Nogomet

Kvalifikacije za Euro: BiH više nema pravo na kiks, Irska mora slaviti u Gruziji

Jan Šneler • subota, 12.10.2019.
Kvalifikacije za Euro: BiH više nema pravo na kiks, Irska mora slaviti u Gruziji
Foto: EPA

Na rasporedu je osam susreta kvalifikacija za Europsko prvenstvo sljedeće godine, a danas nas očekuje nekoliko uzbudljivih dvoboja koji bi mogli biti presudni u narednom razdoblju…

Skupina D


15:00 Gruzija – Irska

18:00 Danska – Švicarska

Jedna od najuzbudljivijih kvalifikacijskih skupina. S obzirom na to da se u skupini D nalazi samo pet momčadi, ovdje će svaka reprezentacija odigrati osam ogleda. Prvo mjesto trenutno drži Irska s 11 bodova, dok slijede Danska (9), Švicarska (8) i Gruzija (4). Posljednji je Gibraltar bez osvojenog boda.

Treba napomenuti kako Švicarci imaju utakmicu manje, a jednako tako i da Danska, Švicarska i Gruzija imaju osigurano minimalno nastup u dodatnim kvalifikacijama zbog nastupa u Ligi nacija. Irska nema tu rezervnu varijantu i njima je današnji susret od izuzetnog značaja. Pobjedom bi došli na 14 bodova i praktički napravili jedan korak do Eura.

S obzirom na to da danas međusobnom igraju Danska i Švicarska, irska pobjeda bi dodatno dobila na značaju. Irci nemaju pravo na kiks jer u posljednja dva kola moraju igrati protiv Danske i Švicarske. Današnji poraz ili remi značio bi vrlo težak put za Irsku. Pobjeda i eventualni remi Danske i Švicarske donio bi Irskoj mogućnost da osvajanjem samo boda iz posljednja dva susreta osiguraju direktan plasman na Europsko prvenstvo.

Rezultati by SofaScore

Skupina F


18:00 Farski Otoci – Rumunjska

20:45 Malta – Švedska

20:45 Norveška – Španjolska

Situacija u skupini F također je prilično napeta. Španjolska i Rumunjska jedine su momčadi koje nemaju mogućnost rezervne varijante dodatnih kvalifikacija zbog Lige nacija. Španjolce to ne muči jer s trenutnim omjerom od šest pobjeda drže čvrsto prvo mjesto. S druge strane, Rumunji su trenutno treći s bodom manje od drugoplasirane Švedske. Na četvrtom mjestu je Norveška koja pak ima bod manje od Rumunjske. Malta i Farski Otoci ostali su bez svih šansi za plasman.

Danas je realno očekivati pobjede Rumunjske i Švedske što znači da se nastavlja velika borba za drugo mjesto. Norvežani na svom terenu dočekuju Španjolsku koja pobjedom osigurava plasman. Možda ne matematički, ali Španjolci za mjesec dana doma dočekuju Maltu tako da možemo automatski upisati im nova tri boda. Norvežani se ne nalaze u lošoj situaciji jer nakon Španjolaca još uvijek imaju priliku za lake bodove protiv Farskih Otoka i na gostovanju kod Malte.

Teško je očekivati da će današnje utakmice donijeti neko novo uzbuđenje. Tek slijede pravi dvoboji u narednim kolima. Rumunjska tu pak najbolje stoji jer više ne mora igrati protiv Španjolske, a na svom terenu dočekuje direktne konkurente Norvešku i Švedsku.

Rezultati by SofaScore

Skupina J


18:00 Bosna i Hercegovina – Finska

20:45 Italija – Grčka

20:45 Lihtenštajn – Armenija

U ovoj skupini najbolju poziciju imaju Talijani. Na prvom su mjestu sa šest bodova ispred Finske i još uvijek ne znaju za poraz. Finska i Bosna i Hercegovina imaju osiguran plasman u dodatne kvalifikacije, dok Armenija mora napraviti veliki poduhvat. Što se tiče Grčke i Lihtenštajna, oni su bez velikih opcija. Grci još uvijek imaju matematičke šanse, ali već sada zaostaju za drugoplasiranom Finskom sedam bodova i teško je vjerovati da ćemo Grčku gledati na Euru sljedeće godine.

Armenija bi večeras morala doći do slavlja na gostovanju kod Lihtenštajna, dok se vjeruje kako Talijani na svom terenu neće kiksati protiv Grčke. To nas dovodi do utakmice skupine u Zenici između BiH i Finske. Bosanskohercegovački sastav teško je poražen u Erevanu u prošlom susretu što je rezultiralo danom pa povučenom ostavkom Roberta Prosinečkog.

Popularni Žuti ipak se vratio i danas BiH mora pružiti dobru partiju. Bez obzira na rezervnu varijantu, BiH nema sreće s tim dodatnim kvalifikacijama i danas im je Dan D što se tiče direktnog plasmana. Pobjeda je imperativ jer je sada već razlika pet bodova i svaki kiks bi ih dodatno udaljio od Finske. Jasno, BiH više ne odlučuje sama o sebi i trebat će dosta sreće da se direktno kvalificira. Ipak, Zenica je vruć teren i to je prvi korak.

Rezultati by SofaScore

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!