Nogomet

Na današnji dan: Prije 85 godina rođen je 'trener svih trenera'

Matej Kačan • ponedjeljak, 10.02.2020.
Na današnji dan: Prije 85 godina rođen je 'trener svih trenera'
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Na današnji dan 1935. godine u Travniku u Bosni i Hercegovini je rođen jedan od najvećih nogometnih trenera s ovih prostora, Miroslav Ćiro Blažević...

Desetog veljače je dan na koji rođendan slavi ponajbolji trener s ovih prostora i potpisnik legendarne hrvatske bronce iz 1998. godine, Miroslav Blažević. Popularni Ćiro tako danas slavi svoj 85. rođendan.

Blažević je kao igrač igrao za Rijeku, a trenersku je karijeru započeo vrlo rano, s tek 28 godina u švicarskom Veveyju, a nakon toga je vodio Sion i Lausanne te reprezentaciju Švicarske. Nakon švicarskih poslova vratio se u Jugoslaviju na klupu Rijeke, a 1980. postaje trener Dinama s kojim 1982. osvaja jugoslavensko prvenstvo nakon 24 godine i ulazi u legendu.

Otišao je iz Dinama 1988., a nakon toga će voditi Dinamo u još tri navrata, posljednji put 2003. Od hrvatskih klubova je uz Rijeku i Dinamo vodio i Osijek, Varteks, Hajduk, Zagreb i Zadar, a vodio je i reprezentacije Irana i BiH.

No najveći uspjeh mu je ipak posao na klupi hrvatske reprezentacije koju je vodio od 1994. do 2000., a vodio ju je na EP 1996. u Englesku te na legendarno SP u Francuskoj 1998. u kojem je osvojio i svjetsku broncu.

Posljednji trenerski posao imao je u Zadru 2015.

FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!