Tenis

Kanada prvi finalist Davis Cupa nakon velikog preokreta protiv Rusije

Matej Kačan • subota, 23.11.2019.
Kanada prvi finalist Davis Cupa nakon velikog preokreta protiv Rusije
Foto: EPA

Teniska reprezentacija Kanade preko Rusije je prošla u finale prvog, redizajniranog izdanja Davis cupa. Odlučio je susret parova...

Kanada je prvi finalist novog izdanja Davisovog kupa. U prvom subotnjem polufinalu svladana je Rusija nakon preokreta, a odlučila je igra parova gdje su Šapovalov i Pospisil bili bolji od Hačanova i Rubljova nakon pojedinačnih susreta.

Rubljov je protiv Pospisila i otvorio dan i susret, a prednost je Rusiji donio s uvjerljivih 6:4, 6:4. Za prvi set je bio dovoljan break Rusa u prvoj igri, dok je drugi set bio teži te su bila potrebna dva oduzimanja servisa Pospisilu.

U drugom meču na teren su izašli Hačanov i Šapovalov, a u prvom setu je Rus imao sjajnu šansu za povesti i dovesti Rusiju na rub prolaza. Imao je Hačanov 4:1 u prvom setu, ali ga tada Šapovalov "brejka" dva puta te uzima prvi set sa 6:4. U drugom setu Hačanov vraća istom mjerom te poravnava na 1:1 breakom u desetoj igri za 6:4.

Odluka je zato pala u trećem setu u kojem je Šapovalov oduzeo servis Hačanovu pri rezultatu 3:3 te sa 6:4 izjednačava na 1:1 u mečevima. Zato se sve rješavalo u igri parova u kojoj sva četiri igrača bili isti predstavnici kao i u pojedinačnim mečevima.

U susretu parova smo gledali veliku dramu i borbu. Prvi set uzimaju Kanađani breakom u drugom gemu te istu prednost zadržavaju do konačnih 6:3 u prvom setu. Drugi set uzimaju Rusi nakon što su Kanađanima oduzeli dva servisa nasuprot jednog breaka na drugoj strani za 6:3.

Zato se cijeli susret nakon tri meča i cijelog dana tenisa sveo na jedan, odlučujući set. I ne samo to, svi su zadržali svoj servis pa se ušlo u najdramatičniji mogući epilog, u tie-break.

U trinaestu igru su s 3:0 ušli Rusi te se nakon 4:4 činilo da imaju sve u svojim rukama. No, Šapovalov i Pospisil imaju snage za još jedan preokret. Osvajaju četiri poena za redom i sa 7:5 u tie-breaku kompletiraju mali preokret za taj set, ali i onaj veliki za sveukupnu pobjedu i finale.

Nakon velike drame Kanađani će u madridskom finalu igrati protiv boljih iz susreta Velike Britanije i domaćina Španjolske.

Davis cup, polufinale:
Kanada - Rusija 2:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!