Košarka

Premijerka Power Rankings, tjedan 13-14: Dvostruki program, sretna Nova!

Matej Kačan • petak, 10.01.2020.
Premijerka Power Rankings, tjedan 13-14: Dvostruki program, sretna Nova!
Foto: Pixsell

Nakon poduže pauze, eto nas natrag. Imamo dva kola za odraditi, točnije skoro dva kola jer smo prvu utakmicu 13. kola, onu Zadra i Cibone riješili u zadnjem broju. Zato, odmah na posao...

Vrhuška

1. Zadar (1.)
1-0, pobjeda nad Vrijednosnicama

Zadrov raspored je ubitačan jer uz domaću ligu igra i ABA u kojoj je svaka utakmica kvalifikacijska. Zato na gostovanje u Osijek nije išao Byron Allen uz već ozljeđenog Ivana Siriščevića, a sekunde nije zaigrao ni Dominik Mavra. Između ostatka je minutaža raspoređena ravnomjerno pa su tek dvojica dogurala do 30 minuta.

A za utakmicu pitate? Pa, ništa novog. Bila je ovo prilika da se malo proširi rotacija i to se učinilo bez da rezultat pati. Osječani su riješeni dobrom obranom u drugoj i trećoj dionici pa su u zadnjih deset minuta zaigrali mlađi. Najveći dobitak mogao bi biti Karlo Uljarević koji izgleda vitkije nakon što je prošao poznati "Jupin dril" i sigurno će pomoći s obzirom na Mavrine problemčiće s ozljedom.

2. Cibona (2.)
1-0, uvjerljivo gaženje Dubrave

Cibona je u nekako potpuno oprečnoj situaciji od Zadra. Forma je u ABA ligi osjetno pala te su Cibosi opet bliže dnu nego sredini, a u međusobnom susretu u Zadru je izgubljena i jedinica u domaćoj ligi. Zato je jadna Dubrava došla kao naručena za lizanje rana i ispucavanje frustracija.

I Cibosi su u novoj godini odlučili odmoriti tri važnija igrača. Utakmicu su prosjedili Marin Rozić, Toni Katić i Mate Vucić, a i bez njih Dubrava nije imala šanse te je zgažena u prvih 10 minuta. Ostatak je poslužio za uštimavanje ruku (trica 18/33), razigravanje novog pojačanja Badžima (24 poena uz 8/12 šut) te vraćanje samopouzdanja Maticu Rebecu koji je uputio tek nekarakteristična četiri šuta, ali je odigrao vrlo racionalno i generalski te je podijelio devet asistencija uz tek jednu izgubljenu loptu. I sve to uz pobjedu od 43 razlike. Valjda im je sve to pomoglo jer u ABA ligi u Zagreb dolazi Zadar i to je utakmica koju Cibona naprosto ne smije izgubiti.

3. Split (3.)
2-0, vrlo uvjerljive pobjede nad Zabokom i Škrljevom

Split je izgleda pronašao neku konstantu barem u domaćoj ligi pa su praznici potrošeni na rješavanje igračke križaljke i obveze u ABA2 ligi, dok su obveze protiv Zaboka i Škrljeva odrađene tek onako, usput. To ne znači da je bilo opuštanja pa je Zabok riješen uvjerljivo iako se držao dobrih 30 minuta, a povukao je Toni perković za kojeg je jasno da je vođa ove ekipe.

Njega protiv Škrljeva nije bilo, a duže ionako nije bilo ni Pavle Marčinkovića pa se iskazao Amerikanac Wahington uz uobičajene sumnjivce poput Kedže i Baje. Izgleda da su se Žuti konsolidirali i neće nigdje s ovog trećeg mjesta.

Sredina

4. Gorica
2-0, muka protiv Alkara, a onda uvjerljivo nad Šibenkom

Iako Gorica dijeli isti omjer sa Splitom zbog one lude serije na startu sezone, dojam i međusobni susreti jasno daju do znanja da su Žuti kvalitetom bliže vodećem dvojcu nego Gorici pa igrače Josipa Sesara

Mnogi su se mučili u Sinju, a ta sudbina nije izbjegla ni Goricu koja je odigrala dobro prvo poluvrijeme da bi se žilavi Alkar vratio u trećoj. No u zadnjoj je ipak slomljen otpor i upisana pobjeda uz još jednu konstantu, a to je napadačka demokracija u Gorici i dobar učinak klupe iz koje su ovaj put iskočili Vučić i Gospić. I protiv Šibenke slično, ali ovi znaju pokazati audestruktivno ponašanje kao u trećoj četvrtini, a pogodila se i koja trica viška pa je pobjeda bila uvjerljiva. Opet klupa i opet Vučić te pet dvoznamenkastih igrača, Gorica igra lijepo i momčadski i šteta bi bila da ne zadrže ovo na okupu i nađu si još kojeg šutera.

5. Zabok (6.)
1-1, već opisan poraz od Splita i šamaranje Alkara

Zabok nije pokazao ništa specijalno te je skočio na peto mjesto jer djeluje nešto sigurnije i konzistentnije od Vrijednosnica. 30 minuta dobre igre na Gripama, a onda ipak kapitulacija su isprani uvjerljivim gaženjem Alkara koji jest mnogo slabiji u gostima, ali ga isto treba moći limitirati na 51 poen. Najveći dobitak za ovu mladu ekipu je Sven Smajlagić koji je čisto veteranski i iskusno uništio Sinjane. 10/13 za dvicu i 23 koša bez ijedne trice, Smajlagić je obranu Alkara probijao kako je htio te je odigrao onu jednu pravu simultanku uz 11 skokova i šest asistencija.

6. Vrijednosnice Osijek (5.)
1-1, teško mučenje kod Hermesa, a onda poraz bez ispaljenog metka od Zadra

Utakmicu protiv Zadra smo već opisali i nema se tu što nadodati osim činjenice da je u dva susreta ove dvije ekipe potvrđeno da Lovre Bašić izgori i očito ne voli baš igrati protiv svog matičnog kluba. Par puta je dokazano da Osijek ide koliko ga Bašo povede, ali protiv Zadra ne ide. Taj poraz sam po sebi psada očekivan i ne bi bio dosta da sruši Vrijednosnice na našoj listi, ali se dogodila i obrambena crna rupa protiv Hermesa.

Najgora momčad ligeje punila koš Osječana kako je htjela kroz punih 40 minuta te su se Vrijednosnice morale vaditi u posljednjoj četvrtini, a onda i u produžetku. pobjeda je nekako izborena, ali dojam sigurno nije pozitivan. Nisu Vrijednosnice imale rješenja za haklere Hermesa kojima se poklopila ona utakmica kad ih sve ide, ali su srećom imali Lovru Buljevića kojem ispod koša nitko nije mogao ništa pa je šutirao savršenih 10/10 za dva i 31 poen.

7. Šibenka (8.)
1-1, više-manje sigurni protiv Sonika, a onda crna rupa u trećoj kod Gorice

Šibenka nakon silnih pretumbavanja po rosteru i stožeru nekako uspijeva zaustaviti krvarenje, ali sada kvalitetom spada u društvo ovih izrazito domaćinskih ekipa poput Alkara i Sonika koje nit' smrde nit' mirišu. Baš u međusobnom dvoboju s Puntamičanima je odigrana jedna od boljih i sigurnijih partija sezone. Ništa spektakularno, ali sama činjenica da se protivnik uspijevao zadržavati na sigurnoj razdaljini je mala pobjedica za ovu ekipu. I protiv Gorice dobra prva dionica, a onda one klasične crne rupe u drugoj i trećoj i pokapanje samih sebe.

8. Sonik Puntamika (9.)
1-1, poraz u Šibeniku, a onda popravak protiv Hermesa

Nakon možda i očekivanog poraza u Šibeniku dobilo se što se moralo dobiti nakon jako bljutavog prvog poluvremena protiv Hermesa. Ipak, u nastavku je dopušteno tek 23 poena protivniku pa je u onom klasičnom valjanju u blatu donjeg doma presudio bolji dan zadarskih bekova haklera.

9. Alkar (7.)
0-2, solidno mučenje Gorice, a onda raspad u Zaboku

Raspored nije bio naklonjen Sinjanima i da je dojam bio samo malo bolji ostavili bi ih ispred Puntamike, ali napadački raspad kod Zaboka ne smije proći nekažnjeno. Što se samog bodovnog stanja tiče to je sve u redu i očekivano, ali bilo bi poželjno da su barem malo više mučili Zabok koji je ranije ove sezone pokazivao ranjivost i crne rupe.

Fenjeraši

10. Škrljevo (10.)
1-1, uvjerljiva pobjeda nad Dubravom, a onda jednako uvjerljiv poraz od Splita

Koja je pokazala da ipak postoji klasna razlika između Škrljeva i posljednje dvije zagrebačke ekipe, ma koliko god se zeleni kroz sezonu trudili prikazati da i oni pripadaju samom dnu. Sve je i u Dubravi bilo loše i na knap kroz 30 minuta, a onda se domaćima stvrdnula ruka pa rezultat djeluje ugodno i uvjerljivo.

Nakon što je 2019. bar završena s pobjedom, u 2020. se ušlo blijedo. Split je bez dva jako bitna igrača stigao u goste Škrljevu i neka ozbiljnija ekipa bi tu tražila iznenađenje. No napi junaci su pali bez ikakvog otpora te je desetkovani SPlit umalo natukao 100 poena i 30 razlike.

11. Hermes Analitica
0-2, porazi od Vrijednosnica i Sonika

Ali uz dobar dojam. Jako dobar dojam. Nakon što je u festivalu hakla i slabih obrana Osijek slavio tek u produžetku, Hermes je u Zadru odigrao potpuno oprečnu utakmicu u kojoj nije bilo poena, a krvnici su bili upravo zadarski hakleri na bekovima. Ipak je od odigranih 85 minuta u ove dvije utakmice barem 60 bilo solidno i smisleno te, usprkos bodovnom stanju, Hermes trenutno izgleda mnogo bolje od Dubrave.

12. Dubrava Furnir (11.)
0-2, pad u posljednjoj dionici od Škrljeva i poštene batine od Cibone

Dojam je jako slab, napadačka partija protiv Škrljeva koje je konkurent i susjed na tablici je neoprostiva, a posebno je loših bilo zadnjih 10 minuta s tek 11 poena. Onda u gradskom dvoboju ispunjena sveta dužnost, a to je pomoći starijem bratu u bildanju morala. Poslužila je Dubrava Ciboni kao solidan sparing partner. Ili kao promatrač na šuterskom treningu.

Prošla izdanja Rankingsa:

Prvi tjedan

Drugi tjedan

Treći tjedan

Četvrti tjedan

Peti tjedan

Šesti tjedan

Sedmi tjedan

Osmi tjedan

Deveti tjedan

Deseti tjedan

Jedanaesti tjedan

Dvanaesti tjedan

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!