venezuele, a dvije godine je vodio i španjolskog prvoligaša Fuenlabradu.

Riječ je o treneru koji ima iskustva, može posložiti dobro svoju momčad, ali ponekad je teško nešto napraviti ako nedostaje igračke kvalitete. Garcia se, s obzirom na brojne otkaze, odlučio za veterane, za iskusnu momčad koja bi trebala izgurati natjecanje i probati napraviti praktički malo čudo.

Prognoza

Skupina G u kojoj su Njemačka i Francuska čini se prilično neprolaznom. Protiv Jordana će se Dominikanska Republika potući za treće mjesto i bolji konačni plasman. To će ujedno biti i susret prvog kola. Poraženi iz tog dvoboja izgubit će sve nade za prolaz dalje, a Dominikanska Republika, ako slavi protiv Jordana, zadržava barem teoretske šanse za prolaz u drugi krug.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!