Košarka

Premijerka Power Rankings, tjedan četvrti: Sredina izjednačena, otvorena i opet ispremiješana

Matej Kačan • srijeda, 23.10.2019.
Premijerka Power Rankings, tjedan četvrti: Sredina izjednačena, otvorena i opet ispremiješana
Foto: FaH

Niti nakon četiri kola nemamo ekipu iz sredine HT Premijer lige koja bi se kontinuitetom isprofilirala kao nekakav izazivač, tek Gorica i Šibenka koriste nešto lakši raspored za 3-1 omjer i priključak vrhu. Ostatak sredine je na izjednačenih i otvorenih 50 posto...

Vrhuška

1. Cibona (1.)

Cibona kod kuće u domaćoj ligi nastavlja pokazivati svu svoju snagu. Nakon Zadra uvjerljivo je pod tornjem pao i Split i to s ogromnih 30 razlike. Sve je bilo gotovo u prvom poluvremenu, a posebno veseli vrhunska partija Roke Prkačina. Nemamo što filozofirati ovdje, samo se može poželjeti Ciboni da s takvim partijama krene i u ABA ligi.

2. Zadar (2.)

A isto možemo poželjeti i Zadru iako bi u petak jedno isključilo drugo s obzirom da se međusobno sastaju Zadar i Cibona. Zadar je u moru problema, promijenio je trenera i vratio Danijela Jusupa dok je vrlo neizvjesna bila sudbina i sportskog direktora Branimira Longina. U takvoj tranzitnoj situaciji kaosa domaća utakmica s Dubravom došla je kao naručena za bildanje samopouzdanja s 39 razlike i 121 zabijenim poenom. Franko Sterle preuzeo je uzde makar na jednu večer, pokazao je nešto novo u zadarskoj igri te je ubacio golobrade Fantinu i Bralu. Ionako je fokus zadarske javnosti trenutno na uredima kluba, a ne na parketu.

Ispremiješana sredina

3. Gorica (4.)

Gorica nastavlja s uzlaznom putanjom, a čini se da koga god Sesar preseli na klupu, taj odjednom eksplodira. Ovog puta red je bio na Brzoju koji je za 21 minutu uspio ubaciti isto toliko poena. Što bi tek bilo da je igrao svih 40. Širina je ogromna snaga Gorice i uvijek netko novi ispliva, protiv Hermesa je to bio Milija Miković s 14 poena, četiri skoka i tri dodavanja. Dobro to Sesar balansira, a navijači Gorice se ne trebaju brinuti. Ptičice kažu da je "Mostarski Jordan" odbio klupu Zadra jer mu je u Gorici dobro.

4. Šibenka (6.)

Šibenčanima smo prošli put dali zadatak da se iskažu kod Zaboka, a oni u to u gostima nakon produžetka i uspjeli. Da nije bilo lude trice Luke Tomasa bilo bi to gotovo i ranije, ali eto i u produžetku se broji. Posebno je zadovoljavajuća mirnoća i uvjerljivost u dodatnih pet minuta, Zabočani su otpuhani s terena. Jakov Vladović je veteranski vodio, a uz njega i već standardnog Nakića iskazao se i Vuko s double-doubleom i dobro da je tako, Šibenki treba širina.

5. Split (3.)

Split nikako da se pokaže u gostima tako da već polako troše i zadnji kredit pa su pali na peto mjesto. Kod Cibone u Zagrebu nije sramota izgubiti, sramota je raspasti se. Pogotovo kad si već dobio šamar od Zaboka, a trebao si ugroziti vrhušku. Stvari ne izgledaju dobro, i trebat će Grgureviću i momcima jedan "jump start" da ne bi završili kao, primjerice, Zadrani.

6. Zabok (5.)

Zabok je upisao drugi poraz u nizu i možemo početi postavljati pitanja o ispuhivanju ekipe Ivana Tomasa koja je na samom startu sezone izgledala kao hrpa nabrijanih mladića koji jedu parket u sendviču s koševima. Bit će još poraza od konkurenata u sredini, ali domaći poraz od Šibenke možemo promatrati kao kiks u svijetlu dosadašnjih partija obje ekipe. Svijetla točka je Luka Tomas koji s 28 poena, šest skokova i pet asistencija uz jednu suludu tricu za produžetak nastavlja oduševljavati.

7. Vrijednosnice Osijek (7.)

Nakon užasa kod Zadra osječka mladost je opasno visjela i protiv druge zadarske ekipe, ali se pobjeda piše uz slab dojam. Ne bi se smio Kujundžiću i njegovim igračima događati pad i povratak Sonika u zadnjoj četvrtini kakav smo vidjeli, pogotovo uz maksimalno srezanu rotaciju od sedam igrača. Izvukao je opet Lovre Bašić s 26 poena (8-13 šut), pet skokova, čak 11 asistencija i četiri ukradene lopte za novu potvrdu naše teorije i maksime: Osijek će daleko koliko ga Bašo odvede. Moramo spomenuti i da mu je ruku pružio Buljević pod košem s 21 poenom i 11 skokova pa je ovaj put bio prisutan balans vanjske i unutarnje linije, ali mora to i bolje. Pogotovo obrambeno.

8. Alkar (8.)

Odigrao je Alkar dobrih prvih i zadnjih deset minuta, ali ovih loših 20 je bilo dovoljno za dvocifren poraz. Nije sramota izgubiti u gostima kod Škrljeva, ali nitko baš ne želi da netko baš na tebi upiše prvu pobjedu i popravi dojam. Sreća njihova pa nitko ispod njih nije pokazao ništa vrijedno preskakanja Sinjana.

Fenjeraši

9. Sonik Puntamika (10.)

Da su uspjeli potpuno okrenuti Osijek, onda bi Puntamičani preskočili Alkar, ovako ništa. Ostaje upisan poraz uz pozitivan dojam drugu utakmicu za redom. Opet je dominirao Jukić sa 16 poena i 17 skokova pa nam i ta teorija za sad drži vodu: više ovlasti Jukiću za bolje rezultate!

10. Škrljevo (11.)

Škrljevo je napokon probilo led prvom pobjedom, ali i dalje ne vjerujemo zelenima do kraja. Zadarska kombinacija Batur-Vrkić srušila je Alkar i odmah se lakše diše. Sad samo treba uhvatiti kontinuitet dobrih igara. Samo. Ako ništa, bar nisu zgaženi četvrti put za redom, a i pobjeda ljepše izgleda kad je dvocifrena.

11. Dubrava Furnir (9.)

Dubrava je prikazala dobrih 13 minuta kod rastresenog Zadra, problem je što je drugih 27 bilo za baciti u smeće. Ovu partiju treba zaboraviti, a posebno treba zaboraviti primljenih 121 poen. Idemo dalje, momci iz Dubrave nisu zadnji samo zato što ima netko još gori.

12. Hermes Analitica (12.)

A taj netko gori je Hermes. Zagrebački momci su zgaženi i kod Gorice te su jedini bez pobjede u četiri kola. Znamo da im je nadimak Analitičari i znamo da je Sam Hinkie glavni predstavnik košarkaške analitike, ali možda bi im trebalo objasniti da Hinkiejev "The Process" i tankiranje baš i nemaju smisla u europskoj košarci. Ovdje za sezonu krcatu porazima dobiješ ispadanje umjesto Embiida ili Simmonsa.

Prošla izdanja Rankingsa:

Prvi tjedan

Drugi tjedan

Treći tjedan

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!