Rukomet

Hrvatske rukometašice otputovale u Tursku: "Ista taktika kao i za Island"

Sportnet • petak, 27.09.2019.
Hrvatske rukometašice otputovale u Tursku: "Ista taktika kao i za Island"
Foto: Pixsell

Nakon sjajne predstave u Osijeku i pobjede na Islandom 29:8, pred hrvatskom ženskom seniorskom reprezentacijom novi je izazov. U drugom kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo sljedeće godine igraju u gostima s Turskom.

Ta je reprezentacija u prvom kolu poražena od Francuske 38:17. Već od starta bilo je jasno da nemaju što tražiti protiv svjetskih i europskih prvakinja. Doduše, ostat će zapisano da su vodile osam minuta. A onda je imperija uzvratila udarac, namjestila nišanske sprave i do predaha stvorila sedam pogodaka razlike. Turkinje su u nastavku zabile osam, a primile 23 pogotka.

Osim turskih rukometašica koje potpuno drugačije igraju pred svojim navijačima, veliki problem našoj izabranoj vrsti je i daleko putovanje. Utakmica se naime, igra u Eskisehiru, gradu gotovo na pola puta između Istanbula i Ankare. Hrvatske rukometašice su zbog toga krenule na put dva dana prije susreta. Od 19 igračica koje je imao na raspolaganju izbornik Nenad Šoštarić je odlučio u Hrvatskoj ostaviti mladu Leu Franušić, a na put povesti 18 igračica.

“Ista je priča uvijek kod nas, moramo obranu odigrati savršeno i gurati u kontranapad. Moramo se brzo vraćati jer Turska ekipa voli trčati. U napadu na njihovu postavljenu obranu, moramo se na vanjskim pozicijama puno više kretati bez lopte, otvarati prostor, napadati prostor, a ne igrače i tako stvarati šanse za šut", kaže izbornik Šoštarić.

Dora Lacković dio karijere provela je u Turskoj i jako joj je dobro poznat turski rukomet.

“Tri godine sam igrala u Turskoj i meni je taj kadar igračica jako dobro poznat. Dakako, ne treba se zavaravati, to je pomlađena ekipa, više nema starih igračica koje su igrale do prošlog prvenstva. Svakako, napravit ćemo istu taktiku kao i za Island, pripremit ćemo se dobro, imamo svoj cilj i ja vjerujem u ovu ekipu i da ćemo se vratiti s dva boda.“

Inače, tražeći po arhivi otkrili smo samo jedan susret koji je Hrvatska igrala protiv Turske. Bilo je to sada već davne 1998. godine na turniru u Diyarbakiru. Tada je izbornik bio Zdravko Zovko. Hrvatska je pobijedila 26:24, a naš najbolji strijelac bila je Renata Damjanić sa sedam pogodaka.

AUTOR: Hrvatski rukometni savez

FOTO: Davor Javorović/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!