Automoto

Na današnji dan: 51. rođendan slavi Mika Häkkinen

Petar Jenjić • subota, 28.09.2019.
Na današnji dan: 51. rođendan slavi Mika Häkkinen
Foto: EPA

Svoj 51. rođendan slavi nekadašnji sjajni finski vozač Mika Häkkinen koji je osvojio dva naslova svjetskog prvaka...

Na današnji dan 1968. godine rođen je odlični finski vozač Mika Häkkinen u Helsingin maalaiskunti. Još od rane dobio volio je vožnje, a u kartingu se počeo natjecati već s pet godina.

Vozio je u Formuli Ford i Formuli 3, a nakon uspjeha stigao je i do Formule 1 - 1991. godine postao je vozač Lotusa gdje je bio do sljedeće godine, kada prelazi u McLaren

U novoj momčadi nije imao prevelikih uspjeha sve do 1997. godine kada je stigao do svoje prve pobjede na Velikoj nagradi Španjolske.

Sljedeće godine vodio je veliku bitku s Michaelom Schumacherom za ukupnu pobjedu. Sjajno je krenuo u sezonu te u šest utrka ostvario četiri pobjede i jedno drugo mjesto.

Uoči posljednje dvije utrke bio je bodovno poravnat s njemačkim vozačem na 80 bodova, međutim, stigao je do pobjede i u Luksemburgu i u Japanu te osvojio naslov prvaka s ravno 100 bodova. Sezonu je zaključio s osam pobjeda.

Sljedeće je sezone obranio naslov prvaka s čak 24 boda manje. U karijeri je ostvario 20 pobjeda, 51 put bio na pobjedničkom postolju, 26 puta na pole-positionu, a 25 puta imao je najbrži krug.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoFormula 1
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!