Košarka

Ususret Svjetskom kupu: Južna Koreja nada se jednoj pobjedi u teškoj skupini

Petar Jenjić • petak, 30.08.2019.
Ususret Svjetskom kupu: Južna Koreja nada se jednoj pobjedi u teškoj skupini
Foto: EPA

Još jedna reprezentacija koju ukratko treba predstaviti jest Južna Koreja koja na veliko natjecanje stiže s ciljem da upiše barem jednu pobjedu...

Južna Koreja stiže na drugo uzastopno Svjetsko prvenstvo na kojima kroz povijest i nije imala prevelike uspjehe. Teško je očekivati nešto slično i sada, s obzirom na to da igra u skupini s Argentinom, Nigerijom i Rusijom.

Unatoč tome, trener Sang-Shik Kim želi predstaviti zemlju u najboljem mogućem svjetlu te se nada kako će uspjeti doći barem do jedne pobjede.

"Kada sve uzmemo u obzir, realistični cilj Koreje jest upisati jednu pobjedu. Za nešto više trebat će nam i puno više priprema."

Međutim, s priprema vrijedi zabilježiti tek dva poraza. Prvo je Litva visoko slavila s 86:57, a zatim je do pobjede stigla i Češka rezultatom 97:89.

Dosadašnji nastupi

Južna Koreja nastupila je na Svjetskom prvenstvu još 1970. godine u Jugoslaviji gdje je igrala u skupini B koja se igrala na Gripama u Splitu. Upisala je poraz od Brazila (82:77) i Italije (77:66) te pobjedu protiv Kanade (84:69).

U razigravanju za pozicije ponovno je bila bolja od Kanade (79:77), a svladala je i Australiju (92:79) i Egipat (93:73). Zbog tijesnog poraza od Kube (77:76) i Paname nakon produžetka (91:88) u konačnici je bila plasirana kao 11. reprezentacija svijeta s omjerom 4-4.

Na sljedeća tri Svjetska prvenstva momčad je ostvarila ukupno dvije pobjede, a sve je to nadmašila 1994. godine. U skupini s Hrvatskom, Australijom i Kubom upisala je tri visoka poraza, ali u razigravanju za pozicije dva je puta bila bolja od Egipta te jednom protiv Angole za konačno 13. mjesto.

Sljedeći nastup stigao je četiri godine kasnije, a nakon toga tek onaj iz 2014. godine. Međutim, u oba slučaja Južna Koreja ostala je bez pobjede.

Kako je stigla u Kinu

U prvoj rundi kvalifikacija igrala je u skupini A te upisala četiri pobjede i dva poraza. Izgubila je domaću utakmicu protiv Kine (92:81) i Novog Zelanda (93:84). U gostima je svladala oba spomenuta protivnika (86:80, 82:74), dok prevelikih problema nije imala protiv Hong Konga.

Drugu rundu zato je odigrala sjajno i do kraja upisala svih šest pobjeda. Prvo je svladala Jordan (86:75), a zatim Siriju s visokih 103:66 te Libanon s 84:71. Uslijedila je domaća pobjeda protiv Jordana (88:67), kod Sirije (87:74) te za kraj kvalifikacija u gostima kod Libanona (84:72).

Zvijezda

Teško je posebno izdvojiti jednog igrača, ali jedan ipak malo iskače od drugih, posebno zato što je tamnoput i ima dva metra visine. Naime, radi se o Ricardu Ratliffu, naturaliziranom Korejcu koji je sada poznatiji kao Gun-Ah Ra.

Igrao je za sveučilišta Central Florida i Missouri, ali nakon što nije odabran na draftu, uputio se prema Koreji gdje je igrao još 2012. godine. U dva je navrata igrao za filipinske Star Hotshotse, ali se vratio u "svoju" Koreju gdje je igrač Mobis Phoebusa.

Od siječnja 2018. godine naturalizirani je Korejac, a nastupio je na Azijskim igrama, a zatim i u azijskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Odigrao je deset utakmica u proteklim kvalifikacijama u kojima je bilježio 26.7 poena po susretu (2. u cijelim kvalifikacijama) uz gotovo 57% šuta iz igre. Bio je najbolji skakač (12.5 skokova po utakmici), kao i peti najbolji bloker (1.7 blokada).

Izbornik

Izbornik Sang-Shik Kim vodit će Južnu Koreju po prvi puta na jednom velikom natjecanju, a na klupi reprezentacije naslijedio je Jaea Hura koji je kratko vodio momčad.

Prognoza

Korejci će igrati u skupini B s Argentinom, Rusijom i Nigerijom. Očekujemo identičan ishod kao i na prošla dva natjecanja, to jest poraze u svakoj utakmici. Za nešto više, bit će im potrebno iznenađenje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!