Nogomet

Atalanta od Dinama do Dinama: Nema Zapate, ali ostali pune mreže

Sportnet • utorak, 26.11.2019.
Atalanta od Dinama do Dinama: Nema Zapate, ali ostali pune mreže
Foto: Pixsell

Dinamo večeras u Milanu protiv Atalante igra petu utakmicu u ovosezonskoj Ligi prvaka. Što se sve događalo u redovima večerašnjeg protivnika između dviju utakmica protiv Dinama, donosimo u sljedećem tekstu.

AUTOR: I.W.

Porazom od 4:0 protiv Dinama, Atalanta je progutala vrlo gorku pilulu u svojem debiju u Ligi prvaka. "Noćna mora na premijeri" je bio sukus komentara o igri i rezultatu popularne Božice. Trener Gasperini je govorio o lekcijama koje su naučili za budućnost i koje su nužne jer je ova ekipa naglo poletjela iz borbe za opstanak u društvo najboljih na kontinentu, komentirao kako ih nikada prije nije netko toliko nadtrčao i kako su se teško nosili s Dinamovom agresijom. Sljedećih nekoliko dana je momčadi, po vlastitim riječima, bio i trener i terapeut.

Vremena za tugovanje nije bilo puno jer su četiri dana kasnije na svom privremenom domaćem terenu u Parmi dočekali Fiorentinu i izvukli 2:2 golovima Josipa Iličića u 84. minuti i Timothyja Castagnea u petoj minuti sudačke nadoknade. Spomenimo da je utakmica bila prekinuta zbog rasističkih povika Atalantinih navijača prema tamnoputom igraču Fiorentine Dalbertu. Klub se odmah ogradio od navijača koji su izazvali prekid.

Tri dana kasnije su stigli na Olimpico i na noge Romi, te pobijedili 2:0 golovima Duvana Zapate i Martena de Roona. Bio je to prvi poraz Rome u prvenstvu. Susret je bio od posebne važnosti za Gasperinija jer je ovog ljeta odbio ponudu baš Rome da sjedne na njezinu klupu, te je radije ostao u Bergamu. Uslijedilo je gostovanje kod Sassuola i uvjerljiva 4:1 pobjeda, s dva gola Papua Gomeza, te po jednim Zapate i Robina Gosensa. Zbog napornog rasporeda, počelo se postavljati sve više pitanja oko rotacije momčadi. Duvan Zapata je sam priznao da je iscrpljen jer se teško radi na treninzima, a utakmice igraju svaka tri dana.

Prilika za popravak zagrebačke blamaže je došla u drugom kolu Lige prvaka, kada je Atalanta na San Siru dočekala ukrajinski Šahtar. Talijani su krenuli silovito i nakon 15 minuta dobili priliku povesti preko jedanaesterca, ali Pjatov je skinuo udarac Iličića. Desetak minuta kasnije je Zapata doveo domaćine u vodstvo. Bio je to prvi Atalantin gol u Ligi prvaka. Pretkraj poluvremena, Šahtar je izjednačio, a zatim u zadnjim sekundama i pogodio prečku. U drugom dijelu napadi domaćina nisu jenjavali, ali ukrajinska obrana je izdržala sve napore, da bi gosti u petoj minuti sudačke nadoknade brzim kontranapadom izbacili domaću obranu iz ravnoteže i golom Solomona došli do velike pobjede. Atalanta – Šahtar 1:2.

Naivnost i neiskustvo su bili najčešći izrazi kojim je opisivan drugi Atalantin poraz u Ligi prvaka. Gasperini je rekao da je konačan rezultat nepravedan, da ga ovaj poraz jako boli, ali da moraju i dalje učiti brzo.

Za utjehu su se, bar što se tiče domaćeg prvenstva, vratili na svoj stadion nakon što je završena prva faza rekonstrukcije, te su tamo dočekali Lecce. Pobjeda od 3:1 ne govori dovoljno o dominaciji na terenu. Pogotke su postigli Zapata, Gomez i Gosens. Slijedila je reprezentativna pauza i ozljeda glavnog strijelca Duvana Zapate na utakmici Kolumbija – Čile. Zapata je ozlijeđen već pet tjedana.

S ozljedom Zapate, Atalanta je ostala bez najveće prijetnje po protivnički gol, ali u prvom razdoblju se to nije previše primjećivalo. U Rimu protiv Lazija je prvih sat vremena potpuno dominirala i vodila s velikih 3:0, uz dva gola Muriela i jednog Gomeza, da bi se do kraja obrambeno raspala, pa su domaćini ipak došli do izjednačenja. Tri dana kasnije se gostovalo u Manchesteru kod Cityja, uz pregršt Guardiolinih komplimenata igri Atalante. Talijani su poveli golom Malinovskog iz jedanaesterca, igrali su vrlo aktivno, ofenzivno i neki će reći pretjerano otvoreno, što su domaćini iskoristili i do kraja u utakmici u kojoj se nije previše pažnje posvećivalo obranama zabili pet golova. I nakon utakmice je Guardiola nastavio s komplimentima, a Talijani su lametirali o propuštenim prilikama i naivno primljenim golovima.

Pomalo već frustrirana europskim neuspjesima, Atalanta je žrtvu za iskaljivanje našla u Tudorovom Udineseu. Čak 7:1, uz hat-trick Luisa Muriela, dva pogotka Iličića i po jedan gol Marija Pašalića i mladog Amada Traorea. Bila je ovo utakmica za statističare: Amad Traore je postao prvi igrač rođen 2002. godine koji je zabio gol u Serie A. Ovo je bila najveća pobjeda Atalante u prvenstvu još od 1952. godine. U tom trenutku su bili i najefikasnija momčad lige, s 28 postignutih golova u devet utakmica. I ne zaboravimo, došli su na samo tri boda od Juventusa, lidera na tablici.

U tom trenutku se počelo pričati ima li Atalanta snage da se uključi u borbu za naslov. Mnogi novinari, treneri, bivši igrači i ostali nogometni stručnjaci u Italiji su tvrdili da može, ali iz Bergama su stizale izjave kako uopće ne razmišljaju o naslovu, razumljivo pokušavajući skinuti pritisak visokih očekivanja s leđa.

Gostovanje kod Napolija je trebalo dati dio odgovora na pitanje može li Atalanta stvarno u borbu za sam vrh. U zanimljivoj utakmici s propuštenim prilikama, pogođenim stativama i kontroverzama oko VAR-a, domaćini su dva puta vodili, ali završilo je 2:2. Za Atalantu su golove postigli Freuler i Iličić. Nakon utakmice je bilo mnogo povika na suce, iskrilo je između dvije klupe, nije se štedjelo na kritici nogometnog saveza, lige i VAR-a, a sve je došlo i do talijanskog parlamenta, gdje je skupina od 12 zastupnika-navijača Napolija postavila pitanje Ministarstvu sporta kako država osigurava nepristranost u sportskim natjecanjima, budući da se obvezala na borbu protiv manipuliranja sportskim rezultatima. Nismo saznali kako je odgovorilo ministarstvo, ali trener Napolija Ancelotti je kažnjen jednom utakmicom suspenzije zbog komentara na račun sudaca, a suci su također suspendirani na jednu utakmicu.

Cagliari - još jedno pozitivno iznenađenje sezone - je sasvim zasluženo odnio sva tri boda iz Bergama nakon 2:0 pobjede. Atalanta je bila nekako bez uobičajene energije, a odmoglo joj je i isključenje Iličića u 40. minuti. Po prvi put nakon 16 utakmica u Serie A nisu postigli gol. Slijedio je ratnički i hvale vrijedan 1:1 remi protiv Manchester Cityja. Gol Pašalića je bio dovoljan za prvi bod u Ligi prvaka i nastavak borbe za sljedeću fazu natjecanja.

U Genovi se odigralo 0:0 protiv Ranijerijeve Sampdorije. Još uvijek bez Zapate zbog ozljede, a ovaj put i bez Iličića zbog kartona, napad kao da je ostao bez ideja. Malinovski je dobio crveni karton i tako su redovi Atalante dodatno prorijeđeni.

Tek završenu reprezentativnu pauzu će ipak pamtiti po dobrome jer je golman Pierluigi Gollini debitirao za talijansku reprezentaciju u utakmici protiv Bosne i Hercegovine. U međuvremenu su se zahuktale priče o budućem transferu jednog mladog igrača Atalante, Dejana Kuluševskog. Deventaestogodišnji Šveđanin makedonskog porijekla se ove sezone nalazi na posudbi u Parmi, gdje je svojim igrama zaokupio pažnju mnogih skauta i klubova. Vrlo dobre igre u prvoligaškoj konkurenciji i prošlotjedni debi u dresu Švedske su doveli do nagađanja da Atalanta za njega traži čak 40 milijuna eura, a da u prvom redu čekaju Juventus i Inter.

Posljednja utakmica prije Dinama, a ujedno i za Atalantu vrlo važna i velika utakmica je odigrana u subotu, kada je u Bergamo došao Juventus. Osim Zapate i Iličića, nedostajao je i Malinovski. Iako je Musa Barrow promašio jedanaesterac u prvom poluvremenu, domaći su ipak poveli preko Gosensa, da bi u posljednjih 15 minuta Juventus potpuno preokrenuo rezultat za konačnih Atalanta – Juventus 1:3. Po Gasperiniju je ovo bila najbolja Atalantina utakmica ove sezone, a trener Juventusa Sarri je priznao da su imali puno sreće. Bilo kako bilo, Atalanta je ušla u negativni niz: četiri utakmice u prvenstvu bez pobjede, pa je Juventus opet pobjegao. Nitko više ne spominje borbu za naslov.

Dinamo čeka vrlo jak protivnik, jedna od najboljih momčadi Italije, a koji će tražiti priliku za osvetu nakon debakla u prvoj utakmici. Ujedno će im večerašnji susret biti posljednja nada za produženje boravka u Europi. S druge strane, Dinamo u prvom redu mora ponoviti izdanje iz prethodne međusobne utakmice i može polagati nade da je naporna sezona ostavila traga na ekipi Atalante koja raspolaže puno užom rotacijom.

FOTO: Filip Kos/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!