Nogomet

Kakav debi: Dani Olmo nakon tri minute na travnjaku zabio svoj prvi gol za španjolsku reprezentaciju!

Marjan Kreševac • petak, 15.11.2019.
Kakav debi: Dani Olmo nakon tri minute na travnjaku zabio svoj prvi gol za španjolsku reprezentaciju!
Foto: EPA

Dani Olmo zahvalio se španjolskom izborniku Robertu Morenu na pozivnici u reprezentaciju i prvim minutama, pogotkom u kvalifikacijskom dvoboju protiv Malte. Španjolska nije imala problema u tom susretu, a Olmo je bio strijelac za 5:0 u 69. minute, tri minute nakon ulaska u igru...

U pet odigranih susreta kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine vidjeli smo dva susreta koja su se igrala uglavnom za prestiž jer je i prije ovoga kola sve bilo jasno, a to su ogledi Bosna i Hercegovina - Italija i Španjolska - Malta. I Španjolci i Talijani odavno su izborili Euro, a njihovi protivnici ostali su bez izgleda za nastup.

U susretima između Danske i Gibrlartara te Švicarske i Gruzije Danci i Švicarci su tražili pobjede kako bi ostali u mrtvoj utrci s Ircima u skupini D, a u susretu Rumunjske i Švedske izravno se odlučivalo o drugom mjestu u skupini F.

Skupina D

Danska - Gibrlartar 6:0

Apsolutna dominacija Danaca producirala je u prvih 45. minuta susreta tek jedan pogodak i to onaj Roberta Skova iz 12. minute susreta kada je iz velike blizine pospremio loptu pod prečku. Bilo je još prilika i to dosta, Danci su uputili čak 13 udaraca od čega četiri u okvir gola, ali nedostajalo je preciznosti kod domaćih igrača.

Preciznost se popravila u 47. minuti kada je Christian Gytkjar napokon pronašao put do mreže i odveo susret u malo mirnije vode. Kada se otvorilo onda se otvorilo do kraja, Danci su do posljednjeg sučevog zvižduka pospremili još tri lopte, Martin Braithwaite u 51. minuti, Skov još jednim pogotkom u 64. minuti i Christian Eriksen s dva pogotka u 85. i četvrtoj minuti sudačke nadoknade.

Švicarska - Gruzija 1:0

Švicarci su tražili pobjedu i nastavak borbe za Europsko prvenstvo i sukladno tim težnjama krenuli su agresivno od prvog sučevog zvižduka. Prvu priliku vrijednu spomena stvorili su devetoj minuti kada je Ricardo Rodríguez pokušao udarcem iz daljine, ali loše je to napravio tako da je gostujući vratar bez većih problema otklonio opasnost po svoja vrata.

Nakon što su se Švicarci ispromašivali u prilikama na početku došli su i Gruzijci do daha i pokazali da osim obrane znaju odigrati i nešto prema naprijed, ali poprilično bezopasno, svi pokušaji završavali su u bloku domaće obrane. Kako je vrijeme prolazilo sve je više rasla nervoza u redovima Švicaraca, a to nije nimalo pomoglo njihovim težnjama da dođu do pogotka.

Agonija Švicaraca prekinula se u 77. minuti kada je Cedric Itten zahvaljujući pogrešci gruzijske obrane ostao usamljen u kaznenom prostru i mirno glavom pospremio loptu u mrežu. Pobjedama Švicarske i Danske konačna odluka o dva putnika na Europsko prvenstvo u ovoj skupini donijeti će se u ogledima posljednjeg kola kvalifikacija.

Rezultati by SofaScore

Skupina F

Španjolska - Malta 7:0

Kako se i očekivalo gledali smo apsolutnu dominaciju Španjolske. U prvih 45 minuta susreta domaći su imali 86% vremena loptu u svojim nogama, uputili su deset udaraca prema golu od čega je pet njih išlo u okvir i pravo je čudo da su Maltežani otišli na odmor sa samo dva pogotka u mreži. Prvi pogodak dogodio se u 23. minuti, a djelo je Álvara Morate dok je Santi Cazorla u 41. minuti povisio na 2:0.

U drugom poluvremenu malteška brana u potpunosti je popustila, redom su za Španjolce pogađali Pau Francisco Torres u 62. minuti, Pablo Sarabia u 63. minuti. U 66. minuti svoje prve minute u reprezentaciji Španjolske upisao je Dani Olmo, a samo tri minute kasnije postigao je i svoj prvi pogodak u reprezentativnom dresu za 5:0 Španjolske. Krasno ga je proigrao iza leđa obrane Alcantara, Olmo je obišao vratara i zabio u praznu mrežu.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Ni tu nije bio kraj, do kraja susreta Španjolci su bez trunke suosjećanja prema razbijenim Maltežanima utrpali još dva komada, prvi Gerard Moreno u 71. minuti, a za konačnih 7:0 pobrinuo se Jesus Navas u 85. minuti.

Rumunjska - Švedska 0:2

Nadali su se Rumunji da na domaćem terenu pred svojom publikom mogu doći do pobjede nad Švedskom i onda u zadnjem kolu eventualno otkinuti bod Španjolcima i otići na šesto Europsko prvenstvo. No kako su igrali posebice u defanzivnom segmentu igre mogu biti sretni što su nakon prvih 45 minuta gubili samo s dva gola razlike.

Do prvog pogotka Švedska je došla u 18. minuti kada je Emil Forsberg ubacio, a Marcus Berg bio najviši i najspretniji te loptu pospremio glavom u donji desni kut. Sa zaostatkom 1:0 i više od 70 minuta igre nada je još uvijek bila živa, ali u 34. minuti ona je prešla u sferu znanstvene fantastike kada je na asistenciju Berga Robin Quaison postigao drugi pogodak za goste.

Do kraja susreta gosti su jednom vrlo mudrom igrom sačuvali veliku prednost, a za usporedbu oni su bili i bliži trećem pogotku nego Rumunji svom eventualnom prvom. Ovom pobjedom Švedska je i matematički osigurala plasman na europsko prvenstvo. Ostaje im tek za odigrati jedan revijalni susret kod kuće protiv Farskih Otoka.

Rezultati by SofaScore

Skupina J

Bosna i Hercegovina - Italija 0:3

Momčad Bosne i Hercegovine izgubila je sve izglede za plasman na Euro 2020. godine i utakmicu protiv Italije igrala je za prestiž. Nadali su se da se mogu oprostiti od domaće publike jednim velikim skalpom međutim nada je jedno, a stvarnost nešto sasvim drugo. Počeo je susret s prilikama na obje strane, ali oba vratara bila su na visini zadatka i ono što je obrana propustila oni su poskidali.

Trajalo je to do 21. minute kada je Nicolo Barella u kaznenom prostoru pronašao Francesca Acerbija koji matira Ibrahima Šehića udarcem u donji desni kut. Još malo soli na domaće rane dodao je Lorenzo Insigne u 37. minuti koji zabija za 2:0 na dodavanje Andree Belottija.

Ne može se reći da domaći igrači nisu htjeli, da su bili bezvoljni, baš naprotiv, ali nedostajalo je koncentracije i malo sreće u završnici akcija. Za svoj trud domaći su "nagrađeni" još jednom u 53. minuti kada je Belotti primio jedan dugački pas, ušao korak, dva u kazneni prostor i udarcem uz desnu stativu natjerao Šehića po treći put po loptu u mrežu.

Rezultati by SofaScore

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!