Rukomet

Drama u finalu Svjetskog prvenstva: Abbingh donijela titulu Nizozemkama!

Mihaela Bradovski • nedjelja, 15.12.2019.
Drama u finalu Svjetskog prvenstva: Abbingh donijela titulu Nizozemkama!
Foto: EPA

Sjajno finale Svjetskog prvenstva rukometašica otišlo je na stranu Nizozemske koja je bila bolja od Španjolske s 30:29. Pogodak za titulu postigla je sa sedam metara na samom kraju utakmice Lois Abbingh...

Nizozemke su svjetske prvakinje nakon sjajnih 60 minuta tijekom koji su uglavnom bile u vodstvu. Dramatična završnica, Španjolska je imala veliku priliku za titulu, ali nije je iskoristila, na kraju je Cabral Barbosa šutirala s devet metara, Tess Wester je obranila, Hernandez je napravila glupost blokiranjem Wester kod dodavanja i zaradila je isključenje, a Nizozemska sedmerac. Nije moglo gore za Španjolsku koja je tako poklonila titulu Nizozemskoj, prvu u povijesti.

Španjolke su bolje otvorile finalni dvoboj i povele su sa 6:2, ali Nizozemke su se uspjele oporaviti na vrijeme, pojačale su obranu i serijom 4:0 poravnale su na 9:9.

U završnici prvog poluvremena Nizozemska je uspjela čak doći do prednosti, Bont, Polman i Snelder s tri uzastopna gola odvele su Nizozemsku na 16:13.

Dobro su Nizozemke igrale i u drugom poluvremenu, u prvih deset minuta nastavka pobjegle su na pet razlike te su imale potpunu kontrolu nad susretom. Španjolke se nisu predavale, uspjele su prvo smanjiti na dva razlike, deset minuta prije kraja došle su i na minus jedan te najavile dramatičnu završnicu.

Četiri minute prije kraja Polman je odvela Nizozemsku na 29:27, odmah je izjednačila Cabral Barbosa da bi nakon toga uslijedile pogreške na obje strane iz kojih s manje štete izlaze Španjolke koje minutu i pol prije kraja preko Marte Lopez poravnavaju na 29:29.

Nizozemska nije iskoristila svoj napad i Španjolskoj je ostalo više od 30 sekundi vremena za posljednji napad. Kao što se i pretpostavilo, lopta je išla na Cabral Barbosu, ali Wester brani i kada je nizozemska vratarka trebala baciti loptu u napad svojim igračicama, pred njom se stvorila Ainhoa Serrador Hernandez, blokirala je dodavanje, a to je prema pravilima isključenje uz sedmerac što smo već dosta puta viđali.

Bili su odmah svjesni i u španjolskom taboru što je Hernandez napravila, Lois Abbingh je šest sekundi prije kraja dobila priliku iz sedmerca donijeti Nizozemskoj titulu, pogodila je za 30:29 i krenulo je veliko slavlje.

Tess Wester bila je jedna od junakinja s 12 obrana i tu dosta njih u važnim trenucima, Estavana Polman zabila je devet golova, Lois Abbingh sedam, a Nizozemske je preživjela skromniji dan Laure van der Heijden koja je postigla tri gola.

Kod Španjolske vratarke su podbacile, a u polju Alexandrina Cabral Barbosa zabila je sedam golova, Marta Lopez šest, a Alicia Fernandez pet pogodaka.

Svjetsko prvenstvo, finale:
Španjolska - Nizozemska 29:30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • dr00715.12.2019. u 15:11
    Kud je taj sport otišao kad je nizozemska prvak svijeta, bravo svii!
    dr007