Nogomet

Euro 2020: Tko je siguran, tko se još može direktno plasirati i kako će izgledati dodatne kvalifikacije?

Jan Šneler • nedjelja, 17.11.2019.
Euro 2020: Tko je siguran, tko se još može direktno plasirati i kako će izgledati dodatne kvalifikacije?
Foto: EPA

Prije posljednjih susreta kvalifikacija na Europskom prvenstvu, odlučili smo provjeriti koje su se sve momčadi kvalificirale na europsku smotru, koje to još mogu učiniti narednih dana, a koje će pak plasman morati potražiti preko dodatnih kvalifikacija koje su na rasporedu krajem ožujka…

Sigurni putnici na Europsko prvenstvo (16)



Od 24 momčadi koje će nastupiti na Europskom prvenstvu sljedećeg ljeta, njih 16 već je osiguralo plasman na kontinentalnu smotru. Objektivno, od tih 16 reprezentacija, samo je jedna iznenađenje, a to je Finska. Finci su se kvalificirali sjajnim igrama u skupini J i iza sebe ostavili Grčku i Bosnu i Hercegovinu, a ostali iza Italije.

Ostale momčadi opravdale su očekivanja tako da su plasman direktno izborile četiri reprezentacije koje su bile na polufinalu Svjetskog prvenstva prošle godine (Engleska, Belgija, Hrvatska i Francuska). Istaknimo još podatak kako dvije od tih 16 momčadi još uvijek mogu sa stopostotnim učinkom otići na Europsko prvenstvo. To su Belgija i Italija. Belgijci će u posljednjem kolu na svom terenu dočekati Cipar, dok će Talijani dočekati Armeniju.

S obzirom da je ovo Europsko prvenstvo vrlo specifično jer se ne igra po ustaljenim pravilima već po cijeloj Europi, već su poznate konture nekih skupina. Tako će sigurno u skupini A igrati Italija, skupini B Rusija, skupini C Nizozemska skupini D Engleska, skupini E Španjolska i skupini F Njemačka.

Momčadi koje su se direktno plasirale Engleska, Češka, Ukrajina, Njemačka, Nizozemska, Hrvatska, Španjolska, Švedska, Poljska, Austrija, Francuska, Turska, Belgija, Rusija, Italija i Finska.

Četiri nepoznanice



Rekli smo da je 16 momčadi osiguralo direktan nastup, a još ostaju četiri otvorena mjesta koja će biti popunjena nakon posljednjeg kola. Za ta mjesta bore se Portugal, Srbija, Danska, Švicarska, Irska, Mađarska, Wales i Slovačka. Krenimo redom. U skupini B ostalo je još jedno mjesto i za njega se bore Portugal i Srbija. Tu definitivno ne očekujemo veliko iznenađenje. Portugalci gostuju kod Luksemburga, dok će Srbija na svom terenu dočekati Ukrajinu.

Srbiji odgovara samo remi ili poraz Portugala, uz uvjet da svladaju Ukrajinu. U protivnom, a to je vrlo izvjesno, ako Portugal pobijedi Luksemburg, Portugalci će se direktno plasirati na Europsko prvenstvo kao drugoplasirani u skupini B. Srbiji svakako ostaje šansa za plasman preko Lige nacija, ali o tome u sljedećem dijelu.

Što se tiče skupine D, tamo je situacija prilično komplicirana. Već smo rekli da se za dva mjesta bore Danska, Švicarska i Irska. Trenutno je Danska na prvom mjestu s 15 bodova, Švicarska ima 14, a Irska 12. Švicarska ima najveće izglede za plasman jer gostuje kod slabašnog Gibraltara i pobjedom definitivno osigurava plasman. Čak i remi, pa čak i slučaj da sve momčadi imaju po 15 bodova, donosi Švicarskoj plasman.

Što se tiče drugog ogleda Irske i Danske, tu je stvar izuzetno komplicirana. Ircima je dovoljna pobjeda, uz uvjet da Švicarska slavi protiv Gibraltara. Kada bi Švicarska remizirala protiv Gibraltara, Irci bi morali slaviti s dva pogotka razlike. Što se tiče Danske, njima je remi dovoljan za prolaz na Europsko prvenstvo, pa čak i poraz od jednog pogotka razlike ako Švicarska remizira. Ipak, sve tri momčadi imat će još jednu priliku, ako ne izbore direktni prolaz, a to je preko dodatnih kvalifikacija. Inače, Danska, u slučaju direktnog prolaza na Euro, ide u skupinu B u kojoj se nalazi Rusija.

Konačno, još se jedno mjesto dijeli u skupini E u kojoj je Hrvatska prvim mjestom osigurala prolaz dalje. Momčadi u pitanju su Mađarska, Wales i Slovačka. Trenutno Mađari imaju 12 bodova, Velšani 11, a Slovaci 10. S ozbirom na to da Wales i Mađarska igraju međusobno, Slovačka ima jako male šanse za prolaz. Slovacima treba pobjeda protiv Azerbajdžana i remi Mađarske i Walesa. U tom slučaju Slovačka i Mađarska imale bi po 13 bodova no u međusobnim ogledima bolja bi bila Slovačka koja je osvojila šest bodova.

S druge strane, Wales također ima opciju samo pobjede protiv Mađarske jer remi im ne donosi ništa. Mađari su teoretski u najboljoj poziciji jer mogu i remizirati, ali u tom slučaju Slovačka ne smije pobijediti Azerbajdžan. Bit će to svakako vrlo uzbudljiva završnica u utorak. Također, ako Mađari izbore direktan plasman na Euro, ići će u skupinu F gdje se nalazi i Njemačka.

Momčadi koje se još mogu direktno plasirati Portugal, Srbija, Danska, Irska, Švicarska, Mađarska, Wales i Slovačka.

Četiri mjesta donose i dodatne kvalifikacije



Ako ste mislili da je prethodni dio bio kompliciran, čekajte tek da vidite kakav se kaos sprema u dodatnim kvalifikacijama. Čak 16 momčadi će nastupiti u dodatnim kvalifikacijama, podijeljenim u četiri jakosne grupe. Samo pobjednici jakosnih grupa će izboriti plasman na Europsko prvenstvo. Trenutno je poznato osam momčadi koje će sigurno nastupiti u dodatnim kvalifikacijama.

Slika 1 od 1.

To su u skupini A Island, u skupini B BiH, skupini C Škotska i Norveška te u skupini D Gruzija, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Bjelorusija. U ovom segmentu nije nebitan niti poredak jer prve dvije pozicionirane momčadi imaju prednost domaćeg terena u polufinalnim ogledima. Tako će u skupini D koja je potpuno poznata u jednom polufinalu igrati Gruzija i Bjelorusija (Tbilisi), a u drugom Sjeverna Makedonija i Kosovo (Skopje).

Za sada se zna i kako će u skupini B BiH biti domaćin jer je najbolje rangirana momčad, kao i što će domaćini u skupini C biti Škotska i Norveška. Kao što možete vidjeti, za sada je osam mjesta slobodno za popuniti. Poznato je sigurno kako će u njima igrati Bugarska, Izrael, Sjeverna Irska i Rumunjska, no još se ne zna u kojoj točno skupini.

Od ostala četiri mjesta, jedno će dobiti vjerojatno Srbija (osim ako Portugal ne napravi veliki kiks u posljednjem kolu), jedno najlošiji iz trokuta Danska-Švicarska-Irska te dva mjesto najslabije momčadi iz trokuta Mađarska-Wales-Slovačka.

Sistem natjecanja je sljedeći: Dvije najbolje plasirane momčadi (nositelji) igrat će na domaćem terenu polufinala protiv trećeg i četvrto plasiranog. Pobjednici tih ogleda igrat će finale, a za taj susret UEFA će ždrijebati domaćina u studenom. Polufinalni ogledi na rasporedu su 26. ožujka, dok su finala na rasporedu pet dana kasnije. Tada će biti poznati svi sudionici Europskog prvenstva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!