Nogomet

Na današnji dan: Hrvatska nogometna reprezentacija odigrala prvu utakmicu sa SAD-om

Jan Šneler • četvrtak, 17.10.2019.
Na današnji dan: Hrvatska nogometna reprezentacija odigrala prvu utakmicu sa SAD-om

Prije točno 29 godina, na današnji dan, Hrvatska je na Maksimiru protiv SAD-a odigrala prvu službenu utakmicu iako još nije u potpunosti proglasila neovisnost...

Iako su se "kockice" proširile svijetom nešto kasnije i pronosili ime Hrvatske, dan kada su ugledalo svjetlo dana dogodio se prije točno 29 godina. Miroslav Šutej, akademski slikar, dizajnirao je dres za prvu službenu utakmicu Hrvatske. Tehnički, Hrvatska još nije proglasila neovisnost te 1990., no ovaj susret smatra se prvim Hrvatske u njenoj povijesti.

Parlamentarni demokratski izbori održani su u travnju iste godine tako da je vladalo euforično raspoloženje. Problema je bilo napretek. Od pokušaja Jugoslavenskog nogometnog saveza da blokira mogućnost odigravanja, preko organizacije i dovođenja SAD-a na Maksimir, pa konačno i do mogućih reperkusija koje bi to imalo na pojedine igrače.

Veliku ulogu imao je Ante Pavlović, dugogodišnji nogometni dužnosnik, a tih godina glavni tajnik Jugoslavenskog nogometnog saveza koji je dozvolio da se susret odigra, što je jasno bio dovoljan znak da i Fifa ovu utakmicu registrira kao službenu.

Slika 1 od 1.

Mjesto izbornika pripalo je legendarnom Dražanu Jerkoviću koji je imao velikih problema s pronalaskom igrača. Interesa nije nedostajalo, ali mnogi klubovi nisu htjeli pustiti igrače jer se ipak nije radilo o terminu koji je bio predviđen za nogometne susrete. U kasnijim intervjuima i emisijama, Aljoša Asanović rekao je kako je jedva uspio nagovoriti šefove u Metzu da ga puste da odigra povijesni susret.

Rezultat i nije bio toliko važan, ovo je ipak bilo više od nogometa, ali Hrvatska je slavila s 2:0. Pogotke su postigli Ivan Cvjetković i Asanović. Lijepa večer za Hrvatsku, važna noć za hrvatski nogomet i nada kako će Hrvatska uskoro samostalno nastupati na velikim natjecanjima. Krvavi rat nažalost pokvario je dosta toga, ali Hrvatska je osam godina nakon ovog susreta osvojila svjetsku broncu u Francuskoj.

Sastav Hrvatske: Dražen Ladić, Zoran Vulić, Darko Dražić, Drago Ćelić, Vlado Kasalo, Saša Peršon, Kujtim Shala, Zlatko Kranjčar, Ivan Cvjetković, Aljoša Asanović, Marko Mlinarić. Još su igrali: Tonći Gabrić, Gregor Židan i Mladen Mladenović.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!