Nogomet

Slovačka - od Hrvatske do Hrvatske

Sportnet • subota, 16.11.2019.
Slovačka - od Hrvatske do Hrvatske
Foto: EPA

Nešto više od dva mjeseca je prošlo od posljednjeg susreta između Hrvatske i Slovačke. Slovačka reprezentacija je u međuvremenu odigrala tri utakmice. Donosimo pregled događanja u slovačkoj momčadi i najavu utakmice u Rijeci iz njihovog kuta...

PIŠE: I.W.

Slovačka javnost je doživjela 0:4 poraz od Hrvatske u Trnavi kao teško razočaranje. Opća ocjena je bila da su Hrvati pokazali zašto su drugi na svijetu, razlika u kvaliteti između dvije ekipe se pokazala kao prevelika i Dalić je sasvim nadmudrio kolegu Hapala na klupi Slovačke. Prevladavali su gorki i katastrofični komentari. Složili su se u ocjeni da je rezultat bio milosrdan prema sasvim nedoraslim domaćim igračima, a koji su s igrališta ispraćeni zvižducima razočarane domaće publike.

Posebna pažnja je posvećena i brojnim hrvatskim navijačima u Trnavi. Iako je prije utakmice bilo dosta opreza, pa i nelagode zbog mogućih sukoba između huligana, na kraju su Hrvati pobrali ovacije i za ponašanje na tribinama i u gradu.

Vremena za tugovanje nije bilo puno jer su već tri dana kasnije odigrali utakmicu u Budimpešti. Zbog međusobne, najblaže rečeno, nesnošljivosti svaki je susret između Mađarske i Slovačke utakmica visokog rizika i na terenu i na tribinama. Počelo je gromoglasno izviždanom slovačkom himnom, a zatim su organizatori veliku skupinu pripadnika mađarske nacionalne manjine iz Slovačke koja je došla navijati za Mađarsku stavila na istu tribinu sa slovačkim navijačima. Nakon nekoliko trenutaka su tamo počela naguravanja, te je policija morala napraviti kordon između dviju skupina na gostujućoj tribini. <š>U paklu Groupama Arene su hladnije glave ipak ostali Slovaci. Poveli su u 41. minuti nakon što je akciju Hamšika završio Robert Mak. Domaćini su izjednačili već nakon pet minuta nastavka, kada je iz slobodnog udarca s 18 metara pogodio Szoboszlai. Šest minuta kasnije gosti opet vode nakon pogotka Roberta Boženika. Do kraja su uspješno zaustavili sve pokušaje Mađara i vratili se kući s velika i neočekivana tri boda.

Utakmica je imala i treće poluvrijeme izvan terena jer su se zbog neprijateljske atmosfere na stadionu i manjih sukoba među navijačima izvan stadiona, priopćenjima oglasili i Slovački nogometni savez i slovačko veleposlanstvo u Budimpešti. Na kraju se u sve umiješala UEFA i kaznila Mađarsku sa 60 tisuća eura i praznim stadionom zbog organizacijskih propusta, a kažnjena je i Slovačka za rasističko skandiranje svojih navijača i to kako s 20 tisuća eura, tako i praznim stadionom u sljedećoj utakmici, protiv Walesa.

Slovački savez se žalio na odluku UEFA-e i začudio uspio, te je susret s Walesom ipak odigran s publikom na tribinama. Bila je to utakmica u kojoj su obje ekipe tražile tri boda, ali na kraju su se morale zadovoljiti s jednim. Gosti su počeli aktivnije, Bale je pogodio prečku, a uskoro su Velšani došli do vodstva preko Moorea. U drugom dijelu je na 1:1 izjednačio Kucka i do kraja utakmice su obje momčadi imale prilike za pobjedonosni gol, međutim, ostalo je 1:1.

Tri dana kasnije je u Bratislavi odigrana prijateljska utakmica protiv Paragvaja koja je završila s 1:1 i koju je Slovačka odigrala u bitno izmijenjenom sastavu. Susret je iskorišten kako bi se na svečan način od reprezentacije oprostili zaslužni veterani Martin Škrtel, Tomaš Hubočan i Adam Nemec. Bila je to premijerna utakmica reprezentacije na novom Nacionalnom stadionu u Bratislavi. Jedini gol za domaće je dao još uvijek 19-godišnji napadač Žiline, Robert Boženik, a koji se sa svakom odigranom utakmicom sve više nameće kao napadačka opcija broj jedan.

Dosta nade je polagano da će Hrvatska uspjeti osvojiti sva tri boda kod Walesa i tako pomoći Slovacima, no nakon hrvatskog remija 1:1 u Cardiffu je postalo jasno da će Slovačkoj za odlazak na Euro u posljednje dvije utakmice trebati minimalno četiri, a idealno svih šest bodova. U prvom trenutku se pobjeda u Hrvatskoj nije činila realnom, pa su se mediji raspisali da se na prvenstvo kontinenta može doći i na drugi način, preko doigravanja Lige nacija. Kako je vrijeme prolazilo, tako je optimizam u slovačkim redovima rastao, naročito kada se saznalo za probleme koje Dalićeva momčad ima u obrambenim redovima.

Slovački izvori tvrde da je Slovački nogometni savez odbio zahtjev Hrvatskog nogometnog saveza da se utakmica prebaci iz već dogovorene Rijeke u Zagreb, a u medijima je s čuđenjem komentirano kako su se Hrvati odlučili igrati posljednju utakmicu kvalifikacija na malom stadionu. U dijelu medija se to prezentiralo i kao podcjenjivanje Slovačke od strane Hrvata.

Uglavnom, kako se termin utakmice bliži, optimizam u slovačkim redovima je sve veći. Svjesni su da će Hrvatska biti barem malo nervozna i nadaju se da će preko prekida iskoristiti neuigranost uže hrvatske obrane.

Očekivani sastav Slovačke: Dúbravka - Pekarík, Vavro (Valjent), Škriniar, Hancko - Lobotka, Kucka - Rusnák, Hamšík, Mak - Boženík

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!