Rukomet

Lacković: 'Velik je ulog i karakter ekipe će doći u pitanje, a tu smo mi čvršći'

Branimir Korać • subota, 18.01.2020.
Lacković: 'Velik je ulog i karakter ekipe će doći u pitanje, a tu smo mi čvršći'
Foto: Pixsell

Hrvatska rukometna reprezentacija danas od 20:30 sati igra protiv Njemačke, a njemačku reprezentaciju iznimno dobro poznaje Blaženko Lacković, bivši hrvatski reprezentativac koji je već niz godina upravo u Njemačkoj...

Blaženko Lacković bio je važan dio najvećih hrvatskih uspjeha, nezamjenjiv kotačić u onom zlatnom razdoblju kada je Hrvatska pod vodstvom Line Červara izgledala stvarno moćno.

Lacković je još uvijek aktivan, ali uz igranje u drugoj njemačkoj ligi polako prelazi i u druge vode, a jako dobro poznaje i Hrvatsku i Njemačku.

Hrvatska je na njega ostavila vrlo dobar dojam u dosadašnjem dijelu.

"Dojam je po meni dobar i više nego dobar zato jer smo neokrznuti prošli sve utakmice dok su druge ekipe ili ispale ili se više muče. Euforija je dobra, ali ne bi smjeli previše letjeti jer prave utakmica tek dolaze. Da se ne ponavljamo, sve smo rekli o našoj vanjskoj liniji Duvnjak, Cindrić, Karačić i Stepančić, obrani 5:1 i Šegi. To je sve na jako visokom nivou. Ali pravo tek dolazi. Korak po korak...", kaže Lacković za Sportnet.

Njemačka ima puno izostanaka u vanjskoj liniji, čini se da je Wiedeovo neigranje nekako najveći hendikep.

"Da, Nijemci imaju problema i to pogotovo na desnom i srednjem vanjskom. Na ostalim su pozicijama dobro popunjeni. Nemaju pravog playmakera, igrača kreativca koji će pustiti tu loptu u napadu, proigrati crtu i čitati igru. Previše su pravocrtni, tu nam je šansa. Da se razumijemo, ako ih se pusti preblizu, mogu biti problem, ali ako krenu tražiti rješenje i dugim loptama preko Duvnjaka tražiti pobjedu, bit će im teško. Wiede im fali jako, jer je igrač koji vidi suigrače, kreativan je, ima odličnu povratnu loptu, šut s poda, a i zamjenjuje praktički srednjeg vanjskog."

Njemačka nije izgledala uvjerljivo do tog susreta s Bjelorusijom koju je dobila vrlo glatko. S Hrvatskom je uvijek imala teške rovovske bitke i ti susreti uvijek su bili tijesni.

"U biti sad ne znam u kakvoj su formi Nijemci. Do Bjelorusa je bilo tanko i nesigurno, bez neke kemije. Puno lutanja. Utakmica s Bjelorusijom je bila bolja, ali i tu u Njemačkoj ih se ne vidi kao favorite. Taj pritisak i oni osjećaju. Velik je ulog i karakter ekipe će doći u pitanje, a tu smo mi čvršći."

Kako napasti Njemačku?

"Kao što sam rekao, ne smijemo ulaziti u faulove Wienceka i Pekelera. Moramo ih loviti na velikom prostoru i brzim križanjem raditi viškove. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se Nijemci pokušati suprostaviti visinom i nuditi nam šut izvana. Dosad smo samo s desne strane prijetili vanjskim šutom."

Na što Hrvatska treba najviše pripaziti?

"Mi igramo najbolje kad mi imamo dobar ritam i kad ga mi diktiramo, kad smo rastrčani i kad u napadu pustimo loptu da brzo ide. Moramo pripaziti da ne upadnem u zamku igranja 6 na 6 i da nas ne uspore i umrtve. Ne smijemo protiv 6:0 ulaziti previše u faul i naravno ni slučajno razbraniti Wolfa. Protiv Bjelorusa su pokazali i da su jaki iz kontre."

Lacković je još uvijek aktivan u HSV-u, sve je bliže i toj A licenci, u rukometu definitivno ostaje nakon igračke karijere.

"Ostajem u rukometu i krećem prvo s A licencom i preko trenerskog posla ću krenuti u ovo novo rukometno poglavlje. Prvo kao pomoćni trener u Hamburgu, a sutra tko zna. Nastavit ću i sa sportskim menadžmentom jer već imam iskustva na sličnom području i bit ću spreman na nove izazove."

Kakva je situacija sada u HSV-u, nazire li se u skoroj budućnosti povratak u najviši rang? Liga je iznimno konkurentna i izjednačena, postoji li ambicija za povratkom u skoroj budućnosti?

"Bilo bi odlično, ali realnost je ipak drugačija. Ekonomski nismo toliko daleko, a Hamburg je dosta specifičan u sportu. Traži se brzi uspjeh i privlači ih samo najbolje, a do toga je teško doći preko noći. Treba vremena, strpljenja i rada i ako podrška navijača i dalje ostane kao sada, onda će i to vrijeme doći."

Sve utakmice možete pratiti uživo ili pogledati naknadno samo na RTLplayu.

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!