Nogomet

Tudor: "Možemo mi pričati o emocijama, jedini zadatak je učiniti Hajduka boljim"

Petar Jenjić • ponedjeljak, 23.12.2019.
Tudor: "Možemo mi pričati o emocijama, jedini zadatak je učiniti Hajduka boljim"
Foto: Pixsell

Igor Tudor najavio je svoj povratak na klupu Hajduka. Ne želi ništa obećavati. Ako ne ispuni zacrtano, i sam će otići, a ističe i da su male mogućnosti da ode, jedino ga mogu smijeniti...

Na predstavljanju Igora Tudora prvi je riječ imao predsjednik Marin Brbić koji je kazao da je netočno da su se razišli u lošim odnosima.

Nakon njega govorio je Mario Stanić koji jedva čeka početak suradnje.

"Postoje trenuci u životu kad slika govori tisuću riječi, a ovo je jedan od tih trenutaka. Predstavljati Igora Tudora nije lako, ovo je za mene emotivan trenutak. Gorim od želje da surađujemo, a mogu misliti kako je njemu. U ovom klubu prošao je sve, ne postoji bolji čovjek za posao koji nas čeka. Kada smo se prvi put sastali, rekli smo da ne želimo pratiti modu nego ju kreirati. Njegov gard i liderstvo, to su sve predispozicije koje mi vidimo kao ideju dugoročnosti. Ima apsolutno svaku kvalitetu da bude Hajdukov Ferguson. Moj i Ivanov posao je da mu čuvamo leđa, kako bi on bio spokojan. Onda će njegovo cjelokupno iskustvo doći do izražaja."

Tudor je potpisao na dvije i pol godine te je u uvodnoj riječi rekao da žele napraviti Hajduk boljim klubom nego je to bio do sada te je svjestan što klub znači ljudima.

Na klupu momčadi vraća se nakon pet godina.

"Ne mogu reći koliko sam bolji, iskustvo nije sigurno malo. Po drugim pitanjima, psihološkim odnosima unutar svlačionice dosta sam napredovao. Trener uvijek mora imati nogometno znanje, normalno je da se napreduje svaki dan. Mourinho je stigao u Tottenham pa je promijenio neke stvari. Sigurno je da sam bolji trener. Jučer je Atalanta igrala bez napadača pa dala pet golova."

Momčad zbog posla nije stigao puno pratiti.

"Dok Hajduk nije prvi onda ne odgovara željama ljudi. Hajduk mora biti prvak. Momčad ne poznajem do kraja, Jaira sam imao u PAOK-u. U zadnje sam vrijeme pogledao nekoliko utakmica, kada smo krenuli u priču. Nisam mogao pratiti jer sam radio u inozemstvu. Mali problem je što su pripreme kratke, jedina bit je uhvatiti se posla. Možemo mi pričati o emocijama, jedini zadatak je učiniti Hajduka boljim. Dvije su stvari bitne u nogometnim klubovima; financijsko stanje, budžet i struka. To je jedino važno u nogometu, potrebno je stvoriti vrijednost, ako ja imam kvalitetu kao trener."

"To je poanta koju želim reći svima, tražimo podršku. Mislim da je situacija u Hajduku teža, ne financijski, nego u psihološkom stanju ljudi oko kluba. Nakon što ne osvojiš nekoliko godina pritisak raste, ima i struja okolo. Ovaj je za Oreščanina, ovaj za Kopića, ovaj za Vulića, nemojmo na to gubiti snagu. Ako ne uspijemo dignuti Hajduka, sami ćemo otići. Znam da nije to lako, u ovom klubu. Već osam godina se traži strpljenje, ali takva je situacija. Jedan dio bi htio da ovdje dođe netko drugi. Da dođe i Mourinho vjerojatno bi bio predefenzivan, a Guardiola bi bio previše tika-taka. U ovom klubu je teško raditi, otac mi se smijao kada mi je rekao da dolazim u Hajduk, mislio je da se šalim."

Nikome ne želi obećati da će Hajduk biti prvak.

"To nikada neću obećati, mislim da to nije legitimno, ni korektno, ni mjerljivo. Neki cilj treba biti, ali on ne treba biti iskomuniciran. Nogomet je živo tijelo i lijep je zbog toga što i oni s manjim budžetom mogu biti ispred onih što imaju veći. Kolika je razlika između Dinama i nas, ne znam. Kada njihova kvaliteta padne, a naša poraste, bit ćemo prvaci."

Naravno, postojat će suradnja sa svima u klubu.

"Priča će biti zajednička. Sve su priče i ćakule. Stvar je struke tko je dobar, a tko nije za Hajduk. Radit ćemo to u poveznici s predsjednikom za financije i budžet. Situacija nije laka, ali tu smo da zasučemo rukave i napravimo dobar posao. Sigurno da ćemo vidjeti kako dovesti igrače koji odgovaraju stilu igre koji želim."

Suradnja s omladinskom školom treba postojati.

"Treba vidjeti u omladinskoj školi, kakva je kvaliteta. Ta priča omladinske škole se uvijek potencira. Postoji li trener koji nije želio dovesti dobrog juniora? Nema priče "naša dica", najbolji trebaju igrati. Ako imamo prosječnog mladog, i dobrog stranca onda nema dileme. Ona priča s našim juniorima će biti drugi, to nije baš tako jednostavno. Baza je našoj djeci, na pravom radu omladinske škole. Idemo ga stvoriti, pa ga idemo isforsirati. Balić i Vlašić igrali su sa 16 godina. Ako je igrač dobar u sadašnjem Hajduku, onda si ti taj sa 17 godina. Pitanje je koliko se tu izbacuje igrača. Imamo i treći problem, danas dođe ekipa i kupi mladog igrača od 14 godina za 600 tisuća eura u okolici Rijeke. To nam je sve izazov, svjesni smo teškoća. Iz toga idemo izvući najviše", dodao je Tudor.

Sam je ipak istaknuo da se nije razišao s klubom u najboljim odnosima.

"Jedva smo se pomirili. Jako su male, nikakve mogućnosti da ja odem. Može me smijeniti, što je normalno."

FOTO: Milan Sabic/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!