Košarka

Ususret Svjetskom kupu: Afrički prvak stiže u Kinu sa željom za prolaskom u osminu finala

Petar Jenjić • četvrtak, 29.08.2019.
Ususret Svjetskom kupu: Afrički prvak stiže u Kinu sa željom za prolaskom u osminu finala
Foto: EPA

U Kinu stiže i aktualni afrički prvak Tunis koji je i više nego uspješno odradio kvalifikacije, a na Svjetskom prvenstvu nada se prolasku barem do osmine finala...

Prije nekoliko dana Tunis je potvrdio svoj konačan roster za Svjetsko prvenstvo. Nakon gotovo dva mjeseca priprema, izbornik Mario Palma suzio je roster sa 16 na 12 igrača.

Momčad predvodi Michael Roll koji je nedavno stigao u Armani Milano iz Maccabi Tel Aviva, kao i centar Dallas Mavericksa Salah Mejri. Obojica su propustila posljednje "prozore", ali se vraćaju u reprezentaciju.

"Želimo odigrati najbolji turnir jedne afričke momčadi na Svjetskim prvenstvima i znamo da to možemo ostvariti u Kini", ističe Mejri koji vjeruje u dobar početak turnira.

"Imamo dosta iskustva, nikoga se ne bojimo. Radili smo jako kroz kvalifikacije i zadnjih nekoliko godina kako bismo došli do ovoga i pokazali što možemo. Želimo izaći iz grupe, proći u sljedeću rundu, biti najbolja afrička reprezentacija na Svjetskom prvenstvu i pokušati izboriti i Olimpijske igre."

Dodajmo i to kako je Tunis aktualni prvak Afrike, a zlato je osvojio prije dvije godine kada je u finalu bio bolji od Nigerije. Najbolji na kontinentu bio je još 2011. godine, a osvojio je i jedno srebro te četiri bronce.

Dosadašnji nastupi

Tunis je u svojoj dugačkoj košarkaškoj povijesti samo jednom nastupio na Svjetskom prvenstvu, a bilo je to prije devet godina u Turskoj.

Tada je, između ostalog, igrala u skupini i s Hrvatskom, a zatim i s Iranom, Brazilom, Slovenijom i SAD-om. Upisala je svih pet poraza uz koš razliku -107. Hrvatska ga je svladala rezultatom 84:64.

Kako je stigao u Kinu?

Jako dobro odradio je prvu fazu kvalifikacija. U skupini A igrao je protiv Kameruna, Čada i Gvineje te ostvario svih šest pobjeda uz koš razliku +184. Najuvjerljiviji bio je protiv Gvineje koju je u obje utakmice porazio s po 40 razlike.

I u drugoj fazi natjecanja Tunižani su nastavili gdje su stali. Prvo su svladali Maroko (65:50), a zatim Egipat (69:47) i Angolu (84:64). I u drugoj utakmici svladali su Marokance (89:51), a u preostale dvije utakmice upisali su poraze, s obzirom na to da im utakmice nisu bile pretjerano važne.

Od igrača koji su nastupili u svim, ili barem u većini utakmica, treba izdvojiti Makrama Bena Romdhanea koji je bilježio 11.8 poena i 6.4 skoka te Omara Obadu koji je po prosjeku od 12.3 koša bio najbolji tuniški strijelac.

Zvijezda

Kao prvog igrača izdvojit ćemo košarkaša Dallas Mavericksa Salaha Mejrija koji će sa svoje 33 godine voditi reprezentaciju na velikom natjecanju.

Karijeru je započeo u matičnom Tunisu, a nakon dvije godine u belgijskim Antwerp Giantsima i jedne u španjolskom Obradoiru, 2013. godine stigao je u redove Real Madrida.

S Kraljevskim klubom osvojio je naslov prvaka Europe, španjolsko prvenstvo, dva Kupa kralja te dva španjolska Superkupa. Od 2015. godine igra u Dallas Mavericksima. Iako se posebno ne ističe brojkama, svoju dionicu ulaskom s klupe itekako odradi.

Za reprezentaciju nastupa od 2009. godine, a igrao je i na Svjetskom prvenstvu u Turskoj. Godinu dana kasnije, kada je Tunis postao afrički prvak, proglašen je najboljim igračem turnira.

Izbornik

Na klupi reprezentacije iskusni je 69-godišnji Portugalac Mario Palma koji gotovo većinu svoje trenerske karijere radi kao trener u Africi, a najveće uspjehe imao je s Angolom, na čiju je klupu prvi puta stigao još daleke 1980. godine.

Vodio je Benficu s kojom je bio višestruki prvak Portugala te osvajač portugalskog Kupa. Vodio je momčad i u Euroligi, i to po prvi puta do TOP-a 16.

Nakon toga osam je godina vodio Angolu i to je definitivno njegovo najuspješnije razdoblje karijere. Četiri puta zaredom bio je prvak Afrike te dva puta odveo reprezentaciju do Olimpijskih igra, u Sydneyu i Ateni.

Vodio je i Jordan do naslova prvaka Azije 2009. godine, a od 2016. izbornik je Tunisa. Uspjeh je ostvaren već na sljedećem prvenstvu Afrike, a sigurno je kako će i na ovom natjecanju željeti ostaviti dobar trag.

Prognoza

Tunis igra u skupini C sa Španjolskom, Iranom i Portorikom te očekujemo borbu za drugo mjesto. U slučaju prolaska križat će se sa skupinom u kojoj su Srbija, Italija, Filipini i Angola tako da smatramo daje osmina finala njegov krajnji domet.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!