Nogomet

Na današnji dan: Briljantna utakmica tadašnje Croatije u režiji Prosinečkog i Cvitanovića

Branimir Korać • ponedjeljak, 30.09.2019.
Na današnji dan: Briljantna utakmica tadašnje Croatije u režiji Prosinečkog i Cvitanovića

Prije točno 22 godine Dinamo, tada pod nazivom Croatia, je odigrao utakmicu za pamćenje. U uzvratnom dvoboju prvog kola Kupa Uefe u Zürichu je pregazio Grasshoppers s 5:0...

Dok Modri čekaju dvoboj drugog kola grupne faze Lige prvaka protiv Manchester Cityja, prisjetimo se jedne od najboljih utakmica Dinama od hrvatske samostalnosti, odigrane prije točno 22 godine, 30. rujna 1997. godine, u Zürichu protiv Grasshoppersa.

Navijačima Dinama sjećanje na ovu utakmicu razvuče osmijeh, bila je to prava rapsodija, Švicarci su bili potpuno razbijeni, a Igor Cvitanović je odigrao gotovo savršenu utakmicu, vjerojatno svoju najbolju u karijeri.

Prvi susret u Maksimiru završio je 4:4, Dinamo je bio za klasu bolji, ali to se uopće nije osjetilo na rezultatu jer je primao nevjerojatne golove. No upravo ta razlika u kvaliteti zadržavala je optimizam i svi su bili uvjereni kako će u Zürichu biti rezultatski bolje.

Nije smetalo niti što je nedostajao Silvio Marić kojem je nešto prije Grasshoppersa Saša Paska zaustavio streloviti nalet. Nije bilo niti neizostavnog Gorana Jurića, brzo se ozlijedio Edo Mujčin kojeg je zamijenio Tomislav Rukavina, no ništa nije smetalo jer Švicarci nisu niti lasom mogli uhvatiti Cvitanovića dok je Prosinečki pokazivao svu svoju genijalnost.

Konačnih 5:0 uz hat-trick Cvitanovića i dva gola Prosinečkog, ali i dojam da bi bilo i više samo da je trebalo.

Bio je to onaj Dinamo koji je razbio Partizan s identičnih 5:0 u Maksimiru pa onda ispao od Newcastlea u šokantnoj utakmici kada je Cvitanović donio produžetke, a tamo Gruzijac Temuri Kecbaja postigao jedan od najvažnijih golova u karijeri.

Modri su u Švicarskoj samo potvrdili ono što se vidjelo u Maksimiru, bili su za klasu bolji od Švicaraca. Za razliku od zagrebačkog dvoboja, obrana je bila na visokoj razini i uz ovako raspoložene Cvitanovića i Prosinečkog drugačije nije niti moglo završiti.

Dinamo je igrao u sastavu: Ladić, Dario Šimić, Mladinić, Tomas, Šarić (Štefulj), Jurčić, Prosinečki, Mujčin (Rukavina), Mario Cvitanović, Vlado Petrović (Jurčec), Igor Cvitanović. Pobjedu potpisuje Marijan Vlak.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!