Košarka

Ususret Svjetskog kupa: Srbija je veliki kandidat za zlato, ali to joj ne smije biti otegotna okolnost

Jan Šneler • četvrtak, 29.08.2019.
Ususret Svjetskog kupa: Srbija je veliki kandidat za zlato, ali to joj ne smije biti otegotna okolnost
Foto: EPA

Reprezentacija Srbije izuzetno je kvalitetna selekcija, bogata sjajnim igračima i vrlo kvalitetnim i iskusnim trenerom, ali Svjetsko prvenstvo je dugo i još je čeka jako puno posla do medalje, a kamoli do zlata...

Nećemo otkriti toplu vodu kada kažemo da je Srbija veliki favorit za naslov na predstojećem Svjetskom prvenstvu. Teško je govoriti o prvom favoritu jer je put do zlata dugačak, ali Srbija definitivno spada na sam vrh. Nije to slučajno, Srbi doista imaju sjajnu košarkašku vrstu koja godinama igra zajedno i ovo bi trebala biti kulminacija.

Osvojili su srebra na Olimpijskim igrama 2016., srebro na Svjetskom prvenstvu 2014. i srebro na Eurobasketu prije dvije godine. Sada je prilika da konačno dođu do zlatne medalje, idealna šansa za to jer su doista skupili sjajnu momčad. Igrat će Nikola Jokić, ponajbolji centar NBA lige, tu su i dva snažna diva Boban Marjanović i Miroslav Raduljica, Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica, a da organizacija igre bude sjajna pobrinut će se Vasilije Micić i Stefan Jović.

Aleksandar Đorđević za svaku poziciju ima dvojicu sjajnih igrača, tu su čak petorica NBA-ovaca od kojih jedan All-star kvalitete. U nekoj varijanti, Đorđević može čak i petorku složiti isključivo od NBA igrača što je prilično nevjerojatno. Iako bi izostanak Miloša Teodosića inače bio ravan danu žalosti, bez obzira na njegove kvalitete i liderstvo, Srbija ima dostojne zamjene.

"U ovom trenutku jako sam zadovoljan koncepcijom momčadi. Prošli put smo također išli sa šest niskih i visokih igrača, a sada ćemo to ponoviti. Postoje neke ideje vezane za promjene nekih igrača s određenih pozicija, da neki drugi pokriju druge pozicije, pa se nadam da ćemo to provesti u djelo. Ekipa smo koja ima impozantnu visinu (205 cm prosjek, op.a.). Mi već imamo određeni stil koji je prepoznatljiv i koji donosi rezultate", rekao je prije tjedan dana Đorđević.

Dosadašnji nastupi

Od raspada Jugoslavije, Srbija od svih momčadi s ovih prostora bilježi najveće uspjehe. Tri puta su osvojili Europsko prvenstvo, dva puta zaredom (1998. i 2002.) bili svjetski prvaci, a uz to imaju i dva finala s Olimpijskih igara.

Na Svjetskom prvenstvu 1998. godine igrali su sjajno i zaključili natjecanje sa samo jednim porazom. U finalu su svladali Rusiju (64:62) uz sjajnu predstavu Željka Rebrače (16 koševa i 11 skokova) te MVP-a cijelog turnira Dejana Bodirogu.

Četiri godine kasnije došao je novi naslov uz sjajnu četvrtfinalnu pobjedu protiv SAD-a. Predrag Stojaković i Vlade Divac predvodili su Srbiju, a tu je još uvijek bio sjajni Bodiroga koji je odigrao briljantno finale protiv Argentine postigavši 27 poena.

Smjena generacija donijela je mali pad 2006. godine (11. mjesto), no već 2010. Srbija se ponovno vraća u polufinale, da bi 2014. godine u Španjolskoj došla do finala i osvojila srebro. Ovoga puta Amerikanci su bili prejaki (129:92), ali osvojiti srebro u košarci na svjetskoj smotri znači puno više od drugog mjesta.

Kako su došli u Kinu

U prvoj grupnoj fazi kvalifikacija, Srbija je bila u skupini s Njemačkom, Gruzijom i Austrijom. Počeli su dobro s dvije uvjerljive domaće pobjede protiv Austrije i Gruzije. Protiv Njemačke u Frankfurtu nije išlo, a onda je u četvrtom kolu došla tijesna pobjeda u Schwechatu kod Austrije (81:82). Srbi su se tu uspjeli izvući, spasiti važna dva boda i potom slaviti u Tbilisiju da bi na svom terenu u Novom Sadu ponovno izgubili od Njemačke.

Drugi važniji krug donio je Grčku, Izrael i Estoniju, a prve tri momčadi išle su dalje. Prvi susret donio je poraz u Grčkoj, a onda nakon glatke pobjede protiv Estonije došao je i poraz od Izraela. Iako se skupina činila prolaznom, činjenica da igraju bez najvažnijih igrača gotovo je skupo stajala Srbiju. Spas je došao pobjedom protiv Grčke u Beogradu, a onda novi šok. Na gostovanju kod košarkaških anonimaca, Srbija gubi od Estonije.

Ključna je bila posljednja utakmica u Beogradu. Poraz bi značio eliminaciju. Izraelci ipak nisu ponovili iznenađenje. Srbija je kontrolirala rezultat i slavila s 97:76 te s trećeg mjesta ulovila nastup u Kini.

Zvijezda

Tu nema nikakve dvojbe. Iako je Srbija sjajna momčad, njihov najbolji igrač je, a ujedno i jedan od najboljih koje ćemo gledati u Kini, Nikola Jokić. Ovaj 213 cm i više od 113 kg teški centar igra već četiri godine u NBA ligi na najvišoj razini. Ponajbolji je centar najjače košarkaške lige na svijetu, a prošle sezone je odigrao 94 utakmica za Denver Nuggetse i postigao prosječno 20 poena uz 11 skokova u regularnom dijelu te 25 koševa i 13 skokova u doigravanju.

Osim što je neprikosnoven pod košem šuterski i skakački, Jokić sjajno širi reket i nerijetko puca s distance. Šut za tri poena mu je često oko 40% što je sjajno za šutere, a kamoli za centre od 213 cm. Prošle godine uputio je 326 šuteva što nije mala brojka za centra (usporedbe radi Bojan Bogdanović koji slovi za sjajnog tricaša prošle godine je uputio 408 šuteva s linije od tri poena).

Jokić je iznimna snaga Srbije, a s obzirom na to da će imati u Joviću i Miciću sjajne razigravače, ne treba sumnjati da će biti sjajna napadačka opcija Đorđevićeve momčadi.

Izbornik

Aleksandar Đorđević je bio sjajan igrač, vrlo uspješan i trofejan playmaker, a posljednjih godina pokazuje se i kao vrlo talentirani trener i izbornik. Nakon igračke karijere vodio je kratko milansku Olimpiju i nakon duže pauze i kratke avanture u Benettonu preuzeo Srbiju. Bilo je to 2013. godine, a od tada Srbija pod njim bilježi fenomenalne rezultate koji su posebno očiti posljednje dvije-tri godine kada su došli do tri velika finala.

Uz Srbiju, Đorđević je vodio godinu dana Panathinaikos i dvije godine Bayern dok je od sredine prošle sezone sjeo na klupu Virtus Bologne. S potonjim klubom sezonu je zaključio naslovom FIBA Lige prvaka. Đorđević je još uvijek relativno mlad trener, prije par dana napunio je 52 godine i očekuje ga u karijeri još izazova i trofeja, odnosno medalja.

Sama činjenica da je postao prvi u povijesti s medaljama s Olimpijade, Europskog i Svjetskog prvenstva kao igrač i trener govori o kakvoj sjajnoj igračka i trenerska karijeri se radi. Iako Srbija djeluje sjajno ako samo pogledate roster momčadi, Đorđević je važan faktor, mnogi će reći i ključan jer većinu ideja sjajno inkomporira u sustav iskusnih i talentiranih igrača.

Prognoza

Najveći konkurent Srbiji u skupini D bit će Italija. Iako Angola i Filipini mogu biti opasni, Srbija protiv njih ne bi trebala imati većih problema. Realno, očekuje se 4. rujna susret Italije i Srbije za prvo mjesto u skupini. Njihova skupina križa se sa skupinom C u kojoj su Španjolska, Iran, Portoriko i Tunis.

Srbija će morati pobijediti Italiju ili Španjolsku za sigurnost u osminu finala. Dva poraza iz tih ogleda značili bi vjerojatni kraj natjecanja. Ako idemo toliko daleko, za četvrtfinale će trebati svladati nekoga iz trojca Argentine, Rusije ili Kine, a polufinale bi mogli tražiti preko SAD-a.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10830.08.2019. u 21:52
    nisam znao ono za odluku FIBE..il mozda zaboravio
    narada108
  • Dario_SNet30.08.2019. u 16:09
    Branimir je već objašnjavao pa evo kopi/pejst: Već sam morao objašnjavati pa ovako, FIBA je službeno promijenila naziv 2012. godine iz FIBA World Championship u FIBA World Cup i od tog trenutka u važnijim brošurama, stvarima vezanim uz nacionalne saveze (pa tako i HKS) koristi se službeno Svjetski... [više na forumu]
    Dario_SNet
  • narada10830.08.2019. u 13:05
    Zar nije svjetsko prvenstvo, a ne kup? Buduci da u najmanje 10 sportova (npr. vaterpolo, atletika) postoje oba formata, vrijedilo bi pravit razliku, kaj ne?
    narada108