Nogomet

Švicarci i Danci idu na Europsko prvenstvo, devet golova Talijana, BiH glatko do pobjede

Branimir Korać • utorak, 19.11.2019.
Švicarci i Danci idu na Europsko prvenstvo, devet golova Talijana, BiH glatko do pobjede
Foto: EPA

U još tri skupine završeno je natjecanje u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine. Najneizvjesnije bilo je u Dublinu gdje su se Irska i Danska izravno borili za drugo mjesto...

Skupina D

Gibraltar - Švicarska 1:6
Irska - Danska 1:1

Švicarci su u skupini D imali jedan zadatak i ispunili su ga baš kako se i očekivalo. Trebali su za prolaz u gostima svladati Gibraltar, zadatak je bio jednostavan i slavili su sa 6:1.

Razlika u kvaliteti je ogromna i ne čudi što su gosti tako glatko slavili. Gibraltar se raspao u drugom dijelu kada je potpuno ostao bez snage nakon što je na odmoru gubio samo s 1:0 golom Cedrica Ittena.

U prvih deset minuta drugog poluvremena rješava se i zadnja dvojba, Ruben Vargas i Christian Fassnacht podižu na 3:0. Gibraltar je u 75. minuti smanjio na 3:1 golom Reecea Stychea, no to je samo razljutilo Švicarce koji u narednih deset minuta postižu tri gola (Loris Benito, Itten, Granit Xhaka) za konačnih 6:1.

U izravnom dvoboju za drugo mjesto Irska i Danska odigrali su 1:1 čime su profitirali Danci. Irska je trebala pobjedu i iako je bila bolja, nije slavila.

Za Dance inače nije najbolje krenulo jer su u prvih 33 minute ostali zbog ozljeda bez Toma Delaneyja i Andreasa Corneliusa. Ipak su uspjeli u 73. minuti povesti nakon velike greške domaće obrane kojoj je iza leđa pobjegao Martin Braithwaite i pogodio za 1:0. Pet minuta prije kraja Ircima se isplatio pritisak, nakon ubačaja s lijeve strane Matt Dohertyglavom zakucava loptu u mrežu. Do kraja susreta prilika nije bilo i Danci slave drugo mjesto.

Rezultati by SofaScore

Skupina F

Španjolska - Rumunjska 5:0
Švedska - Farski Otoci 3:0
Malta - Norveška 1:2

Španjolci su na Wandi Metropolitanu pregazili Rumunje s 5:0 i tako stigli do osme pobjede. Dani Olmo najavljivao se možda čak i u početnoj postavi, ali na kraju je ostao na klupi.

Bio je to jednostavan dvoboj za Španjolce koji su već na poluvremenu vodili s 4:0. Golijadu je otvorio u osmoj minuti Fabian Ruiz, slijedila su dva gola Gerarda Morena te autogol Adriana Rusa za kojeg zasluge nosi također Moreno. U drugom poluvremenu Mikel Oyarzabal samo je postavio konačnih 5:0.

Šveđani su pitanje prolaza riješili u Rumunjskoj u prošlom kolu, a u zadnjem kolu protiv Farskih Otoka bilo je tek odrađivanje posla. Odrađen je na očekivan način.

Pobjedu 3:0 Švedskoj su osigurali Sebastian Andersson, Mattias Svanberg i John Guidetti.

Norveška je slavila na Malti 2:1 golovima Joshue Kinga i Alexandera Sorlotha. Za domaćina je pogodio Paul Fenech.

Rezultati by SofaScore

Skupina J

Italija - Armenija 9:1
Grčka - Finska 2:1
Lihtenštajn - BiH 0:3

Kada je Roberto Mancini preuzimao Italiju, bilo je dosta skepse, ali on ju je pretvorio u fantastičnu i moćnu reprezentaciju. Deset kola i deset pobjeda, a sve začinjeno s nevjerojatnih 9:1 protiv Armenije.

Armenija nije nekvalitetna poput San Marina ili Andore da je takva pobjeda očekivana, no Italija u ovim kvalifikacijama izgleda uistinu sjajno i gladno velikog rezultata nakon što nije došla u Rusiju.

Ovdje su po dva gola zabili Ciro Immobile i Nicolo Zaniolo dok su po jedan dodali Nicolo Barella, Federico Chiesa, Jorginho, Alessio Romagnoli i Riccardo Orsolini. Za Armeniju je zabio kod 8:0 Edgar Babajan.

Finci su poraženi u nebitnoj utakmici u Grčkoj s 2:1. Poveli su preko Teemua Pukkija, ali u drugom poluvremenu Petros Mantalos i Konstantinos Galanopoulos zabijaju za preokret.

BiH je slavila u Lihtenštajnu s 3:0 uz apsolutnu dominaciju. Robert Prosinečki potpuno je izmiješao postavu pa su tako pogotke zabijali dva Armin Hodžić i jedan Eldar Ćivić. Izet Hajrović odradio je cijelu utakmicu.

Rezultati by SofaScore

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!