Tenis

Đoković: 'Veliki respekt što je Roger uopće izašao na teren i dao maksimum'

Matej Kačan • četvrtak, 30.01.2020.
Đoković: 'Veliki respekt što je Roger uopće izašao na teren i dao maksimum'

Novak Đoković je ušao u finale Australian Opena s 3:0 u setovima protiv Rogera Federera, a u izjavama nakon meča se osvrnuo na samu igru te moguće protivnike u finalu...

Iako 3:0 u setovima za Novaka Đokovića protiv Rogera Federera govori o dominaciji srpskog tenisača, polufinale Australian Opena nije krenulo baš tako. Federer je imao problema s leđima, ali je izašao na teren te je pružio maksimalan otpor boljim ulaskom u meč. Baš s takvim pohvalama na račun Švicarca je Đoković započeo svoje izjave nakon meča i na konferenciji za medije.

"Moglo je sve otići u drugom smjeru jer je on krenuo jako dobro, a ja sam u početku bio dosta nervozan. Veliki respekt za Rogera za to što je uopće izašao na teren. Nije bio ni blizu svog maksimuma što se tiče pokretljivosti, ali vrijedno je poštovanja to što je izašao na teren i dao sve od sebe."

Švicarac je usprkos zdravstvenim problemima bolje krenuo u meč te je bio na pragu osvajanja prvog seta što bi maksimalno otežalo Đokoviću, no Srbin je pronašao snagu i fokus te se izvukao iz neugodnog zaostatka.

"Nisam krenuo s pravim stanjem uma. Više sam gledao njega i njegove kretnje i poteze nego što sam se koncentrirao na svoje udarce i kako ih izvodim. To je rezultiralo s 1:4 i 0:40, ali sam se uspio iskopati iz te rupe. Vrlo važno je bilo osvojiti taj prvi set jer sam se nakon toga opustio te sam bolje udarao."

I kad je ozlijeđen, Federer uvijek zna pronaći način za maksimalno otežati svom protivniku. Švicarac je poseban po tome što je iznimno kompletan tenisač te može odigrati mnoge varijacije na terenu.

"Kad igrate s Rogerom morate očekivati visoku razinu tenisa i agresivnu igru s njegove strane. Malo će više otići na mrežu, odigrati kratki slice. Miješa udarce i tako me drži pod konstantnim pritiskom pa odigra servis i volej. Naravno, ja nisam tako prirodno naviknut na tolike varijacije u igri kao on tako da sam pokušavao ostajati u izmjenama što duže, tjerati ga da se kreće i imati što manje neprisiljenih pogrešaka."

U finalu će se sastati s boljim iz meča Dominica Thiema i Aleksandra Zvereva. Obojica su mladi igrači koji kucaju na vrata samog vrha, a nismo navikli da dvojica od najbolja četiri na Grand Slamu budu tako mladi igrači. Đoković je zato udijelio pokoji savjet i prisjetio se sebe u ranoj igračkoj fazi.

"Morate pokazati strpljenje. Kad si mlad želiš sve odmah i nema čekanja, sanjaš o tome da postaneš jedan od najboljih na svijetu. Thiem i Zverev su jedni od najboljih mladih tenisača i sigurno je da imaju visoke ciljeve i ambicije. Imaju potencijal za vrh, ali i meni je kao mladom igraču nedostajalo strpljenja, nisam imao povjerenja u cijeli taj put i proces. Previše sam žurio, frustrirali su me sitni detalji. To je sve dio učenja."

Nakon dijeljenja svog iskustva za mlade igrače i savjeta, Đoković je dao kratku analizu drugog polufinalnog para i potencijalnih protivnika u velikom finalu.

"Dominic me tijesno pobijedio u našem zadnjem meču u Londonu. Gledao sam ga protiv Rafe, odigrao je sjajan meč. Definitivno je jedan od najboljih igrača svijeta, zaslužuje biti tu gdje je. Aleks nije dobro krenuo u sezonu. Gledao sam mu mečeve te sam trenirao s njim tijekom ATP Cupa. Nije se osjećao najbolje na terenu, nije imao samopouzdanja. zato je impresivan način na koji je odigrao ovaj turnir. Polako je gradio igru i dizao razinu tenisa koji igra. Ovo mu je prvo Grand Slam polufinale te sam siguran da je motiviran i uzbuđen zbog prilike da napravi taj korak naprijed. Bit će to sjajan meč između njih dvojice."

Meč između Zvereva i Thiema na rasporedu je u četvrtak u 9 i 30 ujutro po hrvatskom vremenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!