Košarka

Mršić: "Rekao sam Bogdanoviću kako želim da nakon jednog natjecanja završimo na Trgu bana Jelačića"

Branimir Korać • utorak, 17.09.2019.
Mršić: "Rekao sam Bogdanoviću kako želim da nakon jednog natjecanja završimo na Trgu bana Jelačića"
Foto: Pixsell

Izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Veljko Mršić gostovao je na N1 u emisiji Pressing gdje je govorio o brojnim temama vezanim uz svjetsku i hrvatsku košarku...

Iza nas je Svjetsko košarkaško prvenstvo o kojem se dosta razgovaralo u kontekstu kvalitete, a izbornik hrvatske reprezentacije Veljko Mršić smatra kako je kvaliteta bila jako dobra.

"S obzirom da je dosta igrača otkazalo, kvaliteta je bila jako dobra. U grupama je bilo par sjajnih utakmica poput one Australije i Kanada dok smo od četvrtfinala do kraja gledali sjajne utakmice", ističe Mršić gostujući u emisiji Pressing na N1.

"Finale nije bilo na razini nekih ranijih utakmica, ali samo zato što su Španjolci bili prejaki. Argentinci su fizički pali što je normalno jer je jednom Scoli s 39 godina to teško pratiti, a Prvenstvo su igrali s devet igrača. Campazzo također nije bio na razini i Španjolska se prošetala, bila je najbolja momčad Prvenstva, imala lakšu grupu i konstantno rasla i dominirala osim možda u onoj utakmici s Australijom gdje je odlučila jedna lopta, sudačka odluka, ali sreća prati hrabre."

Mršić smatra kako će Amerikanci i ubuduće imati problema.

"Bilo je tu jako dobrih igrača, ali kako je Kobe Bryant rekao - prošlo je vrijeme Dream Teama iz 1992. godine da se sve dobije 30 razlike. Košarka je globalni sport, Grk je MVP, Jokić u petorci, igrač koji je najviše napredovao iz Kameruna, obrambeni igrač Gobert, rookie Dončić.... Način na koji igraju, ide na ruku Europljanima. Uvijek će pokušati napraviti najbolju reprezentaciju, a sad hoće li uspjeti... No to je kao lavina, otkaže jedan pa otkažu svi, uostalom vidite kako i slažu momčad. LeBron nazove jednog prijatelja pa ga dovede u momčad, pa Clippersi također, igrači se dogovaraju, pa tako i oko otkaza. Ova američka reprezentacija je htjela, ali s druge strane bile su bolje momčadi."

Sustav kvalifikacija, točnije izravnog odlaska na Olimpijske igre možda se čini nepravednim.

"Igrali smo s Kinom i to oni u prvom sastavu, a mi s B ili C reprezentacijom i vodili smo u trećoj četvrtini 25 razlike. U Europi se igra najjača košarka, samo Crna Gora nije prošla dalje. Jedan Iran je bio 24. i direktno ide na Olimpijske igre dok Srbija koja je bila peta mora u kvalifikacije. Teže se plasirati na Olimpijske igre nego ući tamo u borbu za medalje. 1936. godine na OI u Berlinu bilo je 12 reprezentacija na olimpijskom turniru, a FIBA je imala 36 članica dok danas ima 210 članica i također 12 reprezentacija."

Češka i Poljska iskočile su na ovom Svjetskom prvenstvu i pokazale da se kod njih dobro radi.

"Česima je ovo veliki plus kada momčadi ne treniraju zajedno, oni imaju šestoricu igrača iz Nymburka i trenera koji ih je vodio godinama i sigurno im je to bila prednost. Dodali su Satoranskog koji ih jako dobro poznaje i bez obzira što im je nedostajao Jan Vesely, igrali su jako dobar turnir i završili šesti. Poljaci isto dosta ulažu, imaju jaku ligu i to nije čudno."

Od reprezentacija koje bi u budućnosti mogle probiti granicu i napraviti nešto veliko tu je i Australija koja je dva puta zaustavljena u polufinalima. Ovdje joj je nedostajao Ben Simmons, a svejedno je igrala sjajno.

"Ne samo Simmons, tu je i Dante Exum koji je također vrhunski igrač, Ryan Broekhoff je također u NBA ligi. Imaju vrhunsku reprezentaciju i igraju možda i najbolju košarku, pokleknuli su i u Riju i ovdje u polufinalu."

Što se Srbije tiče, ona je briljirala do određene mjere i onda se pogubila.

"Zašto je Đorđević tako sastavio reprezentaciju, najbolje zna. Vjerojatno je htio nastaviti s onima s kojima je osvajao, na kraju nisu napravili što su željeli. Igrali su sjajno u pripremama i na Prvenstvu i onda u borbi za prvo mjesto u grupi i lakši ždrijeb, izgubi od Španjolske. I onda mu se tu dogodilo puno upitnika i prvi put odustane od svog sustava protiv Argentine gdje igra s Jokićem na pet i Bjelicom na četiri. Prvi put krene tako igrati, igrači se prvi put susretnu s tim, krenu upitnici, nedoumice, nalete na Argentinu s Campazzom i izgube."

Hrvatska bi se trebala naći u kvalifikacijama za Olimpijske igre, a organizirati kvalifikacijski turnir bit će jako teško.

"Prvo moramo vidjeti hoćemo li biti unutra. Imamo dobre šanse, ali dok FIBA ne objavi novi renking u narednim danima, onda će se znati. Kada maknemo reprezentacije koje su preko SP-a došle ovdje, dvije najbolje europske momčadi koje će biti u tom rankingu ući će u kvalifikacije."

"To je dosta skupo, ta inicijalna kotizacija je preko dva milijuna eura. Litva se prijavila, Grci se raspituju, nadam se a ćemo i mi biti u kvalifikacijama pa ćemo vidjeti."

Hrvatska je zadnja dva kvalifikacijska turnira dobro odradila i prošla dalje.

"Na zadnja dva smo prošli. Kao što smo rekli, teže je doći an Oi nego se tamo boriti za medalju. U kvalifikacijama je 7-8 reprezentacija koje pretendiraju na medalju na OI, a ne samo plasmanu na OI. Treba vidjeti sastave, formu i onda dođemo i u tih pet dana trebate igrati najbolju košarku."

Bit će važnio i u kakvom će Hrvatska sastavu doći na ove kvalifikacije, Mršić ističe kako želja igrača postoji.

"Kod igrača je neupitno da žele igrati. Rekao sam im, nije dovoljno reći ja hoću, doći i samo fizički biti tamo. Tko želi, on mora tih mjesec dana biti i dušom i tijelom da bi se ostvario rezultat. Mi od 1993. nismo ostvarili rezultat koji smo željeli i za to sigurno postoji razlog."

Uvijek su bila velika očekivanja uoči velikih natjecanja, a ona su nerijetko ostala neispunjena.

"Izgubili smo od Rusije, bili smo bolji s Kukočem, Rađom, Vrankovićem, ali izgubili smo polufinale. Isto kao i 1993. protiv Rusa, ali tada je Dražen poginuo pa smo bili u šoku. 1995. smo ispali od vrhunske Litve sa Sabonisom, ali uvijek nam je nešto falilo. Mislim da je to taj odnos prema reprezentaciji, da svi budemo kao jedan i poučeni tim iskustvima moramo nešto napraviti. Rekao sam Bogdanoviću da želim da nakon jednog natjecanja završimo na Trgu bana Jelačića."

"Od svih igrača trebamo da na svakom treningu budu najbolji i ostale suigrače čini boljima. Samo tako ćemo to napraviti."

Izbornik je ovo ljeto iskoristio za filter i dobio je dio igrača na koje će računati u predstojećim kvalifikacijama.

"Kroz ovo ljeto smo probali 26 igrača. Imam čišću sliku, neki su me jako zadovoljili i igrali smo dobro kao reprezentacija. Dobar dio njih bit će u kvalifikacijama i onda ćemo to dopuniti s još nekim igračima. Napravit ćemo tu neku bazu od 15 igrača koji će iznijeti te kvalifikacije. Ne želim lutati, imamo šest utakmica koje će 15 igrača odraditi ako budu zdravi."

"Tu kvalifikacijsku reprezentaciju nadopunit ćemo s najboljim igračima i napravit ćemo najbolju momčad koju možemo imati. Ako sad imamo sedam igrača u NBA ligi, ne znači da su oni najbolji, radit ćemo momčad."

Ostaje i dalje upitnikom nad Marijom Hezonjom s kojim Mršić tek treba obaviti konretan razgovor.

"Malo smo u prolazu razgovarali, ne obazirem se na poruke na twitteru, vidjet ćemo hoće li igrati. Moramo razgovarati, vidjeti kako gleda na svoju ulogu u reprezentaciji i kako ga ja vidim i onda ćemo donijeti zaključak."

"Otići ću još jednom sa svima porazgovarati."

Da bi se dobila jaka seniorska reprezentacija, potrebno je stvoriti dobre igrače, a hrvatski problem su klubovi.

"Moramo napraviti sustav igre da se zna kako se igrači razvijaju. Puno manje se trenira nego što je slučaj bio prije i puno manje se trenira nego što je to bilo prije. Moramo tu napraviti određeni zaokret i imati prepoznatljiv stil igre koji će omogućiti mlađim igračima dugoročno razvijanje. Ne da osvoje medalju u mladim selekcijama nego da napreduju. Da bi bili dobri u seniorima, moramo imati dobre klubove. Mi na žalost sada nemamo dobre klubove za stvarati vrhunske igrače. Morali bi se boriti za vrh ABA lige i igrati neku ulogu u Europi jer samo kada se igrač bori za nešto i ima stalni pritisak rezultata može rasti kao igrač."

"Izgubili smo financijski najjači klub, sad možemo govoriti je li se radilo dobro ili ne, ali nije dobro da smo ga izgubili. Cibona je momčad s najslabijim budžetom u ABA ligi. Više novca imaju Laktaši, Koper, Bar, da ne pričamo o ovim najjačima. To je nepojmljivo za jedan grad Zagreb i moramo napraviti sve da dignemo tu Cibonu, Split se polako budi, moramo i Zadar vratiti gdje mu je mjesto, to su sredine s košarkaškom tradicijom i samo nam trebaju košarkaški djelatnici koji će ih dići na višu razinu."

Mršić se osvrnuo i na pitanje playmakera.

"Imali smo dobrih playmakera, pa čak i vrhunskih poput Ukića, Planinića, Mulaomerovića... Sada je tu jedan vakuum, ali i mi imamo prevelika očekivanja, uspoređujemo igrače s nekim drugima, a taj vakuum se dogodio s padom naših klubova. Cedevita je bila jedina financijski stabilna, ali nije imala strpljenja nekog čekati i tražio se rezultat konstantno i onda dovodiš strance. I u Srbiji Zvezda i Partizan imaju sada osam stranaca. Ta Euroliga dosta uništava košarku. To nije dobar koncept za europsku košarku, ta liga se zatvara, Olympiakos igra drugu grčku ligu i Euroligu. Euroliga se igra od listopada do lipnja, to predugo traje, obezvrjeđuju se domaće lige..."

FOTO: Marin Tironi/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!