Košarka

Barcelona teže od očekivanog svladala Zvezdu, Bayern iznenadio Maccabi

Matej Kačan • četvrtak, 23.01.2020.
Barcelona teže od očekivanog svladala Zvezdu, Bayern iznenadio Maccabi

Odigrano je pet susreta 21. kola košarkaške Eurolige, a kao najveće iznenađenje vrijedi istaknuti slavlje Bayerna nad Maccabijem. Barcelona je kod kuće teže od očekivanog svladala momčad Crvene zvezde...

U prvom susretu dana CSKA je u Moskvi dugo lomio žilave goste iz Valencije da bi na kraju u posljednjih 15 minuta ipak došao do sigurne i ugodne pobjede te drugog mjesta na tablici s 15-6 omjerom. 25 minuta trajao je egal i stalne izmjene vodstva, a onda CSKA serijom 9:2 bježi na devet poena razlike koju gosti opet smanjuju pa je nakon 30 minuta igre 60:56.

Mnogo bolju obranu zaigrali su Rusi u zadnjoj dionici. Valenciji su u prvih pet minuta dopustili tek jedan ubačaj Ndoura te su stigli do vodstva od 71:58. Nakon te serije Valencia nije više ozbiljno prijetila jer je u zadnjih 10 minuta postigla sve skupa 14 poena pa CSKA pobjeđuje s 81:70.

Johannes Voigtmann je vodio CSKA s 19 poena uz 10 skokova, a 14 je zabio Mike James. Kod poraženih gostiju je 16 ubacio Sam Van Rossom.

U isto vrijeme igran je još jedan dvoboj u Rusiji, a i u Sankt Petersburgu je domaćin bio uspješniji. Razlika je u tome što je Zenit priredio značajno iznenađenje svladavši Olympiakos s 91:87. Olympiakos je vodio tek u prvoj fazi utakmice i Zenit je početkom druge četvrtine preuzeo vodstvo koje nije ispuštao do kraja.

Razlika se uglavnom kretala oko deset poena sve do 12:3 serije Olympiakosa kojeg su u drugoj polovici zadnje četvrtine na posjed zaostatka vratili oni najiskusniji, Printezis i Spanoulis. Zenit je ipak izdržao jer su loptu u ruke uzeli bekovi koji su uspješno iznuđivali slobodna bacanja pa domaća momčad stiže do pobjede.

Evgenij Voronov je s 21 poenom vodio Zenit, a 15 je ubacio prekaljeni centar Gustavo Ayon. Vassilis Spanoulis odigrao je vintage partiju s 31 poenom uz sedam asistencija. Po 20 su dodala stara lica Printezisa i Kostasa Papanikolaoua.

Iznenađenje dana je priredio Bayern koji je kod kuće prekinuo niz poraza i svladao Maccabi iz Tel Aviva koji si je tako pokvario pozitivnu seriju od tri pobjede. Bayern je u susret bolje krenuo te je nakon prve četvrtine, a sve do sredine druge držao prednost na oko deset poena. No Maccabi u egal vraća Eliah Bryant s 10 vezanih poena pa je na poluvremenu 35:33 za domaćina.

Egal je uz blago vodstvo Bayerna ostao kroz cijelu treću, a prekinut je početkom četvrte dionice koju Bayern otvara sa 6:0. Opet se nisu predali igrači ponosa Izraela pa se vraćaju na 68:66 u posljednjih tri minute. No Maccabi je tu stao, a Bayern je utakmicu završio s 12:2 serijom za 80:68 pobjedu.

Bayern je predvodio iskusni Nihad Đedović s 19 poena, a 17 uz devet skokova je postigao Paul Zipser. Bryant je svojih 10 poena u nizu ugradio u 14 ukupnih s kojima je bio prvo ime u napadački siromašnoj partiji Izraelaca.

Relativno blizu velikog iznenađenja bila je i Crvena zvezda koja je u Barceloni pronašla tragove dobre forme koja ju je ubacila među prvih osam, a onda je nestala u posljednje dvije domaće utakmice. Zvezda ipak nije iskoristila poraz Valencije u Moskvi da se izjednači na 10-11 omjeru iako je imala dobru priliku.

Nije se tako činilo u početnoj fazi susreta jer je početnih 9:2 Zvezde Barcelona brzo pretvorila u svojih 29:19 na koncu prve četvrtine, uglavnom preko nezaustavljivog Nikole Mirotića. No Zvezda se pribrala u drugoj te je dopustila Barci tek 12 poena polako stižući prednost da bi Vladimir Štimac i James Gist donijeli gostima minimalno 42:41 vodstvo na poluvremenu.

I treća četvrtina se nastavila u mini serijama pa Barcelona nakon nove dobre role Mirotića i Daviesa vodi šest razlike, ali dionicu zaključuje sjajni Kevin Punter s dvije trice u nizu i osam poena za 66:62 Zvezde. Činilo se da je Barcelona prelomila susret s 10:0 uz dvije trice za 77:70 na startu i sredini četvrte, ali se Zvezda ekspresno vraća na samo pola koša zaostatka. Ipak napad tu staje, a susret su riješili Mirotić novom tricom te Pau Ribas slobodnim bacanjima za 86:80.

Mirotić je opet bio prvo ime Barce s 25 poena, dok je uz njega jedini dvoznamenkast bio Brandon Davies s 10. Ante Tomić je postigao šest poena uz četiri skoka. Lorenzo Brown je zabio 15 poena i podijelio osam lopti, a 13 je ubacio 13 poena.

Baskonia je kod kuće svladala Himki nakon jedne tijesne utakmice u kojoj su Rusi vodili kroz većinu drugog poluvremena da bi u posljednje dvije minute Baskonia okrenula zaostatak od 74:72 u 83:79 pobjedu. Ključna su bila dva vezana ubačaja Youssouphe Falla koji je izjednačen rezultat pretvorio u vodstvo Baskonije od četiri poena. Na kraju je završilo 83:79, a kod pobjednika je 22 poena ubacio Shavon Shields. Kod Himkija je Aleksej Šved zabio 18.

Euroliga, 21. kolo:
CSKA - Valencia 81:70
Zenit St. Petersburg - Olympiakos 91:87
Bayern - Maccabi 80:68
Barcelona - Crvena zvezda 86:82
Baskonia - Himki 83:79

FOTO: Srđan Ilić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!