Ostali sportovi

Imran Ayaz Khan pobjednik Goinfo Zagreb Snooker Opena 2019

Sportnet • utorak, 10.12.2019.
Imran Ayaz Khan pobjednik Goinfo Zagreb Snooker Opena 2019

U zagrebačkom klubu The Nugget tijekom proteklog vikenda odigrano je treće izdanje Goinfo Zagreb Snooker Opena 2019. Nastupili su ponajbolji hrvatski igrači snookera pojačani vrsnim igračem poola, Ivicom Putnikom, svojedobno europskim prvakom u disciplini straight.

Natjecanje se odvijalo po sistemu dvostruke eliminacije, što je značilo da je svaki od igrača imao mogućnost jednog poraza bez eliminacije s turnira, sve do faze četvrtfinalnih mečeva. Tu mogućnost je, na veliko iznenađenje, iskoristio trenutno prvoplasirani hrvatski igrač snookera, Tin Venos te je nakon poraza od Kristijana Draganića već u četvrtfinalu morao na svog najvećeg rivala, drugog nositelja, Jana Jelenića. Meč je bio iznimno neizvjestan sve do odlučujućeg framea, kada je Jelenić ostvario najveći break cjelokupnog turnira (ujedno i svoj osobni rekord) od 98 poena te osigurao nastavak natjecanja.

Polufinale je najbrže osigurao Kristijan Draganić pobijedivši Gorana Puškaša s maksimalnih 3:0. U preostalim četvrtfinalnim mečevima, Imran Ayaz Khan je rezultatom 3:1 svladao aktualnog prvaka Zagreba, Sašu Novaka, a istim rezultatom je Ivica Putnik izbacio ugodno iznenađenje turnira, Alena Rašana.

Polufinalni mečevi igrali su se po sistemu 'bolji iz 7 odigranih frameova', a prvi se finala domogao Ivica Putnik, koji svom protivniku Draganiću nije dao ni najmanju šansu te ga je porazio s maksimalnih 4:0. U drugom polufinalu zaigrali su Jelenić i Ayaz Khan i iako je mladi Puljanin bio papirnati favorit, posebno nakon što je poveo s 1:0, u nastavku je Ayaz Khan zagospodario stolom i uz brojne sjajne kombinacije prvi stigao do željena četiri framea i velikog finala.

Od polufinalnog neuspjeha puno brže se oporavio Jelenić te je pod ravnanjem suca Ivana Švehle u meču za 3. mjesto s maksimalnih 4:0 pobijedio Draganića i time po drugi put osvojio trofej na Goinfo Zagreb Openu.

Finale se igralo po sistemu 'bolji iz 11 odigranih frameova', a obojica finalista su obećavala kvalitetan i neizvjestan meč. Ayaz Khan je vješto koristio inicijalnu Putnikovu dekoncentriranost te je poveo s 3:1. No, vodstvo je bilo kratkog daha te je nakon šest odigranih frameova stiglo izjednačenje. Uslijedio je vrlo uzbudljiv frame kojeg je Ayaz Khan okončao nevjerojatnim ubačajem plave kugle, što mu je donijelo novo vodstvo te privremeno ostavilo protivnika u nevjerici.

No, Ivica Putnik ne bi bio to što jest da je dozvolio da ga gubitak jednog framea obeshrabri i spriječi da se pokuša vratiti u meč. To mu je i pošlo za rukom te je osvajanjem sljedeća dva framea stigao nadomak velikom trofeju. Tada se ponovno budi Ayaz Khan i u najvažnijim trenucima biva smireniji te odvodi meč u odlučujući frame koji je po svemu prethodno prikazanom bio i najpravedniji epilog ovom sjajnom dvoboju.

Sam decider je bio sublimacija svega dotad viđenog, obilovao je preokretima, sjajnim ubačajima, ali i promašajima te je do posljednjih kugli bilo sasvim nemoguće prognozirati pobjednika. Tada naš internacionalni sudac, Dario Miočić, donosi jednu (ispravnu) odluku i u kombinaciji s Putnikovom pogrešnom interpretacijom snooker pravila pruža Ayazu Khanu posljednju slamku spasa koju on objeručke prihvaća te iznimnom smirenošću i preciznim udarcima dobija meč na posljednjim kuglama i osvaja svoj najvrjedniji trofej u karijeri, kao i rekordnu novčanu nagradu na nekom dosad odigranom snooker turniru u Hrvatskoj.

Time je uspješno okončano još jedno izdanje jedinog hrvatskog otvorenog prvenstva u snookeru i s veseljem iščekujemo novo u 2020. godini.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!