Nogomet

Infantino poručio Irancima: "Naš stav je jasan, ženama treba biti dopušteno doći na stadione"

Mihaela Bradovski • petak, 20.09.2019.
Infantino poručio Irancima: "Naš stav je jasan, ženama treba biti dopušteno doći na stadione"
Foto: EPA

Nakon tragičnog slučaja i smrti mlade Sahar Khodayari, predsjednik Fife Gianni Infantino još jednom je upozorio kako Iran mora dopustiti ženama ulazak na stadion...

Od Islamske revolucije 1979. godine Iran ne dopušta ženama ulazak na stadione ako igraju muškarci. Pozivalo se Iran na ukidanje zabrane, međutim tek nakon smrti 29-godišnje Sahar Khodayari, krenuo je žešći pritisak.

Khodayari je bila vatrena navijačica Esteghlala i kako nije smjela na stadion, obukla se kao muškarac i probala tako ući. Međutim uhićena je i na dan presude očekujući kaznu zatvora od šest mjeseci, samozapalila se ispred zgrade suda. Nedugo zatim u bolnici je i preminula.

Brojni klubovi, nogometaši, sportaši, djelatnici i navijači opraštali su se od Sahar i kritizirali Iran, a predsjednik Fife Gianni Infantino oglasio se putem priopćenja.

"Naša pozicija je posve jasna, ženama mora biti omogućen pristup stadionima. Vrijeme je za promjene i FIFA očekuje pozitivne pomake već na sljedećem domaćem susretu Irana koji je na rasporedu u listopadu."

U lipnju je Iran igrao prijateljsku utakmicu protiv Sirije, a navijačicama nije bio dozvoljen pristup i zadržane su pred vratima stadiona.

U listopadu Iran igra kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo 2022. godine, a u goste mu dolazi Kambodža.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!