Košarka

Otkud sad ti Wizardsi?

Matej Kačan • srijeda, 27.11.2019.
Otkud sad ti Wizardsi?
Foto: EPA

U moru prosječnih i ispodprosječnih momčadi u borbi za doigravanje na Istoku postoji jedna ekipa koja ima nešto natprosječno. To su Wizardsi koje Bradley Beal i ekipa drže u samom vrhu napadačkog učinka u ligi. Pa, kako i otkud takav napad Washingtona?

Iako je gledanje NBA kao dio opisa posla vjerojatno najbolja stvar na svijetu, ipak se zbog drugih obaveza i važnosti barem malo sna ne može popratiti sve. Jedna od ekipa koju smo više-manje kolektivno prekrižili s League Pass lista su zasigurno Washington Wizardsi.

Jedan od najskupljih rostera je zadnjih godina pao u potpunu disfunkcionalnost i svađe Johna Walla i Bradleya Beala s tim da je prvi doživio i niz bizarnih ozljeda koje su ga udaljile s parketa na više od godinu dana te ga neće biti ove sezone.

Sve to je prometnulo Beala u jednog od glavnih kandidata za razmjenu, a Wizardse na dno svih lista koje predviđaju poredak u ligi. Sportska javnost starog kova čvrsto se drži one da je "statistika kao bikini" i da brojke varaju i da se one male stvari ne vide u statistici.

Naravno, kad maknemo te gluposti u stranu i naučimo čitati brojke na smislen način, možemo otkriti cijeli novi svijet koji ćemo onda nadopuniti i usporediti sa svojim eye-testom i tako maksimizirati svoje znanje i način praćenja košarke i sporta općenito.

U ovom konkretnom slučaju, bacio sam oko na najbolje napadačke ekipe i, suprotno svim očekivanjima, u samom vrhu sam našao Wizardse. To me nagnalo da ipak bacim oko na prekriženo ime, a onda sam otkrio prokleto zabavnu ekipu za gledanje predvođenu superstarom starog kova kakve smo gledali u jordanovskom i post-jordanovskom vremenu. I sve to zahvaljujući statistikama i brojkama.

Momčad iz glavnog grada SAD-a prkosi katastrofičnim prognozama i s 5-10 omjerom drži deseto mjesto Istoka. Iza njih su se smjestili Bullsi, Hornetsi, Cavsi koji su svi (barem za sad) u lovu na sedme Netse i osmi Magic koje more ozljede glavnih vedeta. Ono što Wizardse drži iznad vode je lud napad. Po zabijenim poenima su drugi sa 119.1, a ofenzivni rating je na 114.5 poena na 100 posjeda također drugi u ligi, iza Mavsa o kojima smo već pisali, a koji su od tad postali pravi hit lige.

Wizardsi su prvi po upućenim i pogođenim šutovima iz igre, kao i u uspješnosti s 48.1%. Ono što ih izdvaja je trica, točnije izrazita uspješnost s iste jer su s 34.5 upućenih trica 13. u ligi, ali su s 13.1 pogođenih šesti u ligi tj. peti po preciznosti s 37.9%. Wizardsi uspijevaju uputiti toliko puno šuteva jer na izrazitu brzinu igre (šesti po Paceu sa 104) gube natprosječno malo lopti pa su tek deveti u turnoverima s 14.7 po utakmici.

Kako to Washington uspijeva? Pa, možemo reći da je ovog ljeta u glavnom gradu složena vrlo haklerska ekipa. Vanjska linija je prepuna driblera koji mogu organizirati, ali i revolveraški potezati. Beal je dvojka starog kova, onaj alfa mužjak bek-šuter koji obožava loptu u rukama s kojom će raditi što hoće, a kakvi su izumrli nakon što su Bryant, McGrady i ostala ekipa koja je kopirala Jordana otišla u penziju, a igru su preuzela all-around krila i snajperski bekovi.

Beal je artefakt volume scorera i primarnog potrošača na poziciji koju danas većinom okupiraju combo bekovi ili 3&D igrači te tako u ovim Wizardsima ima odriješene ruke i potrošnju na lebronovskih 31.4% napada dok je na terenu. Ono što Bealu olakšava napadanje sredine i otvaranje prostora je to što je uvijek okružen s bar još jednim driblerom i dva šutera.

Kao pomoćna radna snaga se izdvajaju Isaiah Thomas i Ish Smith na bekovima koji jako vole driblati, napadati, pucati i dodavati te olakšavaju Bealu preuzimajući teret organizacije napada na sebe. Za tricu su još zadužena bijela braća Bertrans i Mo Wagner koji tricu gađaju s fantastičnim postotcima koji su blizu 50%, s tim da Bertrans poteže čak 7.6 trica po susretu. Na dosta visokom postotku je i Thomas koji je na 42%.

Wagner je raritet jer kao igrač koji voli potezati izvana drži True Shooting postotak na čak 73.2% te je po tome prvi u ligi. Bertrans se već dokazao kao revolveraš u Spursima, a ovdje je samo nastavio gdje je stao. Napad pod košem upotpunjuju Thomas Bryant i Isaac Bonga kao sjajni rolleri nakon bloka nasuprot teretnom tipu centara kakvi su bili Gortat ili Dwight Howard koji je to pokušavao biti.

Krilne pozicije okupiraju mlada atletična krila Troy Brown i novak Rui Hachimura koji za sad muku muče sa šutom, ali ih se potiče na šutiranje pa Brown poteže četiri, a Hachimura skoro tri trice po susretu.

Pravo je iznenađenje da ovakav napad njeguje momčad koju vodi Scott Brooks, trener poznat kao jedan od najdosadnijih i najneinovativnijih napadačkih trenera u ligi. Brooksu kao križ na leđima zauvijek sjedi činjenica da zapravo nikad nije uspio složiti smislen sustav u Thunderu, a na raspolaganju je imao Hardena, Westbrooka i Duranta, trojicu budućih MVP-a i najbolje napadače modernog doba.

Kao što smo rekli, sve se vrti oko Beala koji je trenutno na 29.6 poena po susretu te je četvrti u ligi iza nedodirljivog Hardena te Dončića i Giannisa, a po ofenzivnom ratingu među igračima s više od 30 minuta u prosjeku je drugi iza Dončića s 115.8, a prati ga LeBron James. Dakle, društvo najvećih superzvijezda i MVP kandidata.

Koncepcijski, Wizardsi i dalja najviše vremena troše na više ili manje klasične petorke, ali bitno je to da je uz Beala tu uvijek Thomas ili Smith kao playmaker. Sve kreće s centralnim pick&rollom kojeg iniciraju njih dvojica, ali Beal ima svu slobodu pozvati centra u sekundarni blok ili završavati sam.

Wizards lead the NBA in assists per game #EverybodyEats from r/washingtonwizards

Tako u najkorištenijim postavama krilao kupiraju Brown, Bonga ili Hachimura, ali one petorke koje donose najpozitivniju net razliku su petorke u kojima je Beal okružen s bekom te Bertransom i Wagnerom uz jednog centra. Dakle, princip je jasan i jednostavan. Počinje se s pickom iz kojeg završiti može i roler i igrač s loptom pošto su to sve redom hakleri, a uokolo čekaju tri elitna šutera. Wizardsi su tako u stanju izrešetati svakog tko im stane na put ako ih krene.

Rešetanje su na svojoj koži osjetile redom ekipe koje su u srednjem domu Zapada ili konkurenti za doigravanje na Istoku poput Thundera, Wolvesa, Spursa i Hornetsa, a 159:158 poraz u povijesnom rešetanju s Rocketsima ući će u anale. Dakle, ima tu vrijednih pobjeda protiv solidnih ekipa, nije da se trpalo "šrot" ekipe.

Ipak, uvijek ima druga strana medalje. Ako Wizardsi imaju ovako elitan napad, zašto su na 5-9 omjeru? Pa, zato što očito u Washingtonu nikoga nije briga za obranu osim Donalda Trumpa i njegovih generala u vojsci. Wizardsi su obrambeno samo dno lige, što je i za očekivati kad kraj Beala imate ovoliko jednodimenzionalnih igrača na ugovorima po akcijskim cijenama zbog pretrpanosti salary capa.

Washington je na samom dnu lige po redom protivničkim: upućenim šutevima (30.), postotku za dva poena (29.), postotku šuta iz igre (28.), primljenim poenima (29.) i defenzivnom ratingu (29.). Dovoljno o Istoku govori da je ovako jednodimenzionalna ekipa u utrci za doigravanje. Wizardsi pod milim Bogom ne mogu obraniti ništa i nikog, ali ih to ne zamara previše, a i zašto i bi. Bez Walla neki veliki rezultat nije cilj, a prostor za plaće je pretrpan ugovorima. Mijenjati za pickove i ići u rebuilding nema smisla dok postoji Wall i njegov ugovor koji se ne može poslati nikom.

Kad je situacija takva, zašto se ne zabavljati? Početak NBA sezone je uvijek takav da dobar dio momčadi do All-star vikenda odrađuju trening kamp i ne igraju obranu pa se uvijek možemo zabavljati s ovakvim ekipama koje barem u startu isplivaju. Wizardsi su kao slatkiš, prokleto su zabavni, ali ne baš zdravi i ne baš održivi.

Ipak, izgleda da njih nije briga. A dok njih nije, ne bi trebalo biti niti nas. Tko zna, možda se održe tu do doigravanja jer konkurencija, ako išta, ne ulijeva povjerenje. Nakon prvih četiri-pet ekipa na Istoku stvara se ogromna provalija iz koje se može izboriti svatko, pa zašto to ne bi bili baš Wizardsi. Beal u ovoj ulozi superheroja to zaslužuje, a svi znamo kolika je moć zvijezde u NBA.

I zato uživajmo u neobaveznoj napadačkoj rapsodiji dok možemo. I Bradley, povedi nas!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.11.2019. u 15:22
    Tipicna treadmill ekipa. Mediokritet. Everton, Cedevita, Dundee Utd
    Obrisan korisnik