Rukomet

Francuska: Uvijek jaka i uvijek jedan od glavnih kandidata za odličje

Branimir Korać • srijeda, 08.01.2020.
Francuska: Uvijek jaka i uvijek jedan od glavnih kandidata za odličje
Foto: EPA

Francuska ima vrlo kvalitetnu reprezentaciju koja će i na ovom Europskom prvenstvu voditi važnu riječ. Koliko će napraviti i gdje će završiti, teško je procijeniti jer je čeka dio ždrijeba s brojnim sjajnim protivnicima...

Francuska je reprezentacija koja spada u apsolutni vrh svjetskog nrukometa u zadnjih 15-ak godina. Neki će onu zlatnu generaciju Les Expertsa staviti čak na vrh kao najbolju u povijesti, netko će tamo vidjeti onu veliku Olssonovu i Wislanderovu Švedsku, netko Sovjetski Savez/Rusiju koje je kreirao i posložio Maksimov, netko Jugoslaviju iz sredine osamdesetih, svatko će imati svoje preferencije, ali nitko ne može poreći da je tu uz bok ovim velikima bila i ona dominantna Francuska, gledajući po trofejima, apsolutno najbolja.

Danas je Francuska vrlo kvalitetna reprezentacija, ali ipak ne kao ona. Teško je to ponoviti, ono je bila generacija koja je imala baš sve, a današnja Francuska ipak ima ponešto mana. Zadnje zlato osvojila je prije tri godine na svjetskoj smotri kojoj je bila domaćin, pokušat će doći do velikog rezultata i ovdje i može se reći kako ima aduta. Morat će sakriti neke nedostatke, prvenstveno na poziciji lijevog vanjskog gdje još uvijek nije pronađeno vrhunsko rješenje nakon odlaska Narcissea u mirovinu.

Na golu je jedinica Vincent Gerard, vrlo dobar vratar, ali ne one "omeyerovske" klase. Zamjene su nepoznanica onima koji ne prate francusku ligu, Wesley Pardin solidan je vratar koji može pomoći, jednako i veteran Yann Genty koji u svojim najboljim danima nije mogao do reprezentacije, ali s vremenom se otvorila pozicija.

Krila su dobro poznata, godinama su već tu s tim da dio analitičara nada se kako će Valentin Porte ipak dobiti više prostora na desnom vanjskom gdje je imao vrlo dobrih izdanja, ali opet treba znati kako je on ovdje jedina zamjena za Abaloa koji ipak nije onaj isti od prije par godina i ne može iz utakmice u utakmicu vući 60 minuta.

Embed from Getty Images

Nekakvih velikih odstupanja od onog što je Francuska uvijek igrala čak i nema. Dinart je učio od Oneste i to se vidi, takvo što je i logično i očekivano.

U obrani će mu nedostajati Luka Karabatić koji je važan adut u toj fazi igre, međutim s godinama je i značajno napredovao te je i napadački kvalitetan i opasan.

Francuska se naosvajala medalja i trofeja i jako dobro zna kako igrati takve teške utakmice. I ovdje dolazi s najvišim ciljevima, ali kako kaže Cedric Sorhaindo: "Nismo mi jedini koji dolazimo s takvim ciljevima i željama. Imat ćemo elitne protivnike, ali dobri smo, imamo dobru kemiju, dobre igrače i pravo na razmišljanje da i mi možemo napraviti nešto veliko."

Što očekivati: U tom dijelu ždrijeba vlada velika gužva i barem je pet kandidata za odličje. Francuska je među njima, može otići do kraja, ali i ostati bez polufinala.

Popis igrača: Yann Genty (Chambéry Savoie Mont-Blanc HB), Vincent Gerard (Paris SG HB), Wesley Pardin (Pays d'Aix Université Club), Mathieu Grebille (Montpellier HB), Michaël Guigou (Usam Nîmes Gard), Élohim Prandi (Usam Nîmes Gard), Nikola Karabatić (Paris SG HB), Romain Lagarde (Rhein-Neckar Lowen), Nicolas Claire (Pays d’Aix UC), Melvyn Richardson (Montpellier HB), Ludovic Fabregas (FC Barcelona), Cédric Sorhaindo (FC Barcelona), Nicolas Tournat (HBC Nantes), Arien Dipanda (Saint-Raphaël Var HB), Dika MEM (FC Barcelona), Nedim Remili (Paris SG HB), Luc Abalo (Paris SG HB), Valentin Porte (Montpellier HB).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!