Nogomet

Od Engleske do Francuske: Svi nastupi Vatrenih na Europskim prvenstvima

Marjan Kreševac • nedjelja, 17.11.2019.
Od Engleske do Francuske: Svi nastupi Vatrenih na Europskim prvenstvima
Foto: FaH

Hrvatska nogometna reprezentacija sinoćnjom pobjedom protiv Slovačke u Rijeci izborila je nastup na svom šestom Europskom prvenstvu, petom u nizu. Još uvijek pod dojmom SP-a u Rusiji svi se nadamo da Vatreni mogu dalje od dosadašnjeg najvećeg uspjeha, četvrtfinala na Europskom prvenstvu 1996. i 2008. godine...

Hrvatska nogometna reprezentacija nastavlja kontinuitet prisutnosti na europskim nogometnim prvenstvima, sinoćnja pobjeda protiv Slovačke na Rujevici osigurala im je odlazak na petu uzastopnu smotru najboljih nogometnih reprezentacija Starog kontinenta, a šesti nastup ukupno. Vatreni su u svojoj povijesti propustili samo jedan Euro, onaj 2000. godine u Belgiji i Nizozemskoj.

Među najveće uspjehe Vatrenih svakako spada Euro 1996. godine i četvrtfinalni ogled s Nijemcima te Euro 2008. godine, dok svakako među one najgore nastupe moramo uvrstiti nastup na Euru 2004. pod vodstvom Otte Barića kada se zapelo u skupini i ostvarilo najmanje bodova od svih prvenstava. No, pogledajmo ukratko kako je to izgledalo na svakom od njih.

Europsko prvenstvo 1996. Engleska

Prvi, povijesni plasman na Europsko prvenstvo Hrvatska je izborila kroz kvalifikacijsku skupinu 4 osvojivši prvo mjesto u skupini ispred Italije i kao debitant izborila direktan plasman na Europsko prvenstvo. Ždrijeb je za protivnike u skupini D donio Portugal, Dansku i Tursku.

Prvi dvoboj odigran je protiv Turske i upisana je pobjeda 1:0. Povijesni pogodak za Vatrene postigao je Goran Vlaović iz kontranapada četiri minute do kraja susreta. U drugom susretu u skupini prisustvovali smo možda i najboljoj partiji reprezentacije, deklasirana je velika Danska s 3:0, a briljirao je Davor Šuker. Peter Schmeichel još i sada vjerojatno ima noćne more od Šukerovog loba.

U posljednjoj utakmici skupine protiv Portugala moglo se kalkulirati i "birati" protivnika u četvrtfinalu, ali svima već poznata činjenica, da je tadašnji izbornik Ćiro Blažević htio Nijemce, imala je za posljedicu glatki poraz 3:0 protiv Portugalaca i ispunjenje želje izborniku. Ta želja se na kraju pokazala kobnom nakon četvrtfinalnog poraza od Njemačke 2:1.

Uvijek će ostati pitanje što da je izbornik odlučio istrčati s najjačom reprezentacijom i pokušati zadržati prvo mjesto u skupini što i nam za protivnika donijelo Čehe, daleko lakšeg protivnika od momčadi koja je tada u svojim redovima imala Sammera, Möllera, Klinsmanna. No to spada u sferu što bi bilo kad bi bilo.

Europsko prvenstvo 2004. godine, Portugal

Nakon velikog uspjeha u svom debitantskom nastupu Hrvatska je propustila sljedeći Euro koji se igrao 2000. godine u Belgiji i Nizozemskoj. Kvalifikacijska skupina 8 bila je prejaka za Vatrene koji su završili treći iza Jugoslavije i Republike Irske.

Za četiri godine nije ponovljena takva greška, iako nisu otišli kao prvi iz skupine, (bili su to Bugari) kroz dva dodatna ogleda sa Slovenijom uspjeli su izboriti plasman. Na ovo Euru ždrijeb je dodijelio skupinu s Francuskom, Engleskom i Švicarskom. Loše smo prošli i na kraju završili treći iza Francuza i Engleza sa samo dva osvojena boda, odigrali smo 0:0 sa Švicarcima na otvaranju i u drugom kolu 2:2 s Francuzima.

Ova momčad morala je bolje od trećeg mjesta u skupini, po imenima i po njihovoj tadašnjoj formi, definitivno više. Međutim, uzmimo u obzir da je izborniku Bariću, kao i u većini slučajeva u njegovoj bogatoj karijeri, nedostajalo nešto, nedostajala su mu barem dva kvalitetna igrača.

Europsko prvenstvo 2008. godine, Austrija / Švicarska

Prvenstvo koje bi najradije svatko tko je istinski navijač ove reprezentacije, a i oni koji samo bace oko kada se igra veliko natjecanje, zaboravili da je ikad odigrano. Kvalifikacije su Vatreni odradili dominantno i s 29 bodova uvjerljivo osvojili prvo mjesto ispred reprezentacije Rusije. Ove kvalifikacije ostat će zapamćene po tome što su deklasirani Englezi i ostavljeni kod kuće, bez prvenstva.

Pod vodstvom Slavena Bilića krenulo se u grupne okršaje s reprezentacijama Njemačke, Austrije i Poljske. U tri impresivne predstave ostvarilo se isto toliko pobjeda i s devet bodova na kontu s velikim optimizmom gledalo na četvrtfinalni susret koji je za protivnika podario reprezentaciju Turske.

Nevjerojatan meč odigrao se tog lipnja u Beču, obje momčadi bile su pod dojmom važnosti utakmice, teško se ulazilo u prilike, dosta griješilo i nije bilo čudo da je susret ušao u produžetke. Minutu do isteka produžetaka Ivan Klasnić zabio je za vodstvo Hrvata i bacio naciju u delirij, ali tri minute kasnije Semih Sentürk istu je zavio u crno kada je poravnao.

Susret je otišao do udaraca s bijele točke, a u raspucavanju sretniji ili spretniji bili su Turci i plasirali se u svoje prvo, povijesno polufinale Europskog prvenstva. Velika tuga, šok i nevjerica vladala je u Beču, ali i širom svijeta gdje su kockasti dresovi bili ispred malih ekrana i pratili ovaj dvoboj.

Europsko prvenstvo 2012. godine, Poljska / Ukrajina

U Poljskoj i Ukrajini Slaven Bilić nije uspio ponoviti uspjeh s prethodnog prvenstva, ali barem se na neki način uspio osvetiti Turcima u dodatnim kvalifikacijama za odlazak na Euro (Hrvatska je završila druga u skupini iza Grčke). Hrvatska je bila bolja u baražu i izborila plasman na Euro.

Na samom prvenstvu ždrijeb nam je darovao Španjolsku, Italiju i Irsku. Prvenstvo je otvoreno pobjedom protiv Irske 3:1, da bi iz ogleda sa Španjolskom i Italijom uzeli tek bod te tako završili treći s četiri boda i lagano nakon grupne faze pospremili kofere i otišli kući.

Europsko prvenstvo 2016. godine, Francuska

Posljednje prvenstvo ponovno je pokazalo "prokletstvo" igre i rezultata u prvoj utakmici nokaut faze. Naši "omiljeni" Turci bili su protivnik u prvom kolu, a riješeni su golom Luke Modrića. U sljedećem kolu uzeli su bod protiv Čeha da bi u posljednjem kolu nadigrali Španjolce i kao prvoplasirani u skupini krenuli dalje.

To dalje donijelo je reprezentaciju Portugala u osmini finala. Ponovo jedna tvrda i čvrsta utakmica bez puno velikih prilika i još jedni produžeci koji su trebali odlučiti pobjednika. I ovaj puta nisu uspjeli, pali su u 117. minuti susreta kada je nakon jedne pogreške Ivana Strinića sijevnula Portugalska kontra i Ricardo Quaresma je zabio za pobjedu.

Već ovdje rečeno, moralo se bolje i dalje, zašto nije pitanje je koje je postavljeno i tadašnjem izborniku Anti Čačiću, ali neki konkretan i suvisao odgovor nikada nismo dobili. Možda je izborniku bilo neugodno jer je kasnije od novinara i "običnih" ljudi saznao da postoji i klupa s pričuvnim igračima koji su tu da ponekad uđu i u igru.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Je t'aime17.11.2019. u 12:40
    Kad kažete da smo 2004. s onakvom ekipom morali biti bolji od 3.mj. u grupi s Engleskom i Francuskom, mora da se šalite.
    Je t'aime