Košarka

Šakić za Sportnet: "Naučili smo na pogreškama iz prošlih kvalifikacija, a igranje u Splitu bit će vjetar u leđa, ne pritisak"

Branimir Korać • ponedjeljak, 02.12.2019.
Šakić za Sportnet: "Naučili smo na pogreškama iz prošlih kvalifikacija, a igranje u Splitu bit će vjetar u leđa, ne pritisak"
Foto: Pixsell

Hrvatska reprezentacija imat će zanimljivu 2020. godinu, a sve kreće već od veljače kada startaju kvalifikacije za Eurobasket. Zatim dolaze na red kvalifikacije za Olimpijske igre i nadamo se Tokio. O svemu tome porazgovarali smo sa Željkom Šakićem koji za kruh zarađuje u Litvi...

Željko Šakić ovog ljeta promijenio je sredinu i preselio u Litvu. Klub u kojem nastupa ove sezone je Lietkabelis, jedan od najboljih klubova Litve, sudionik Fibine Lige prvaka.

Nije mu trebalo puno vremena za prilagodbu i vrlo brzo se prometnuo u jednog od ključnih igrača kluba. U Fibinoj Ligi prvaka na prosjeku je od 18.5 poena i 6.0 skokova po susretu, a posebno impresivnu utakmicu odigrao je protiv poljskog Toruna kojem je za 34 minute ubacio 32 poena.

I u litavskom prvenstvu je uglavnom u dvoznamenkastim vodama, rijetke su utakmice koje završi s jednoznamenkastim brojem poena i skromnijim učinkom. U svakom slučaju odlazak u Litvu pokazao se kao pun pogodak.

"Lietkabelis uvijek teži biti pri vrhu tablice. Naravno ako izostavimo Žalgiris, koji je pokazao svih ovih godina da dominira ligom, možemo se nadati jako dobroj sezoni", ističe Šakić.

Žalgiris je apsolutno nedodirljiv i ako kažemo da će biti opet prvak, vjerojatno ćemo biti u pravu. Međutim, Rytas nije onako nedodirljiv i ta pozicija druge momčadi Litve nekako bi mogla biti otvorena. Tu je još Neptunas, a po kvaliteti ste svo troje tu negdje.

"Žalgiris za sada nema nijedan poraz i sigurno su (opet) veliki favoriti za osvajanje lige. Kao što si rekao za drugu poziciju će se boriti tri momčadi. Ove sezone Rytas, Neptunas i Lietkabelis su podjednakih kvaliteta i na svakoj utakmici odlučuju nijanse, tako da će biti velika borba do samog kraja."

Sigurno je gušt igrati negdje gdje je košarka sport broj jedan? Litavci su ludi za košarkom, izuzetno talentirani, kakvi su uvjeti rada i kakva je kvaliteta lige? Žalgiris je daleko ispred, ali nekako se čini da u ostatku svatko može skinuti svakog. Pa evo i taj nesretni Nevežis je dobio Rytasa, vi ste izgubili od Pieno Žvaigždesa...

"Prekrasno je igrati pred popunjenim dvoranama. Litavci jako razumiju košarku i njima je to stil života. Obzirom na to su izgradili novu infrastrukturu dvorana prije deset godina, uvjeti su odlični, a samim time i kvaliteta i rad je na visokom nivou. Svi znamo tko je Žalgiris pa neću trošiti puno riječi. Što se tiče drugih momčadi, za sada u prvom dijelu je bilo par iznenađenja i to je normalno, ali isto tako sam siguran da kada krene drugi dio sezone mnoge stvari će se iskristalizirati i prva četiri tima (Žalgiris, Lietkabelis, Rytas, Neptunas) bi trebali svojom kvalitetom potvrditi mjesto na tablici."

Brzo se snašao u novom klubu i odmah počeo isporučivati dobre predstave, nekoliko stvarno impresivnih nastupa u Ligi prvaka i LKL-u, trener je Nenad Čanak i sigurno je pomoglo što je na klupi čovjek s ovih prostora.

"Svake godine se moraš prilagoditi u vrlo kratkom vremenu jer kao stranac u ekipi moraš dati nešto više i brže nego Litavac. Naravno da sam zadovoljan kako igram, ali mnogo bitnije od toga je kako ekipa igra, tj. pobjeđuje. Sigurno da pomaže što je trener Čanak s naših prostora. Pošto je i sam bio košarkaš, on jako dobro razumije igrače. Bilo s trenerske, ali i ljudske strane i to neizmjerno puno pomaže cijeloj momčadi."

Puno se priča zadnjih dana o kvalifikacijama za Tokio, ali imamo prije toga dosta posla. Slijede kvalifikacije za Eurobasket i u veljači dvije utakmice u kojima Hrvatska doslovno mora do dvije pobjede. Švedska kod kuće i ta nesretna Nizozemska u gostima, ne smiju se napraviti krivi koraci. Posebno jer nikada ne treba biti siguran s Turcima koji su i u prošlim kvalifikacijama igrali igrice s puštanjem igrača Efesa i Fenera u reprezentaciju. Jesmo li nešto naučili iz prošlih kvalifikacija?

"Apsolutno sam siguran da smo naučili na svojim greškama u prošlosti. Ne govorim da će biti lako u kvalifikacijama, ali da ćemo se bolje pripremiti za te utakmice, sigurno hoćemo. Dobar start ti uvijek daje vjetar u leđa i to moramo iskoristiti zbog svega što nas čeka u budućnosti, a to su Split i Tokio."

Puno se pričalo o toj poziciji playmakera, sada se na raspolaganje stavio i Roko Ukić, jasno je da stvari nisu išle željenim smjerom i jasno je da je pritisak samo rastao. Međutim, kada se padalo, padalo se kolektivno na svim razinama.

"Po mom mišljenju nije problem playmakera nego cijelog kolektiva. Ako se Roko vraća u reprezentaciju, to samo može biti veliki plus za nas. Na žalost, zadnjih godina nismo napravili uspjeh koji smo svi priželjkivali. Vjerujte mi, to najteže pada nama igračima. Svako okupljanje naša energija, želja i volja za Hrvatsku je na najvišem nivou i želimo taj iskorak naprijed, ali i drugi igraju i znaju igrati. Pobjeda ili poraz je sastavni dio košarke, zbroj jako malih nijansi s kojima se treba znati nositi. Ne treba biti negativan i upirati prstom u bilo koga. Ovo je kolektiv i svaki igrač je važan. Samo pozitiva i budite sigurni da dajemo sve od sebe za Hrvatsku."

Dakle, Split, velika prilika koja se izrodila samo tako. I ujedno mora se iskoristiti jer će proći puno vremena bez Hrvatske na velikom natjecanju. Acin Brazil, vrlo dobra i dinamična reprezentacija s nizom kvalitetnih igrača.

"Mogu reći da će biti gušt igrati u Splitu. I to treba biti vjetar u leđa, a nikako pritisak. Sigurno da Brazil ima mnogo iskusnih igrača i to su pokazali na prošlom natjecanju. Počevši od mozga tima Huertasa, šutera Benitea, radilice Barbose, pitbulla Garcije pa centara Lime, NBA igrača Felicija, do neprikosnovenog Varejaoa i ako dodate Nena mislim da su jako ozbiljna momčad."

Tunis, sve se vrti oko Salaha Mejrija, igrača koji je ipak klasa.

"Osim Mejrija tu je još Michael Roll. Uvijek respekt prema protivnicima, ali tu se jedino mi pitamo."

U drugoj grupi imamo Ruse sa Švedom, oni su nam dužnici iz Turske, ali tu je i neugodna Njemačka sa Schroderom, playom koji je sposoban isporučivati po 20 poena svaku večer u NBA ligi. Meksiko je ipak autsajder?

"Rusi su jaka i snažna momčad koja će sigurno doći u najjačem sastavu. Ne treba trošiti riječi o Švedu, ubojici dječjeg lica koji i dan danas para mrežicem diljem Rusije. Njemačka jako nezgodna ekipa, sve se vrti oko Schrodera koji i zabija i razigrava ekipa. Tu bih još pridodao centre Thiessa i Voigtmanna koju se dobro nadopunjuju ispod koša. Veliki respekt Meksiku, ali će teško pored ova dva tima išta napraviti."

I tu smo na kraju mi, Hrvatska u najjačem sastavu, s ovakvim Bogdanovićem, na svom parketu mora se postaviti u ulogu favorita bez obzira na sve rezultate koje je ostvarivala u zadnje vrijeme.

"Sigurno smo jedni od favorita. Svi znaju kako dobro igraju Bojan, Dario, Zubac, Žiža i Hezonja u NBA-u i imamo se pravo nadati pozitivnim stvarima. Dolazimo s najjačim sastavom i znamo koje su nam ambicije. Igranje u Splitu nam zasigurno neće biti pritisak, naprotiv pokazat ćemo svima koliko znamo i možemo."

Bio si dio reprezentacije koja je nastupala na Ljetnoj ligi, koliko je to bilo korisno iskustvo? Ako ništa drugo upoznali ste se s jednim novim stilom igre pa i zaigrali protiv nekih kvalitetnijih igrača.

"Nba Summer League je zasigurno jedno veliko iskustvo. Mnogo igrača nije moglo doći na pripreme za Ljetnu ligu, ali Veljko je uspio naći 12 igrača koji žele iskusiti igranje u SAD-u. Ne da se nismo osramotili, nego su u mnogim stvarima bili ravnopravni s NBA ekipama. Sve u svemu, bilo je zadovoljstvo predstavljati po prvi put Hrvatsku u Ljetnoj ligi."

Pratiš li našu klupsku košarku? Cibona se budi u regionalnoj ligi, tri vezane pobjede i sve solidnije izgleda, s druge strane Zadar je na dnu lige i luta na sve strane.

"Naravno da pratim. Cibona sigurno nakon zadnje pobjede nad Primorskom može lakše disati i boriti se za više mjesto u ligi. Isto tako nadam se da će se Zadar trgnuti i pokazati svoju pravu kvalitetu da može spasiti sezonu."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!