Košarka

Power ranking: SAD ponovno na vrhu, Srbija u padu, Australci i Španjolci sve bolji

Jan Šneler • utorak, 10.09.2019.
Power ranking: SAD ponovno na vrhu, Srbija u padu, Australci i Španjolci sve bolji
Foto: EPA

Ulazimo u završnu fazu Svjetsko prvenstva u Kini, a mi donosimo posljednji Power ranking prije borbe za medalje...

1. SAD (+1)

Nakon prvog kruga, privremeno smo skinuli SAD s prvog mjesta, ali prije onog najvažnijeg, same završnice vraćamo ih na čelo. Jednostavno, to su zaslužili. Ostali su neporaženi i uz sve kritike kako je ovo B postava Amerikanaca, oni dominiraju. Nije to ona nekadašnja dominacija od 30 razlike, ali za to nema niti potrebe. Uvjereni smo kako još uvijek nismo vidjeli 100% njihovih mogućnosti.

2. Španjolska (+1)

Španjolce smo dignuli za mjesto u odnosu na prošli tjedan. Glavni razlog je pobjeda protiv Srbije i momčad koja bez obzira na starost pojedinih igrača izgleda sjajno. Iskustva im ne nedostaje kao niti svježine. Još uvijek je to ona neugodna Španjolska, šuterski moćna i spremna iznenaditi. Bit će vrlo neugodni do samoga kraja i svakako su favoriti donjeg dijela ždrijeba.

3. Srbija (-2)

Reći da smo razočarani igrom Srbije bilo bi pretjerano, ali iznenadio nas je poraz od Španjolske. Jednostavno nije išlo. Previše grešaka, forsiranje pojedinih ideja Aleksandra Đorđevića, isključenje izrazito nervoznog Jokića i dogodio se potop. Nije to nužno loše da se momčad malo pridigne, ali posljedice su teške. Argentina u četvrtfinalu i vjerojatno SAD u polufinalu. Bit će teško, teže nego što su se nadali.

4. Australija (+1)

Opasni Australci nekako prolaze ispod radara. Jučer su svladali Francusku, napravili odličan posao u završnici i sada imaju lakši ždrijeb u četvrtfinalu. Dosta ovise o glavnim igračima, ali to je odlika većine momčadi. Neki ih guraju već u finale, ali po nama susret sa Španjolskom bit će 50-50. U svakom slučaju, trebali bi doći do borbe za medalju.

5. Francuska (-1)

Jedan poraz i to u najgorem trenutku. Mnogima je drago jer su Litvu svladali uz veliku sudačku pomoć. Imaju najteži ždrijeb u četvrtfinalu. SAD da dođe sa sveučilištarcima je opasan, a nemojmo zaboraviti da ipak ima niz odličnih NBA igrača. Francuzi će morati jako dobru obranu zaigrati i nastojati iskoristiti sve slabosti Amerikanaca kako bi prošli u polufinale.

6. Argentina (+0)

Simpatični Argentinci koliko god ih se podcjenjivalo dolaze na noge Srbije bez ijednog poraza. Pet pobjeda, nekoliko fenomenalnih partija i evo ih blizu polufinala. Srbi su favoriti, ali može li itko otpisati srčane Argentince. Ovo je vjerojatno posljednje veliko natjecanje za neke igrače i nema sumnje kako će Argentinci dati sve od sebe. Uostalom, to uvijek i rade.

7. Češka

Mnoge europske momčadi više nisu u Kini, a jedna Češka koju se često podcjenjuje je tu. Češka igra vrlo dobro, ima sjajnog trenera koji timsku košarku stavlja ispred individualnih kvaliteta pojedinaca. Znajući da ipak nema veliku zvijezdu kao neke momčadi, Česi su se podredili momčadi. Bilo da se radi o Bohačiku, Satoranskyju, Hrubanu, Audi ili Balvinu, netko će iskočiti. Australija je težak protivnik, ali Česi znaju da su bili autsajderi protiv većine u drugom krugu. U 40 minuta ne treba otpisivati Češku protiv bilo kojeg protivnika.

8. Poljska

Reći će mnogi da su imali slabu skupinu, da im je sreća donijela četvrtfinale, ali to je irelevantno. Poljaci su tu i premda jesu najslabija od ostalih momčadi, imaju jednaku šansu za polufinale. Čak i s najslabijom skupinom, Poljska je upisala samo jedan poraz. Teško će protiv Španjolske koja ima vjerojatno najlakši ždrijeb u četvrtfinalu. Ipak, ovaj plasman i kasnija borba za plasman od 5. do 8. mjesta sjajan su rezultat za Poljake.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!