Nogomet

Sjajna partija BiH protiv Finske, Hajrović načeo mrežu, a Hodžić zapečatio sudbinu gostiju

Jan Šneler • subota, 12.10.2019.
Sjajna partija BiH protiv Finske, Hajrović načeo mrežu, a Hodžić zapečatio sudbinu gostiju
Foto: Pixsell

Tri susreta kvalifikacija za predstojeće Europsko prvenstvo odigrana su u subotu poslijepodne, a najuzbudljivije je bilo u Zenici gdje je Bosna i Hercegovina sjajnom partijom svladala Finsku…

Nakon prilično dosadne i uspavljujuće utakmice Gruzije i Irske, nastavak subotnjih kvalifikacijskih utakmica bio je puno bolji. Barem ako gledamo utakmicu Bosne i Hercegovine i Finske. Momčad koju vodi Robert Prosinečki uspješno je svladala Finsku i može spremno otići na noge Grčkoj. Susret u Ateni na rasporedu je za tri dana.

Prije početka susreta u Zenici znalo se kako Bosna i Hercegovina nema pravo na kiks. Pobjeda im produžuje nadu u direktan plasman na Euro, a sve drugo nije bilo prihvatljivo. Domaći su opravdali sva očekivanja. Od samog početka krenuo je jaki pritisak na posljednju finsku liniju. U 14. minuti BiH dolazi do pogotka, strijelac je Amer Gojak, ali sudac pokazuje da je veznjak Dinama bio u zaleđu.

Bosnia & Herzegovina - Finland Rezultati uživo

Usporena snimka pokazala je kako je sudac pogriješio i poništio ispravni pogodak BiH. Veliki problem zadesio je momčad BiH u 18. minuti kada je iz igre zbog ozljede morao izaći Edin Višća. Ipak, njegova zamjena Izet Hajrović potvrdila je da je riječ o paklenom igraču kada je u formi. U 29. minuti Zoran Kvržić koji je igrao sjajno večeras, proigrao je Hajrovića koji lijepo pogađa za vodstvo BiH.

Bila je to prava HNL akcija jer Kvržić igra za Rijeku, a Hajrović za Dinamo. U 36. minuti domaći sastav dobio je mali poklon od suca. Jedanaesterac je bio i više nego dvojben, ali to nije brinulo domaće koji su preko Miralema Pjanića došli do povećanja vodstva. Na odmor se otišlo s uvjerljivim i zasluženim vodstvom BiH koja je mogla i potvrditi pobjedu da u nadoknadi Lukas Hradecky nije sjajno obranio udarac Hajrovića.

U nastavku susreta ponovno bolja igra domaće momčadi. U 54. minuti Pjanić sjajno tuče iz slobodnog udarca, a Hradecky i prečka spašavaju Fince. Ipak, četiri minute kasnije niti sjajni finski golman nije mogao spasiti goste. Velika gužva je bila u šesnaestercu, pokušao je Sead Kolašinac, pa je tukao i Armin Hodžić i konačno nakon spuštanja Gojka Cimirota, Pjanić lijepo pogađa za 3:0.

Utakmica je bila riješena, ali bosanskohercegovački nogometaši nisu stajali. Nošeni sjajnom publikom u Zenici letjeli su po terenu. U 73. minuti Gojak je mogao pogoditi, ali slabo je pucao, no njegov pokušaj ispravlja Hodžić i pogađa za 4:0. Iako nisu to svojom igrom zaslužili, Finci su uspjeli doći do počasnog pogotka. U 79. minuti Joel Pohjanpalo malo je ublažio poraz svoje momčadi. Dodajmo još kako je Gojak mogao u sudačkoj nadoknadi zabiti ili asistirati Hajroviću. Bila je riječ o sjajnoj kontri dva na jedan, ali Gojak je pomalo sebično pucao i to prilično slabo.

Nakon slabog ogleda Gruzije i Irske koji je završio neriješenim ishodom bez golova, očekivalo se kako će susret Danske i Švicarske biti puno uzbudljiviji. Možemo reći da smo se prevarili. Najsretniji minimalnom pobjedom Danske bit će Irci kojima to puno više odgovara od pobjede Švicarske.

Švicarci su imali dosta dobrih prilika, možemo reći kako su bili bolji, ali nisu uspjeli postići pogodak. Gosti su pogodili i prečku u 51. minuti kada je lijepo tukao Ricardo Rodriguez. Ipak, domaće je do pobjede odveo Christian Eriksen sjajnim dodavanjem kojeg je primio Yussuf Poulsen i pogodio za iznimno važna tri boda.

U ovoj skupini još je svašta moguće. Naime, Švicarska ima susret manje i osam bodova. Irska i Danska imaju po 12. Za tri dana u Ženevi igraju međusobno Švicarska i Irska. Jasno je da bi taj dvoboj mogao puno toga odlučiti. Što se tiče Danske, oni tek 15.11. igraju protiv Gibraltara.

Iako je na poluvremenu Rumunjska imala slabih 0:0 kod Farskih Otoka, u nastavku susreta gosti su sve ispravili i s 0:3 došli do četvrte pobjede u kvalifikacijama. Ovo je pobjeda koju su Rumunji očekivali i neće ih pretjerano oduševiti. Ipak, s obzirom na to da danas međusobno igraju Norveška i Španjolska, Rumunji se nadaju kako bi barem jednog konkurenta mogli izbaciti iz igre za Euro. Mislimo naravno na Norvešku, protivnika Rumunjske za tri dana.

Dugo su lomili Rumunji domaće i konačno probili obrambeni bedem u 74. minuti. Strijelac je bio George Puscas. Do kraja susreta još su pogodili Alexandru Ionut Mitrita i Claudiu Keseru za ugodnih 0:3 i nova tri boda.

Europsko prvenstvo 2020., kvalifikacije:
Bosna i Hercegovina – Finska 4:1
Danska – Švicarska 1:0
Farski Otoci – Rumunjska 0:3

FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!