Košarka

Analiza: Velić je uvijek bio korak ispred tvrdoglavog Nazora

Matej Kačan • srijeda, 09.10.2019.
Analiza: Velić je uvijek bio korak ispred tvrdoglavog Nazora
Foto: Pixsell

Prije svega, treba kazati da je opća razina košarke u Draženovom domu bila vrlo niska. Igralo se brzo i na mnogo poena, ali ipak je bilo puno previše grešaka da bi ovu utakmicu mogli smatrati kvalitetnom. Svejedno je Cibona odigrala mudrije i uzela je ponuđeno od večeras katastrofalnog Zadra...

Cibosi su već na početku utakmice znali gdje je bolna točka Zadrana i što gađati. Vucić se pošteno nabrstio poena odmah u prvoj minuti isključivo preko viška stvorenog nakon, pogađate, Farrovih iskakanja na picku. Tek kada je Zadar korigirao obranu, odnosno kad se Siriščević povukao dublje u reket i omogućio brža i smislenija preuzimanja te udvajanja uspio se Zadar vratiti s 9-0 te čak i povesti krajem prve četvrtine.

Napad je šljakao Allenovim herojstvima, a i Farr se po prvi puta ove sezone pokazao upotrebljivim te je ogolio neke limite koje Vucić ima usprkos svoj energiji i pozitivnim stvarima koje novi centar Cibone pokazuje. Velić je brzo otkrio da obrana Zadra negdje mora riskirati višak, a taj se višak uglavnom stvarao na krilima što je Velić iskoristio vrlo jednostavno.

Napadi Cibone nisu komplicirani, sve se vrti oko picka Rebeca s centrima, a višak su najviše koristili Vucić ako se centar ne bi mogao vratiti, a ako bi Zadrani izrotirali svoje prilike su koristili Novačić i Ramljak iz kornera i bez previše kompliciranja.

Do kraja poluvremena gledali smo jurnjavu punu grešaka i općenito nisku razinu košarke iz koje je isplivala Cibona isključivo iz razloga što je Rebec manje griješio od Allena i večeras potpuno indisponiranog Junakovića. Rebec je vrlo jednostavno secirao obranu, iz picka je posluživao visoke ili bacao povratne lopte, a zabijao je samo u prvom poluvremenu. Nekakvu šansu Zadrani su mogli vidjeti u osobnim greškama Novačića i Bundovića, no drugo poluvrijeme će sve ogoliti.

Nazor kreće u drugi dio bez pravog playmakera, bekovske pozicije su okupirali Allen i Marić. Velić je to spremno dočekao i iznimno agresivnom obranom na lopti Cibosi su iskontrirali Zadar i na brzinu odjurili na 15 razlike. Zadar se nije mogao sastati s loptom niti organizirati pošten napad, a s druge strane Novačić je potpuno izdominirao Vukovića.

Zadar je bio bez Ivanova i Vuković je ispao ogroman, preogroman problem. Bio je potpuno van utakmice, na trenutke je izgledao sramotno i Nazor je bio primoran tjerati Siriščevića i Gilberta da glume četvorku kroz većinu utakmice. Kad je vraćen Junaković već je bilo kasni, brzo je dobio svoju četvrtu osobnu grešku, obrana picka je opet počela štekati, a što je najgore, probudio se i Shane Gibson.

Gibson je na brzinu zabio sedam poena u nizu i podijelio par lopti taman kad se napad Zadrana koliko-toliko konsolidirao te se tako onemogućila nekakva serija za povratak. Nazor je probao po prvi put u sezoni upariti dva visoka kako bi iskontrolirao štetu, ali bilo je debelo prekasno.

Kombinacije Farr-Planinić i Fundić-Planinić pokušale su opteretiti osobnim greškama izrešetanu visoku liniju domaćina, ali je šteta već odavno bila počinjena, a nije na zadarskoj strani niti bilo beka sposobnog iskreirati nešto za njih. Allen i Junaković su previše griješili i oslanjali se na solo rješenja, akcija za Siriščevića ili Gilberta u korner trici nije bilo i prilika za pobjedu je pobjegla.

Prije svega, ovo je sa zadarske strane Nazorov poraz. Uvijek je bio korak iza Velića, a svojim je tvrdoglavim ustrajanjem na nekim opcijama odveo Zadar u provaliju. Iskakanje Farra i Planinića na picku nema smisla, kao ni odgađanje igre s dva visoka dok je logična opcija bila opteretiti Cibonu pod košem. Rotacije i udvajanja u obrani su štekala, a odluka da se opet igra na visok broj poena se ponovno obila Nazoru o glavu u drugom dijelu, kao i u Podgorici.

No, ono što može biti najveći poraz za Nazora je krvna slika ekipe u drugom dijelu. Ulaziš s itekako aktivnim rezultatom i živom utakmicom, a onda dopustiš 29 poena uz napravljena tek dva prekršaja. Momčad koja bi se trebala dičiti momčadskom igrom, borbenošću i obranom puca na prvom picku, a igrači redovito ispadaju u obrani 1 na 1. Također, alarmantno je to da se Zadar raspao čim je Cibona ušla u veću seriju, nikako Nazor i njegovi igrači nisu imali odgovora niti su se uopće približno vratili.

Velić se može pohvaliti prije svega trenerskim trijumfom, večeras je Cibona bila bolje vođena. Na sve što bi Nazor probao je imao odgovor, slabije strane svoje ekipe je sakrio, a loše strane Zadra je maksimalno iskoristio i to je zadaća trenera. Cibona je bila vrhunski spremljena za utakmicu i to je trenerova zasluga. Na parketu su prevaga bili Novačić i Vucićeva egzekucija, prije svega je Novačić izgledao kao mladić u najboljim godinama.

Nazor priča o resetu njegove ekipe i on je svakako potreban, ali je prije svega potreban Nazorov reset u nekim odlukama i rotacijama koje donosi pri vođenju utakmice. Vrijednosnice Osijek i Krka dolaze vrlo brzo i te se stvari trebaju korigirati što prije. Ciboni i Veliću je ovo putokaz za dalje i oporavak nakon neugodnog poraza od Mornara kod kuće.

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • x&yzd10.10.2019. u 11:45
    Odlican komentar. Detektirani svi problemi i gluposti. Jos kad bi se pojedinci mogli "resetirati", ali znamo da ne mogu.
    x&yzd