Košarka

Najava Istoka: Bucksi i Sixersi nositelji kvalitete i glavni kandidati za prvo mjesto

Matej Kačan • ponedjeljak, 21.10.2019.
Najava Istoka: Bucksi i Sixersi nositelji kvalitete i glavni kandidati za prvo mjesto
Foto: EPA

Odbrojavanje je pri samom kraju, brojimo već sate do početka nove NBA sezone. To znači da je vrijeme za veliku Sportnetovu najavu sezone, da vam za početnu večer bude svježe u glavi. Prvi na redu je Istok, pa krenimo redom...

Kao orijentir za slaganje poretka uzele su se projekcije koje za klađenje daje Las Vegas koji je obično dosta točan iako se granice korigiraju i po "crowd wisdomu" tj. broju uplata na neku opciju. Mali disclaimer: ako pokraj nekog igrača ne piše u koji je klub otišao, to znači da ili trenutno nema klub ili se vucara po G ligi. Ista stvar za dolaske tipa Joea Johnsona, takvi igrači koji neki period vremena nisu imali kluba nemaju ništa u zagradama u rubrici dolasci.

1. Milwaukee Bucks (58-24)

Došli: Thanasis Antetokounmpo (Panathinaikos), Dragan Bender (PHX), Kyle Korver (UTA), Robin Lopez (CHI), Frank Mason III (SAC), Wesley Matthews (IND), Cameron Reynolds (MIN)

Otišli: Malcolm Brogdon (IND), Bonzie Colson (Darušafaka), Tim Frazier (DET), Pau Gasol (POR), Nikola Mirotić (Barcelona), Tony Snell (DET)

Bucksi su lani u regularnoj sezoni uzeli 60 pobjeda uz Giannisovu MVP sezonu, tako da se Bucksima predviđa lagani pad. Razlog je očit, zbog straha od plaćanja poreza i penala koji uz to idu nije produžen ugovor Malcolmu Brogdonu koji je u lanjskom play-offu bio jedina svijetla točka uz Giannisa.

Usprkos tome kombinacija Giannisa i hrpe šutera će po siromašnom Istoku gaziti sve, a pravi problemi mogli bi doći tek u istočnom finalu kad Sixersi pokažu kako misle braniti Giannisa, a Bucksi počnu ovisiti o učincima streaky djedica poput Korvera, Matthewsa, braće Lopez te Hilla. Možda zbog svog šuta do kakve prilike i minutica dođe i Dragan Bender, nikad ne znaš.

2. Philadelphia 76ers (55-27)

Došli: Trey Burke (DAL), Al Horford (BOS), Raul Neto (UTA), Kyle O'Quinn (IND), Josh Richardson (MIA), Matisse Thybulle (SF, 20. pick), Marial Shayok (SG, 54. pick)

Otišli: Jimmy Butler (MIA), Amir Johnson, Boban Marjanović (DAL), T.J. McConnell (IND), Greg Monroe (Bayern Munchen), J.J. Redick (NOP), Jonathon Simmons

Sixersi su doživjeli stanovit makeover, u gradu bratske ljubavi više nema Jimmyja Butlera, a tu su Josh Richardson i Al Horford. Sve se, dakle, karte bacaju na dužinu, visinu i obranu. Više nema Warriorsa koji bi svaku visoku petorku uništili trkom i kretnjama pa bacanje oklade na visinu izgleda kao dobar ulog.

Ključ će opet biti osovina Simmons-Embiid, posebno će ovaj potonji biti ključan faktor i napast u obrani uz Horforda. Trener Brett Brown na raspolaganju ima možda i najjaču prvu petorku lige s hrpom igrača koji na terenu mogu raditi sve tako da ni klupe neće patiti. Lako se odrade razdvajanja startera, očekujte puno predivnih Simmons-Horford kombinacija ili Embiida okruženog s Harrisom, Richardsonom i još dva šutera.

Sixersi izgledaju kao legitimni kandidati za veliko finale, možda i naslov, a mogli su tamo biti i lani da nije ušao onaj oink-doink šut Kawhija Leonarda

3. Boston Celtics (49-33)

Došli: Enes Kanter (POR), Kemba Walker (CHA), Carsen Edwards (PG, 33. pick), Tacko Fall (C, nedraftiran), Javonte Green (SG, Ulm), Romeo Langford (SF, 14. pick), Vincent Poirier (C, Baskonia), Tremont Waters (PG, 51. pick), Grant Williams (PF, 22. pick)

Otišli: Aron Baynes (PHX), P.J. Dozier (DEN), Jonathan Gibson, Al Horford (PHI), R.J. Hunter (Turk Telekom), Kyrie Irving (BKN), Marcus Morris (NYK), Terry Rozier (CHA), Guerschon Yabusele (Nanjing Monkey Kings)

Boston djeluje tanko, pogotovo pod koševima i jasna je granica razdvajanja između prve dvije ekipe Istoka i ostatka konferencije. Dugogodišnji šef obrane Horford otplovio je u Philu, otišao je i sin razmetni Kyrie Irving pa su tako Kelti ostali bez predvodnika na obje strane parketa. Novac je bačen Kembi Walkeru da pokuša replicirati Irvingov učinak na jedinici bez popratne drame i ekscesa koji su Kyrieja pratili, a pod košem svoju dozu drame i napadačkog učinka donosi Enes Kanter.

Sve će ovisiti o iskoraku i produkciji Jaylena Browna i Jaysona Tatuma na krilima. U mlade lavove uloženo je mnogo vremena i red je na naplatu ulaganja. Pod pretpostavkom da će Kemba isporučiti svoju kvotu ključna će biti i uloga Gordona Haywarda u roli sekundarnog kreatora. Boston uvijek voli imati bijelu zvijezdu, Hayward zarađuje dobre novce, a iako je imao objektivne otegotne okolnosti u vidu ozljede bilo bi vrijeme da se do kraja sazna može li tu rolu Hayward odraditi na elitnoj razini ili ne.

4. Indiana Pacers (47-35)

Došli: Malcolm Brogdon (MIL), Justin Holiday (MEM), Jeremy Lamb (CHA), T.J. McConnell (PHI), Naz Mitrou-Long (UTA), JaKarr Sampson (Shandong Heroes), T.J. Warren (PHX), Goga Bitadze (C, 17.pick), Brian Bowen (SF, nedraftiran)

Otišli: Bojan Bogdanović (UTA), Darren Collison (mirovina), Tyreke Evans (suspenzija), Cory Joseph (SAC), Wesley Matthews (MIL), Kyle O'Quinn (PHI), Davon Reed (MIA), Thaddeus Young (CHI)

Pacersi su opet skupili ekipu profesionalaca koji će na račun obrane i pristupa svaku večer plivati kroz regularnu sezonu, ali nekakvog materijala za nešto više tu nema. Pogotovo dok Victor Oladipo nije na terenu, a još se ne nazire datum njegovog povratka.

Nema više Bojana Bogdanovića i Thada Younga, Darren Collison je otišao u svećenike, a kao nova imena koja bi se u njihove role trebala uštekati su dovedeni Jeremy Lamb i T.J. Warren. Najvažnija je akvizicija Malcolma Brogdona koji bi trebao donijeti elitnu produkciju u organizaciji dok se Dipo ne vrati. Bez Younga će se u startnu rolu gurnuti Domantas Sabonis koji je lani dominirao s klupama.

Ideja je jasna, više šuta u napadu, a u obrani će sistem i Myles Turner držati vodu. Dovoljno za gornju polovicu Istoka, neće biti pretjerano bolji ni lošiji od lanjskih Pacersa bez Oladipa, a za nešto više ipak trebaju dva-tri španera viška.

5. Toronto Raptors (46-36)

Došli: Rondae Hollis-Jefferson (BKN), Stanley Johnson (NOP), Isaiah Taylor, Terence Davis (SG, nedraftiran), Dewan Hernandez (C, 59. pick), Matt Thomas (SG, Valencia)

Otišli: Danny Green (LAL), Kawhi Leonard (LAC), Jeremy Lin (beijing Ducks), Jordan Loyd (Valencia), Jodie Meeks, Eric Moreland

E, ovdje se potpisnik ovih redaka ne slaže s Vegasom. Osobno Raptorsima prognoziram raspad. Marc Gasol i Kyle Lowry bi trebali i bit će prvi na trade listi, a ako želite detaljnu i preciznu prognozu najavite prijateljima Gasola kod Kawhija u Clippersima pa se onda poslije na pivama i fantasy druženjima hvalite kako ste jači i od Woja.

Trenutni šampioni naslov neće obraniti, a najbolja opcija bi bila razmijeniti sve starije što vrijedi i vidjeti je li Pascal Siakam sposoban učiniti novi iskorak u rasnu prvu opciju oko koje se može graditi neka nova sila u Kanadi. Držati Lowryja, Gasola i Ibaku u prosječnosti Istoka nema smisla, a isto tako nema smisla oduzeti lopte i ovlasti Siakamu, VanVleetu i Anunobyju kad vas već veterani neće odvesti do plafona. Siakam je već svoje povjerenje dobio u vidu 130 milijuna dolara na četiri godine.

6. Brooklyn Nets (44-38)

Došli: Kevin Durant (GSW), Henry Ellenson (NYK), Kyrie Irving (BOS), DeAndre Jordan (NYK), David Nwaba (CLE), Taurean Prince (ATL), Garrett Temple (LAC), Wilson Chandler (LAC), Nicolas Claxton (C, 31. pick)

Otišli: DeMarre Carroll (SAS), Allen Crabbe (ATL), Ed Davis (UTA), Jared Dudley (LAL), Treveon Graham (MIN), Rondae Hollis-Jefferson (TOR), Shabazz Napier (MIN), D'Angelo Russell (GSW), Alan Williams (Lokomotiv Kuban)

Netsi su prošle sezone bili među ugodnijim iznenađenjima s 42 pobjede, a bili su i najveći pobjednici prvog dana prijelaznog roka kad su u par sati ni krivi ni dužni napravili sav posao. Kevin Durant i Irving su očito htjeli igrati skupa, Netsi su se očito isprofilirali kao zdrava organizacija s dovoljno prostora i stvari su se odvile prirodno i brzo.

Time je završen proces izgradnje ekipe koji je počeo s čišćenjem ostataka katastrofe koje je ostavio Billy King. Na šansu za prave stvari će se čekati godinu dana dok Durant ne ozdravi, a ove sezone nas očekuje više-manje ista ekipa Netsa osim promjene na poziciji jedinice. Posao koji je do sad odrađivao D'Angelo Russell sada će odrađivati Irving koji je ipak za klasu bolji igrač od D-Loa. Također, Istok je slabiji nego lani pa bi Netsi lako mogli prebaciti i ovih 44.

7. Miami Heat (44-38)

Došli: Jimmy Butler (PHI), Meyers Leonard (POR), Daryl Macon (DAL), Tyler Herro (G, 13. pick), KZ Okpala (SF, 32. pick), Chris Silva (PF, nedraftiran)

Otišli: Ryan Anderson (HOU), Yante Maten, Josh Richardson (PHI), Dwyane Wade (mirovina), Hassan Whiteside (POR)

Miami će se ugurati u play-off, a možda i prebaci ove 44 pobjede jer napokon u Miamiju stanuje prva opcija. Jimmy "Buckets" će sa svojim kvalitetama u clutchu sigurno donijeti par pobjeda koje Heat nije imao, a pomoći će i konačno odsustvo Hassana Whitesidea i njegovih zanovijetanja za loptom.

Za očekivati je preseljenje Dragića na klupu kod Waitersa, a trener Spoelstra će vjerojatno forsirati jake obrambene petorke građene oko Butlera, Winslowa i Bama Adebaya. Više ovlasti bi trebali dobiti mlađi, uz Adebaya i Winslowa tu je nova mlada zvijezda koja je zaludila Ameriku, izvjesni Tyler Herro. Uzbudljivo bi moglo biti u Miamiju, Butler je napokon dobio svoju ekipu mladih i gladnih zvijeri gdje je gazda.

8. Orlando Magic (42-40)

Došli: Al-Farouq Aminu (POR), Josh Magette (Gran Canaria), Chuma Okeke (PF, 16. pick)

Otišli: Troy Caupain, Jerian Grant, Jarell Martin, Timofey Mozgov (Himki)

Orlando će opet jahati na uigranost pošto nisu ništa mijenjali ni filozofirali, a dok je trenera Clifforda i ove hrpe mladih atletičnih dugih momaka obrana će biti u vrhu lige. Da bi ponovili play-off uspjeh morat će Terrence Ross i Nikola Vučević ponoviti svoju elitnu napadačku produkciju, a na bekovskim pozicijama sve su karte bačene na Markellea Fultza pošto je Augustin već čovjek u godinama, a o Fournieru radije ne bih.

Razviju li se Isaac i Mo Bamba u igrače na koje se možeš osloniti u napadu, možda ne bi bila loša odluka staviti Vučevića na trade listu da se skine dio dolara s platne liste i ubode kakav novi resurs. Momci iz Orlanda su mladi, gladni i dugi te za njih ima vremena.

9. Detroit Pistons (38-44)

Došli: Tim Frazier (MIL), Joe Johnson, Markieff Morris (OKC), Derrick Rose (MIN), Tony Snell (MIL), Christian Wood (NOP), Louis King (SF, nedraftiran), Jordan Bone (PG, 57. pick), Sekou Doumbouya (PF, 15. pick)

Otišli: José Manuel Calderón (mirovina?), Wayne Ellington (NYK), Jon Leuer, Zach Lofton, Zaza Pachulia (mirovina), Glenn Robinson III (GSW), Ish Smith (WAS), Isaiah Whitehead (Astana)

Blake Griffin je prošle sezone proživio drugu mladost i povukao Pistonse u play-off, a za ponoviti isto će im trebati ista takva sezona od Blakea i nova pristojna produkcija od Reggie Jacksona. Ne zvuči baš realno za očekivati, ali dobro. Doveli su Pistonsi Derricka Rosea i Iso-Joe Johnsona tako da će, ako ništa, Pistonsi biti omiljena ekipa za gledanje i skupljanje poena kod romantičarske ekipe fanova. Možda se uvuku među osam ako se netko od ovih gore raspadne, ali nemojte kovati baš takve snove.

10. Atlanta Hawks (34-48)

Došli: Allen Crabbe (BKN), Brandon Goodwin (DEN), Damian Jones (GSW), Jabari Parker (WAS), Chandler Parsons (MEM), Evan Turner (POR), De'Andre Hunter (PF, 4. pick), Cam Reddish (SF, 10. pick), Bruno Fernando (C, 34. pick), Charlie Brown (SF, nedraftiran)

Otišli:Jaylen Adams, Justin Anderson, Kent Bazemore (POR), Deyonta Davis, Dewayne Dedmon (SAC), Isaac Humphries, Miles Plumlee (MEM), Alex Poythress (Jilin Northeast Tigers), Taurean Prince (BKN), Omari Spellman (GSW)

Atlantu formule i algoritmi Vegasa favoriziraju što je i za očekivati jer mladost Hawksa je ekipa složena prema analitičkim postulatima i zaista nalikuje na mlade Warriorse prije nego što su dobili zvjezdanu patinu. Usprkos tome, Hawksi još ne izgledaju spremni i bolje je pustiti da se još malo ta ekipa marinira i nadograđuje. Young-Collins osovina će opet ubijati pick&rollom, Huerter podsjeća na mladog Klaya Thompsona, a treba vidjeti kako će se snaći rookieji De'Andre Hunter i Cam Reddish. Hawksi su se nakrcali i razno raznim veteranima na krilu i organizaciji koji će prije svega služiti kao pomoć u odgoju ovih mladića, a ne u ganjanju nekog rezultata.

Svakako vrijedi notirati i podcrtati to da su Hawksi potpisali i u svoju filijalu poslali izvjesnog mladića s daleko najboljim imenom u ligi, Charlieja Browna. Svaka čast.

11. Chicago Bulls (33-49)

Došli:Luke Kornet (NYK), Tomas Satoransky (WAS), Thaddeus Young (IND), Daniel Gafford (C, 38. pick), Adam Mokoka (SG, Mega Bemax), Coby White (SG, 7. pick)

Otišli: Rawle Alkins, Antonio Blakeney, Walter Lemon Jr., Robin Lopez (MIL), Timothe Luwawu, Brandon Sampson, Wayne Selden

Bullsi za razliku od Hawksa izgledaju spremni za iskorak te bi baš oni mogli biti ta najbolja oklada za zauzimanje upražnjenog mjesta u doigravanju ako takvo ostave Raptorsi, Magic, Pistonsi ili netko. Popunili su se malo, ciljano i baš gdje treba, a lanjskim dolaskom Otta Portera riješena je pozicija startera na krilu. Tu je doveden i Thad Young, a za back-up produkciju na playu će se pobrinuti češki rutiner Tomaš Satoransky.

Sve će ipak na leđima nositi omladina. Zach LaVine, Lauri Markkanen i Wendell Carter izgledaju kao osovina koja se napokon riješila svog veteranskog balasta i otpada iz svlačionice, a ako je kraj prošle sezone indikator Bullsi bi svakako mogli do 50% omjera i 41 pobjede koja bi mogla biti dovoljna za doigravanje.

12. NY Knicks (27-55)

Došli:Reggie Bullock (LAL), Wayne Ellington (DET), Taj Gibson (MIN), Marcus Morris (BOS), Elfrid Payton (NOP), Bobby Portis (WAS), Julius Randle (NOP), RJ Barrett (SG, 3. pick), Ignas Brazdeikis (PF, 47. pick)

Otišli: Henry Ellenson (BKN), Billy Garrett (Elan Chalon), Mario Hezonja (POR), Isaiah Hicks (BC Avtodor), John Jenkins, DeAndre Jordan (BKN), Luke Kornet (CHI), Emmanuel Mudiay (UTA), Lance Thomas, Noah Vonleh (MIN)

Knickse možete pokušati pogledati kroz prvi tjedan sezone čisto da vidite kako je Fizdale naumio riješiti rotaciju od svojih 36 visokih krila te kako se snašao mladi RJ Barrett, a onda kad zaredaju s pet poraza ne morate ih više gledati do neke sretnije prilike. Knicksi su ovog ljeta opet ostali praznih ruku i čeka ih još jedna tužna sezona.

13. Washington Wizards (27-55)

Došli:Davis Bertans (SAS), Isaac Bonga (LAL), Chris Chiozza (HOU), Garrison Mathews (R), C.J. Miles (MEM), Ish Smith (DET), Isaiah Thomas (DEN), Moritz Wagner (LAL), Justin Robinson (PG, nedraftiran), Admiral Schofield (SF, 42. pick), Rui Hachimura (PF, 9. pick)

Otišli:Trevor Ariza (SAC), Sam Dekker (Lokomotiv Kuban), Jeff Green (UTA), Dwight Howard (LAL), Jabari Parker (ATL), Tarik Phillip (Tofas), Bobby Portis (NYK), Chasson Randle, Devin Robinson, Tomas Satoransky (CHI)

Wizardsi su od ove posljednje tri-četiri ekipe možda i najveći krš čisto zbog činjenice da su užasno skup, preskup roster. John Wall na štakama prima ogromnu lovu za prežderavanje od kuće, izvori nagađaju da se ionako ne podnosi s Bradleyem Bealom kojemu je svaka mogućnost za razmjenu oduzeta potpisivanjem maksimalnog ugovora. Tako Beal više nema ni razlog više za barem nabijati individualne brojke, ekipe koja bi mu preuzela ugovor također nema, a Wall sjedi pa bi Wizardsi lako mogli biti i najgora ekipa u ovom istočnom mulju. Pogledajte barem Hachimuru u par utakmica, čovjek je japanski pionir u NBA i zaslužuje podršku u rušenju barijera.

14. Cleveland Cavaliers (25-57)

Došli: Tyler Cook (PF, nedraftiran), Darius Garland (PG, 5. pick), Kevin Porter Jr. (SG, 30. pick), Dean Wade (PF, nedraftiran), Dylan Windler (SF, 26. pick)

Otišli: Deng Adel, Jaron Blossomgame, Marquese Chriss (GSW), Channing Frye (mirovina), David Nwaba (BKN), J.R. Smith, Nik Stauskas

Cavsi su još u procesu čišćenja ruševina koje je iza sebe ostavio LeBron James. Pametno bi za Cavse bilo uigravati mlađahni bekovski par Sexton-Garland i nadati se da će iskočiti još netko, možda baš Ante Žižić. Uglavnom, ima tu korisnih igrača role i da Cavsi žele, mogli bi jahati Kevina Lovea za koju pobjedu viška. Ipak bi milosrdan potez bio razmijeniti Lovea i ganjati poraze.

15. Charlotte Hornets (24-58)

Došli: Terry Rozier (BOS), Kobi Simmons (CLE), Robert Franks (PF, nedraftiran), Caleb Martin (SF, nedraftiran), Cody Martin (SF, 36. pick), Jalen McDaniels (PF, 52. pick), P.J. Washington (PF, 12. pick)

Otišli: Joe Chealey, Frank Kaminsky (PHX), Jeremy Lamb (IND), Shelvin Mack (Olimpia Milano), J.P. Macura, Tony Parker (mirovina), Kemba Walker (BOS)

Sve što o ovoj ekipi trebate znati jest to da je i Kemba pobjegao od hrpe dolara glavom bez obzira, a Hornetsi su dali 56 milijuna dolara na tri godine - Terryju Rozieru. Rozier se u Celticsima dokazao kao iznimno neuspješan volume scorer i nikako nije vrijedan 19 milijuna dolara u ekipi kojoj bi cilj trebao biti olakšavanje capa i rezanje plaća za izbore na draftu. Ostatak ekipe osim Roziera nećemo ni spominjati, samo ćemo reći da ih najbolje opisuje rima iz Oca na službenom putu za njihovog mlađahnog Malika Monka. Malik, Malik, na g.... si nalik.

I za kraj, subjektivna prognoza i lista za play-off na Istoku vašeg autora:
1. Bucksi
2. Sixersi
3. Celticsi
4. Netsi
5. Pacersi
6. Heat
7. Bullsi
8. Magic

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaNBATeme tjedna
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!