Košarka

Power ranking: Srbija skinula SAD s trona, Turska ispala iz konkurencije za medalju

Jan Šneler • petak, 06.09.2019.
Power ranking: Srbija skinula SAD s trona, Turska ispala iz konkurencije za medalju
Foto: EPA

Zaključen je prvi krug natjecanja na Svjetskom prvenstvu u Kini, a iako je većina rezultata bila očekivana, imamo neke promjene na Power rankingu...

1. Srbija (+1)

Da ćemo reći nešto novo i nećemo. Srbija je na početku natjecanja bila na drugom mjestu našeg Power rankinga, ali sada smo je odlučili staviti na prvo mjesto. Razloga ima i previše, ali ajmo ugrubo nabrojati neke najvažnije.

Srbi imaju sjajnu momčad koja to nije samo na papiru već iz utakmice u utakmicu to i potvrđuje. Kada zaključite grupnu fazu s koš razlikom +120 jasno je da ste dominantni, uvjerljivi i da to potvrđujete na terenu. Ovakvim tempom i načinom igre, a pogotovo rotacijom koja je izvrsna, Srbi su od legitimnih kandidata za zlato postali prvi favoriti.

2. SAD (-1)

Amerikanci su opasno visili. Ne za prolaz, nego za prenošenje svih bodova. Iskreno, da Turci nisu doživjeli blackout u posljednjim trenucima produžetka, danas bi SAD imao pobjedu manje. Ovako su se izvukli, ostali bez važnog igrača za neko vrijeme, ali opet prošli neokrznuto.

Nije to SAD kakvog znamo, ali je i dalje opasna momčad. Onaj tko ih podcijeni opasno će proći, onaj tko ih precijeni neće ih znati kazniti. Amerikanci su od nedodirljivih postali momčad s kojom se može igrati. To ne znači da ih se može lako pobijediti, ali nepobjedivi definitivno nisu. Susreti s Brazilom i Grčkom će nam reći je li Turska bio samo loš dan.

3. Španjolska (+0)

Španjolce smo ostavili na istom mjestu. Grupnu fazu prošli su neokrznuto kao što se uostalom i očekivalo. Možda je malo problema bilo s Portorikom, ali još uvijek je to Španjolska rutinski riješila. Vidljivo je da to nije ona najjača Španjolska kao prošlih godina, ali kao što smo rekli u prvom Power rankingu, protiv njih će samo SAD i Srbija biti favoriti.

Upravo sa Srbijom i Italijom Španjolci se i križaju. Bit će to uzbudljivi dvoboji europskih velikana punih velikih imena. Španjolcima će dovoljna biti jedna pobjeda, protiv koga nije pretjerano bitno.

4. Francuska (+0)

Francuze smo također ostavili na istom mjestu. U najvažnijem susretu protiv Njemačke, Francuzi su odigrali toplo-hladno, ali na kraju ipak zasluženo slavili. Protiv Jordana i Dominikanske Republike nije bilo previše problema.

Iskusna je to momčad, svjesna koliko je važno prenijeti sve bodove i to se od njih očekivalo. Drugi krug im nosi Australiju i Litvu, dosta teške protivnike. Ipak, Francuzi trenutno djeluju kvalitetniji od oba sastava. Vidjet ćemo hoće li to potvrditi na parketu.

5. Australija (+0)

Mogli smo i Australiju pomaknuti malo više, ali odlučili smo se zadržati ih na petom mjestu. Australci su pokazali kako su opako dobra momčad. Nema tu prevelike tajne i da imaju usluge svih raspoloživih igrača spadali bi na sam vrh favorita.

Pobjeda protiv Litve došla je u pravom trenutku, izuzetno je važna za osminu finala gdje očekujemo Australiju. Širina je problem, ali ako svi ostanu zdravi, Australija je opasna mina za sve momčadi.

6. Argentina (+2)

Argentinci kao Argentinci. Pomislite da imaju problema, da se mogu osloniti na svoju želju i borbu koje su zadivljujuće, a onda se veteran Luis Scola pojavi i odigra utakmicu kao da mu je 20 godina. Borbeni, opasni i učinkoviti.

Argentinu se ne smije podcijeniti, svladali su opasnu Rusiju i Nigeriju, očekivano se poigrali s Južnom Korejom i osmina finala im je gotovo sigurna. Mogu li puno dalje treba vidjeti, ali da su zanimljivi, svakako jesu.

7. Brazil (+2)

Možda će nam mnogi zamjeriti što smo Brazil dignuli toliko visoko, ali volimo Acu i sviđa nam se kako Brazilci igraju. Stari su, izgledaju umorno, ali nevjerojatno je kako Aco vodi momčad koja je puna veterana i koja će se gotovo sigurno plasirati u osminu finala.

Aci će se ispuniti želja i okušat će se sa SAD-om, tu su još Češka i Grčka i to će biti zanimljiva skupina. Ipak, Brazilci imaju duha, imaju taj turnirski štih kakav Aco nosi i guraju svoje. Vrlo su neugodna ekipa koja definitivno igra na visokom nivou i ne planira stati.

8. Grčka (-2)

U prvom Power rankingu rekli smo da su dobri, da nisu loši. To je ujedno i neka ukupna ocjena. Grci su dobri. Istina, tu je puno dobrih igrača, klupskih sjajnih igrača, ali previše se oslanjaju na Giannisa Antetokounmpa kojeg će jače ekipe puno bolje i više zatvarati.

Brazil je to sjajno odradio, neki nisu, ali ako će se oslanjati isključivo na jednog igrača, jedinu pravu zvijezdu, neće daleko. Izvlači ih što su Calathes i Printezis u dobroj formi, što izgledaju svježe, ali za prolazak u nokaut fazu trebat će im puno više od dobre igre.

9. Litva (-2)

Litavcima se ne može poreći njihov sustav rada i činjenica da su dobro uigrani. Recimo jedan Kalnietis igra kao da je programiran. U nijednoj četvrtini ne napravi ništa posebno, ali malo pomalo, četvrtinu po četvrtinu napravi solidne brojke.

Malo su razočarali protiv Australije, nedostajalo im je onoga što ih je krasilo godinama u posljednjim minutama. Došao je poraz kojeg će biti teško ispraviti. Nemojte nas krivo shvatiti, još uvijek je to opasna momčad koju ako krene šut od prve minute ne staje i gazi. Susret s Francuskom bit će ključan.

10. Poljska

Turska je ispala iz borbe za medalje pa smo se morali odlučiti za novo ime na ovoj listi. Kandidata je bilo dosta. Mogli su tu biti Rusija, Italija ili Češka, ali nama se najboljom učinila Poljska. U redu priznat ćemo da Poljaci nisu imali najtežu skupinu, ali igraju jako dobro.

Imaju širinu, nisu jednodimenzionalna momčad i to je ono što ih krasi. Neće imati lagan posao u drugom krugu, ali ne zaboravimo da nose sve bodove. Jedna pobjeda i evo ih u krugu momčadi koje se bore za medalju. Da, Poljska je jednu pobjedu udaljena od osmine finala. Poljska koju smo vrlo podcjenjivački dočekali u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!