Ostali sportovi

Jan Jelenić pobijedio Tina Venosa i osvojio 7. HSL Grand Prix turnir

Sportnet, Mihaela Bradovski • petak, 18.10.2019.
Jan Jelenić pobijedio Tina Venosa i osvojio 7. HSL Grand Prix turnir

Tijekom proteklog vikenda, u zagrebačkom snooker klubu The Nugget održan je pretposljednji ovosezonski Grand Prix turnir na kojem su sudjelovala 24 ponajbolja igrača snookera u Hrvatskoj.

Nakon što je Jan Jelenić (POT) prije nekoliko mjeseci osvojio Prvenstvo Hrvatske i zasjeo na prvo mjesto HSL rang liste, već na sljedećem Grand Prix turniru titulu je odnio njegov najveći ovosezonski konkurent, Tin Venos (Mr.Q) te se time vratio na vrh liste. Od njih dvojice se najviše očekivalo i na ovom turniru.

U grupnoj fazi natjecanja, većina nositelja opravdala je status favorita te su kao prvoplasirani prošli u osminu finala. Ispali su četvrtoplasirani s rang liste, Aleksandar Vučetić (Nugget), kojeg su neočekivano lako pobijedili klupski kolege Alexander Sabljak i Bruno Repanić te sedmoplasirani Antonijo Bezmalinović (POT), kojeg je svladao domaćinski duo, Marko Rkman i Marinko Gojić (obojica Nugget).

Osmina finala protekla je u dominantnim izvedbama favorita natjecanja, a tri meča su bila prelomljena u odlučujućem frameu na posljednjim kuglama. Tako je Alexander Sabljak pobijedio Marinka Gojića, Bruno Repanić je preokrenuo zaostatak od 0:2 i dobio Marka Rkmana, a nesalomljivi Nino Reskušić (POT) je još jednog protivnika odvukao u sitne noćne sate u kojima gotovo da nema igrača koji ga je posljednjih sezona uspio pobijediti pa to nije uspjelo niti Darku Gašparoviću (POT).

Četvrtfinala su očekivano donijela čiste pobjede kvarteta najboljih i sve je bilo spremno za interesantne polufinalne okršaje.

Kao i na prethodnom turniru, u prvom su se polufinalu susreli Jan Jelenić i Filip Bermanec (Mr.Q) i ponovno je mlađi igrač vodio, a Bermanec bio taj koji je konstantno morao sustizati rezultatski zaostatak. Na kraju je susret odlučen na posljednjim kuglama, a umješniji i smireniji je bio Jan Jelenić te se plasirao u još jedno veliko finale.

Drugi polufinalni meč je krenuo u potpuno neočekivanom smjeru, budući da je Saša Novak (Mr.Q) kombinacijom svoje inspirirane igre i protivnikovih promašaja poveo s visokih 2:0 protiv Tina Venosa. Niti treći frame nije izgledao previše obećavajuće za Venosa, no, kao i mnogo puta tijekom nekoliko posljednjih sezona, Novaku se skratila ruka i nakon propuštenih meč kugli, susret se u potpunosti preokrenuo te je na kraju Tin Venos uspio izboriti novo finale.

Finale je bilo preslika prethodnog turnira, samo su ovaj put uloge bile zamijenjene. Jelenić je od početka meča preuzeo kontrolu i suvereno ubacivao kugle, pritom ne ostavljajući previše prostora svom protivniku (koji ga je u već spomenutom prošlomjesečnom finalu teško porazio s 4:0). Sve što je Venos uspio napraviti bilo je osvajanje trećeg framea, ali, više od toga ovog puta nije išlo i Jelenić zasluženo osvaja pobjednički pokal. Za utjehu, Venos je ovim finalom gotovo pa osigurao prvo mjesto na HSL rang listi na kraju sezone, budući da igrače očekuje još samo jedan turnir (od 8. do 10. studenog), a njegova razlika u odnosu na pratnju je sasvim dovoljna da s optimizmom dočeka kraj sezone.

Vrijedi spomenuti i kvalitetno suđenje naših internacionalnih sudaca Daria Miočića i Ivana Švehle, koji su uspješno vodili završne mečeve.

Rezultati:

Četvrtfinala: Venos (Mr.Q) – Reskušić (POT) 3:0, Novak (Mr.Q) – Sabljak (Nugget) 3:1, Jelenić (POT) – Ayaz Khan (Mr.Q) 3:0, Bermanec (Mr.Q) – Repanić (Nugget).

Polufinala: Venos (Mr.Q) – Novak (Mr.Q) 3:2, Jelenić (POT) – Bermanec (Mr.Q) 3:2

Finale: Jelenić (POT) – Venos (Mr.Q) 4:1.

Aktualna top 10 rang lista HSL-a:
1. Venos (Mr.Q) 6295, 2. Jelenić (POT) 5640, 3. Bermanec (Mr.Q) 5332, 4. Novak (Mr.Q) 4756, 5. Vučetić (Nugget) 4420, 6. Ayaz Khan (Mr.Q) 4160, 7. Bezmalinović (POT) 3652, 8. Draganić (Metropolis) 3502, 9. Gojić (Nugget) 3435, 10. Sabljak (Nugget) 3412.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!