Košarka

Srbija pokleknula protiv Španjolske, Jokić isključen zbog prigovora

Jan Šneler • nedjelja, 08.09.2019.
Srbija pokleknula protiv Španjolske, Jokić isključen zbog prigovora
Foto: EPA

Nakon niza sjajnih utakmica i lagano izborenih pobjeda, reprezentacija Srbije zaustavljena je u posljednjem susretu drugog kruga od Španjolske te će u četvrtfinalu ići u nominalno teži dio ždrijeba...

Susret Španjolske i Srbije u posljednjem kolu drugog kruga pokazao se izuzetno zanimljivim. Španjolci koji nisu djelovali kao momčad koja ima dovoljno širine i kvalitete za borbu za zlato, uspjeli su svladati do danas nepobjedivu Srbiju i napravili veliki korak prema borbi za medalje.

Srbija je solidno otvorila utakmicu. Španjolci nisu bili dobri u prvoj četvrtini, vrlo slabo su šutirali, naročito za tri poena i to su Srbi koristili. Uz to, Srbija je igrala odličnu obranu i čak nije ušla niti u bonus u prvoj dionici utakmice.

Razlika se kretala oko pet-šest poena što je bilo dovoljno da Srbija mirno nastavi igrati dalje. Ipak, u nastavku susreta proradio je šut Španjolaca, a Srbija je stala. Čak šest trica postigli su Španjolci u drugoj četvrtini, Srbi su se izrazito mučili sa šutom i druga četvrtina završena je s 32:17 za Španjolsku. Prevedeno, na odmor su Španjolci otišli s plus osam (45:37).

Nije naravno ništa bilo gotovo, no Srbija nije izgledala kao u ranijim susretima. Dosta je čudne odluke vukao Aleksandar Đorđević, rotirao nepotrebne neke igrače koji su ionako bili izrazito nervozni. Epilog toj nervozi dogodio se sredinom treće četvrtine kada je Nikola Jokić isključen zbog dvije tehničke greške.

Centar Srbije nije igrao na svojem nivou i nervoza je bila jasna posljedica toga. Španjolska je nastavila povećavati prednost (imala je čak vodstvo 63:42) i došla u šansu da prelomi susret. Ipak, Srbija je kvalitetna momčad, čak i bez previše raspoloženih igrača. Uspjeli su Srbi smanjiti na 11 poena prilikom ulaska u posljednju četvrtinu, pa čak i doći na "samo" osam koševa zaostatka u četvrtoj četvrtini.

Povratak je bio dobar, ali nedovoljan za nešto više. Nedostajalo je raspoloženih igrača, pomalo se i raspala igra Srbije u pojedinim trenucima i više od toga nije moglo. Španjolska je na kraju slavila rezultatom 81:69 i napravila odličan posao izbjegavši SAD do samoga finala. U četvrtfinalu Španjolci će igrati protiv Poljske dok će Srbija ići na Argentinu koja raste iz dana u dan i danas je potopila Poljsku rezultatom 91:65.

Kod Španjolske je Ricky Rubio postigao 19 poena uz pet skokova i četiri asistencije dok je Srbiju predvodio zasad MVP Svjetskog prvenstva Bogdan Bogdanović s 26 koševa, 10 skokova i šest asistencija.

Svjetsko prvenstvo u košarci (m), drugi krug:
Španjolska - Srbija 81:69

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!