Košarka

Mogu li Zadar i Cibona iznenaditi Crnogorce?

Matej Kačan • subota, 05.10.2019.
Mogu li Zadar i Cibona iznenaditi Crnogorce?
Foto: Pixsell

Za vikend napokon starta nova sezona ABA lige, a u petak su ju otvorili Meka Leks i Cedevita Olimpija. Odlaskom Cedevite Olimpije hrvatska knjiga u regionalnoj ligi je spala na dva slova. Jedini domaći predstavnici su Cibona i Zadar koji po budžetima spadaju u donji dom lige...

Zadar i Cibona bi po svemu sudeći trebali biti u donjem domu ABA lige. Financijske nedaće su diktirale budžete hrvatskih predstavnika koji spadaju na samo dno lige. I Zadar i Cibona će u prvom kolu igrati protiv crnogorskih predstavnika, a iako su Budućnost i Mornar uložili pozamašne svote novca u svoje ekipe, ipak postoji mogućnost da Cibona i Zadar u prvom kolu iznenade.

Argumenti za pobjede crnogorskih favorita su jasni i nalaze se u individualnim kvalitetama kada gledamo rostere po imenima, a u ovom tekstu ćemo se baviti rupama i začkoljicama preko kojih bi Ante Nazor i Ivan Velić mogli nadmudriti svoje kolege.

Prvo ćemo se pozabaviti Zadrom, a taj će dio biti i duži jer potpisnik ovih redaka vjeruje da Zadar ima veće šanse od Cibone za prirediti iznenađenje, a i pobjeda Zadrana u Podgorici protiv eurokupaša više odgovara definiciji iznenađenja od domaće pobjede Cibone protiv dobrog, ali ne i spektakularnog Mornara.

Budućnost - Zadar

Nemamo neki veliki uzorak, tek nekoliko jakih pripremnih utakmica na obje strane te po jedan služeni susret. Budućnost i Zadar zadnjih nekoliko godina u Crnoj Gori igraju poslovično zanimljive susrete, na startu sezone 2017/18. je u Podgorici šut za pobjedu gostiju promašio Preston Knowles, da bi pred Novu godinu u Krešinoj dvorani Zadar sve naplatio partijom života Domagoja Vukovića.

Prošle sezone smo u Podgorici opet gledali čvrst susret koji je Budućnost opet uspjela iščupati na mišiće, a iz te utakmice pamtimo već kultnu minutu odmora Jasmina Repeše i govor na engleskom o privatnim partijima.

Ono gdje trener Nazor i njegovi igrači trebaju tražiti rupu je neuigranost domaćina. U Podgorici početak sezone čeka sedam novih igrača i novi trener te su svi mahom stranci. Slobodan Subotić je poznato trenersko ime, ali ga zadnjih godina ne maze pretjerano impresivni rezultati. Svi pamtimo spektakularni neuspjeh u Ciboni prije dvije godine.

Ova Budućnost ne izgleda impresivno na početku sezone, daleko od toga. Možda se dosta toga može pripisati neuigranosti, ali ono što je još gore od toga jest to da se u igri ne vidi nikakav potpis niti ideja trenera. Sve se svodi na davanje lopte u ruke Cobbsa i Bamfortha koji ne izgledaju nimalo uigrano.

Dapače, dojam je da Bamforth koji je vjerojatno najkvalitetniji pojedinac uzeo uzde ekipe u svoje ruke, a da se to Cobbsu nikako ne sviđa pa smo mogli gledati eskapade divljanja prošlosezonskog Cedevitinog organizatora igre. Igra se tako svodi na trpanje Bamfortha i iznuđivanje prekršaja Cobbsa, a lopta se dijeli po principu "malo ja, malo ti" bez nekakvih napadačkih setova i hijerarhije u ekipi.

Ono što ne potroši američka kombinacija na bekovima pod košem će na mišiće i skok potrošiti Zoran Nikolić i još jedan Amerikanac Hassan Martin. U svakom slučaju, Budućnost u dvije utakmice Superkupa protiv Cibone te Cedevita Olimpije i u Eurokupu kod Unicaje nije uspjela prebaciti 80 poena, tek su protiv Cibone došli do 77.

Zadru osim neuvjerljivosti Budućnosti, gustog rasporeda i neuigranosti legije stranaca na ruku ide i matchup. Zadrani su najslabiji pod košem, a očito je to i boljka Budućnosti. U Superkupu su im dar-mar radili Mate Vucić i Andrija Stipanović, dok ih je u Eurkupu uništio Herun. Sve su to mahom centri, i vidi se obrazac da Nikolić koji je jedini centar često upada u ogromne probleme s osobnim greškama.

Zato će ključna rola biti u rukama Jamesa Farra koji je na udaru kritika zadarske javnosti zbog kilaže i ovo mu je idealna prilika da se pokaže agresivnošću i tjeranjem Nikolića u probleme. Svoju dozu prekršaja će zasigurno izvući i Stefan Fundić na skoku.

Anulira li se Nikolić anulirat će se i visinska razlika jer će onda i za Subotića minute na petici morati krpati četvorke i to bi dovelo Zadrane u najmanje jednake odnose snaga pod košem. Na krilima će trebati pravi Gilbert i Siriščević, a Budućnost je tu tek potpisala bivšeg "Zadranina" Luku Božića te se u nedjelju ne treba očekivati neka njegova prevelika uloga i minutaža.

Ostaju bekovi, a tu će se Zadrani morati kockati. Cobbs i Bamforth smetaju jedan drugom, i Ante Nazor će se morati odlučiti koga napadati, a koga malo pustiti. Kao bolja oklada za puštanje izgleda Cobbs koji je više sposoban strmoglaviti sebe i ekipu u provaliju, tako da bi ključno moglo biti zaustavljanje Bamfortha i okolnih povratnih dodavanja za tricu.

Tu se najviše očekuje od Bryona Allena koji je u Zadar i doveden da bude prevaga. On će morati imati dvostruku potrošnju i najteže zadatke: zaustavljanje Bamfortha i nošenje napada na svojim leđima. Dakle, pobjeda neće Zadru sama pasti u krilo samo zato što Budućnost ne izgleda kako bi trebala.

Uz sve okolnosti i probleme koji muče Subotića i Podgoričane, Zadar će morati odraditi ključne tri stvari. Opterećivanje centara u napadu, a obrana na Bamforthu i pritisak na povratnim linijama dodavanja te rotiranje na tricu. Tek kada se pokaže da su Nazor i njegovi momci spremni odraditi te stvari, možemo početi pričati i o ostalim elementima i sanjati pobjedu.

Glupo bi bilo reći da Zadru ova pobjeda nasušno treba, ali pripreme su dokazale da ova momčad ima smisla i da bi svojim karakterom mogla dobro kliknuti sa zadarskim tribinama, a pobjeda nad Škrljevom je korak u tom smjeru. Gostujuća pobjeda nad višestruko snažnijom ekipom na otvaranju lige bila bi pravi okidač za poznatu zadarsku euforiju. Bolju priliku za veliki skalp od ove Budućnosti u ovom trenutku teško da će imati.

Cibona - Mornar

Cibona je u sličnoj situaciji i omjeru snaga kao i Zadar. Karakterna ekipa pod vodstvom prošlosezonskog trenera ide na novosklopljenu legiju stranaca punu bekova koji prvo gledaju na koš, a tek onda na suigrača.

Problem za Cibonu dolazi u činjenici da ovaj Mornar ipak izgleda puno bolje složeno i smislenije od Budućnosti. To je na svojoj koži osjetila Benfica u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Ključno za Cibonu bit će zaustaviti tricu Mornara, mada kad vidite roster Barana lakše je to reći nego učiniti.

Pullen, Needham, Waller, Šehović, Markota, Bjelica. Ne znaš odakle prijeti veća opasnost i morat će igrači Cibone konstantno biti na rubu ispadanja s linija dodavanja i na rubu prekršaja na šutu, a onda se još trebaš pomoliti za dobar sudački kriterij i za to da neće baš svi imati svoju večer.

Kad igraš protiv izrazito šuterskih ekipa onda trebaš biti agresivan i pokušati opteretiti reket, a da bi ti to uspjelo treba ti sudački kriterij koji će dopuštati više kontakta i slabija šuterska večer protivnika. Baš zato najveća šansa Cibone leži u domaćem parketu.

Mornar nije neranjiv, pokazao je to susret protiv Benfice koji su kući izgubili prilično lako, iako je sve bilo riješeno u prvoj utakmici. Posebne probleme imali su s protivničkim krilima i šuterima, bivši igrač Zadra Micah Downs se u dvije utakmice pogostio na bokovima Mornara, a stanovite probleme su im radili i visoki igrači McGhee i Hollis.

Zato će na napadačkoj strani ključno biti da četvorke i petice Cibone budu na razini. Bjelica i Markota su sporiji ljudi u godinama koji se ipak više oslanjaju na šut i napadački arsenal tako da baš njih treba natjerati da trče i igraju obranu te da se tako troše.

Ista stvar vrijedi i za Lukovića i Mirzu Begića. Luković je majstor blokada i rolanja u napadu tako da će ga se trebati udaljiti od obruča, a Begić je stariji i tromiji centar kojemu je ionako uvijek forte bio igra u reketu. Uspiju li Bundović, Vucić, Rhett i Ljubičić tako opteretiti visoke igrače Mornara da se izvuku iz reketa i tako troše, mogao bi se otvoriti ogroman koridor u reketu Mornara.

To bi trebali moći iskoristiti Rebec, Bilinovac i Gibson protiv bekova Mornara koji su ipak jači napadački i koji ne brane prvu liniju tako lako. Uz domaći teren i korištenje činjenice da su igrači Mornara sjajni, ali da ipak imaju neke izražene kvalitete i mane Cibona bi pravim pristupom i sinergijom svih igrača i publike mogla do dobre šanse za pobjedu.

Ništa ovo nipošto ne znači da su Zadar i Cibona favoriti niti da će dobiti utakmice, ali ovi su matchupovi daleko od jednosmjernih ulica. Ako ste čovjek od klađenja i volite igrati "zicere", izbjegnite ove parove. Ako volite tražiti iznenađenja u velikim koeficijentima, Zadar i Cibona se isplate probati.

FOTO: Marko Lukunić/PIXSELL

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!