Košarka

Premijerka Power Rankings, tjedan deveti: Zabok strikes back

Matej Kačan • četvrtak, 28.11.2019.
Premijerka Power Rankings, tjedan deveti: Zabok strikes back
Foto: Pixsell

Kad u jednom tjednu imate veliki povratak ekipe koja je bila u nokdaunu nekoliko tjedana, onda su Star Wars reference pravi izbor. A još bolji su izbor kad autsajder sruši moćnog prvaka. Zato ovaj tjedan imamo Rankingse nabijene silom i ratovima u dalekoj, dalekoj galaksiji...

Vrhuška

1. Cibona (1.)

Čekali smo susret s Goricom iščekujući iznenađenje, tražili smo onog odabranog Nea ili Lukea Skywalkera koji bi srušio dominantnu silu. Svi prsti su upirali u Goricu i Josipa Sesara koja je bila u naletu i tek bi im skalp renomea Cibone poslužio kao konačna potvrda kvalitete. Nije se dogodilo, a onda se, suprotno svim očekivanjima, izdigao junak.

Nemamo više neporaženih ekipa, a opjevani junaci su oni najneočekivaniji, a to su Zabočani koji su zveknuli Cibose kad to nitko nije očekivao. Priča je klasična filmska, onaj na poziciji moći u prvom dijelu filma nadjačava junaka pa je Cibona vodila i s 15 razlike, ali nikako se utakmica nije prelamala.

Onda u trećem aktu, odnosno četvrtoj četvrtini, ide obrat. Zabok je napravio seriju od 20 razlike, a Ivana Velića pitajte koji su mu motivi za nepozivanje minute odmora u tim trenucima. Bilo kako bilo, Cibosi su izgubili i samo pokazali da čak ni oni nisu spremni za dva kolosijeka na 100%. Nakon dvije pobjede i boljih izdanja u ABA ligi uz onaj ekstra napor, platila je domaća liga, a to pomiješano s "lako ćemo" pristupom često rezultira katastrofom. Ipak, ništa strašno. Cibona je i dalje neprikosnoveni broj jedan dok netko ne dokaže suprotno, a katastrofa protiv Zaboka poništava se s uvjerljivim gaženjem Gorice.

2. Zadar (2.)

Katastrofa sličnog kalibra nazirala je su Jazinama. Sonik je u bratskom dvoboju vodio na poluvremenu, a Zadar je izgledao baš kao ekipa koju je poharala viroza i koja je danima na infuziji i dvopeku sa šipkovim čajem. Blijedi, beskrvni i mlitavi.

Drugo poluvrijeme je donijelo pravu sliku Zadra i uvjerljivu pobjedu, a ova je utakmica ispala samo zagrijavanje za ono što je mnogo veći indikator uzlazne forme momčadi Danijela Jusupa je ono što se dogodilo dva dana poslije. Zadar je u rijetko viđenoj maniri uništio Cedevitu Olimpiju, a sad kad je kupljeno malo mira i kad je skinut taj ABA himen možemo očekivati sve veće očnjake kod Zadrana. Cibona je kiksala i utrka za vrh tablice opet je otvorena.

3. Gorica (3.)

Goricu smo hypeali, Sesarovi igrači su bili u naletu i domaća utakmica protiv Cibone je mirisala na onu konačnu potvrdu da je Gorica narasla, da je uistinu Velika Gorica. I onda kad je došlo, otišlo je. Kako bi rekao Venom, "like a turd in the wind". Toliko puta smo ponovili u Rankingsima, izgubiti od jačeg nije sramota, ma nije sramota niti -25.

Sramota je, zabrinjavajuće je i indikativno da si nakon Splita sad i protiv Cibone odigrao katastrofalnu napadačku partiju, da si toliko loše ušao u utakmicu, a još si je gore i završio. Sredina je bila okej, ali sve to sliči na sendvič u kojem su premium delikatesna šunka i fini francuski sir između dvije šnite tri dana starog polubijelog kruha koji si kupio u lokalnoj pekari u 11 navečer jer si se kasno sjetio da kući nema ničeg za jesti.

Za dobiti Cibonu ti treba dobra napadačka partija, loš šuterski dan protivnika, a ono najvažnije je da kroz svih 40 minuta moraš biti na svom maksimumu. U ovih 20 minuta (10 prvih i 10 zadnjih) Gorica je zabila tek 18,a primila je 40. Tako ne možeš iznenaditi nikoga. A nije da se Cibona nije nudila, nije to bila neka "vau" obrana Vukova. 16/60 i 26% iz igre je ispod svake razine i ovakvom predstavom se ne bi Gorica bolje provela ni protiv slabijih.

Sredina

4. Split (4.)

Kladionice nisu baš vjerovale Splitu što je bilo malo čudno s obzirom na izostanke u Šibeniku, ali kroz 30 minuta se opravdalo nepovjerenje. Splićani su se mučili, ali su u ključnim trenucima pokazali kvalitetu kad je bilo najbitnije i uzeli su pobjedu. Split ne igra baš dobro, ali moraš slabije od sebe dobivati i kad te ne ide baš.

5. Šibenka (5.)

Niti Šibenku nećemo dirati jer su gore opisanih 30 minuta pozitivna priča i zalog. Trener Dželalija se žali na pojedine igrače, želi pravog playa i sigurno će pod Baldekinom biti pretumbavanja momčadi u naredno vrijeme.

6. Zabok (10.)

Tjednima već ribamo Zabok, svatko se nakon dobrog početka sezone odlučio malo potruditi i dati svoj obol u rušenju zabočke Zvijezde Smrti. I onda, kad su već bili na podu i svatko ih je cipelario, Zabočani su uzvratili udarac. Prvo su Zabočani sve svoje frustracije izbacili na Škrljevu i 47 razlike kod kuće bilo bi dovoljno za stanovit skok u ovoj bezbojnoj smjesi kakva je naša sredina.

Ali Ivan Tomas i njegovi momci nisu odlučili stati na toe, već su u srijedu kreirali prvi šok i veliko iznenađenje ovosezonskog izdanja lige. Pod tornjem je pala Cibona na već gore opisan način. Ako biste išli sami pisati idealan scenarij i način za izvaditi se i oporaviti od bolnog niza poraza, bolje 47 razlike kući pa rušenja vodećeg ne bi mogli smisliti.

7. Vrijednosnice Osijek (6.)

Protiv Alkara u Sinju je opet bilo čupavo, ali izgleda da su se Brokeri pretplatili na infarktne završnice i uzimanje istih. Cijela utakmica je bila povuci-potegni, stalno nekakvo mučenje. Svi su se mučili šuterski, a posebno blijed je bio Lovre Bašić koji je preseljen na klupu, ali je ipak odigrao 33 minute. Scorerski je to bilo očajno, ali se Bašić ipak iskupio asistencijom za pobjednički koš. Ali Bašić s klupe 33 i Kujundžić s klupe 32 minute, takve rotacije ćete naći još samo u Clippersima. Samo što, jel, oni imaju Loua i Treza.

8. Sonik Puntamika (7.)

Prvo poluvrijeme protiv Zadra je dovoljno za pozitivan dojam ovog tjedna. Bez Jukića ne možemo očekivati veća iznenađenja, a dobre u vijesti da Popić izgleda sve bolje i sve zdravije. Dolazi i novo pojačanje pod koševima tako da ostaje za vidjeti kako će Puntamičani nadomjestiti odlazak ponajboljeg igrača.

9. Alkar (8.)

U Sinju su mnogi već i mnogi će polomiti zube, ili će se barem dobro pomučiti za bodove. Tako je bilo i s Vrijednosnicama koje su ipak iščupale pobjedu. Alkar nastavlja po svojem modus operandiju, vreba se i dalje za uzeti pokoju domaću pobjedu. Ovaj put nije prošlo, drugi put hoće.

Fenjeraši

10. Škrljevo (9.)

Taman kad smo mislili da to ide prema boljemu, Škrljevo se propisno osramotilo kod Zaboka. Sigurno ne želiš da netko baš na tebi prekine crnu seriju, a kamoli da te zamrzne na -47. Mogli bi iz Škrljeva okrenuti ljubljanski broj i pitati kolege iz Cedevite Olimpije kako je to.

11. Dubrava Furnir (11.)

Gradski derbi začelja je sigurno pao u ruke Dubravi koja s novim trenerom ništa nije prepustila slučaju. Opravdano je povjerenje koje smo im ukazivali kad smo ih stavljali ispred Hermesa unatoč opetovanim porazima i istom omjeru obje ekipe. Dojam okom nije nas varao, Dubrava je bolja. Ili manje loša.

12. Hermes Analitica (12.)

Sada je barem jasno tko je u ligi najslabija karika i čija majka crnu vunu prede. Analitičari se vraćaju praznih ruku i mokre obuće, ma to su mogli imat' i kod kuće. A baš to su kod kuće u Draženovom domu i dobili.

Prošla izdanja Rankingsa:

Prvi tjedan

Drugi tjedan

Treći tjedan

Četvrti tjedan

Peti tjedan

Šesti tjedan

Sedmi tjedan

Osmi tjedan

FOTO: Slavko Midžor/PIXSELL

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!