Nogomet

Dinamo kod imenjaka u Kijevu traži prolazak u osminu finala Lige prvaka mladih

gnkdinamo.hr, Mihaela Bradovski • utorak, 11.02.2020.
Dinamo kod imenjaka u Kijevu traži prolazak u osminu finala Lige prvaka mladih
Foto: Pixsell

Mlada Dinamova momčad nalazi se u Kijevu gdje će tražiti pobjedu i prolaz u osminu finala. Igra se samo jedna utakmica i popravnog ispita nema...

Odgođen let, jedan dan manje za pripremu i prilagodbu, ozljeda Antonija Marina, format natjecanja sa samo jednom utakmicom, i to u gostima... Neće biti lako treneru Igoru Jovićeviću izvući momčad iz ovakvoga vrtloga i dovesti je do ždrijeba na – Valentinovo. Mladi Dinamovi nogometaši u srijedu će u 16 sati po srednjoeuropskom vremenu gostovati kod kijevskoga Dynama u play offu UEFA Youth League, Uefine Lige prvaka mladih. Na rasporedu je, dakle, samo jedna utakmica, bez uzvrata, pobjednik će izboriti plasman u osminu finala, a ždrijeb za tu razinu natjecanja predviđen je na Valentinovo, 14. veljače, dakle na dan kad ćemo obilježiti 20 godina otkako je maksimirski klub vratio Dinamovo ime.

A, na putu do osmine finala ispriječio mu se upravo – Dynamo. Štoviše, plavi su se u prvom krugu natjecanja u skupini nadmetali protiv staroga kijevskog rivala, Šahtara iz Donecka. U Ukrajini je bilo 1:1 da bi Zagrepčani na Hitrec-Kacianu slavili s 1:0. Pobjednik skupine bila je Atalanta koja je time izborila izravan plasman u osminu finala, a iza drugoplasiranog Dinama smjestili su se Manchester City i Šahtar.

Plavi su na put trebali krenuti još u ponedjeljak, ali let je zbog vremenskih neprilika odgođen za dan kasnije.

"Jedino su bitni zdravlje i sigurnost ljudi, to je na prvom mjestu, doista je bilo veliko nevrijeme i odgoda je posve razumljiva. Nama bi, iz sportskoga kuta gledanja, bilo lakše da smo krenuli u ponedjeljak jer bismo imali dan više da se aklimatiziramo. Kako god, moramo se prilagoditi. Uostalom i situacijska inteligencija jako je bitna tako da sve to prihvaćamo kao dodatni izazov", istaknuo je trener Jovićević.

Koliko je kijevski Dynamo sličan Šahtaru, suparniku plavih u grupnoj fazi natjecanja?

"Radi se o momčadi koja je znatno jača i bolja od Šahtara. Prošle su sezone, primjerice, u ovoj fazi natjecanja pobijedili Juventus 3:0 što im je bio šlag na torti. Samo trojica igrača iz tog sastava više nisu u kadru, ali svi ostali su i dalje tu. Igraju dobar, okomit, brz nogomet s jako dobrom tranzicijom i brzim krilima. Tu su i Šulyanskiy i Tsitaišvili, dobra su generacija, igraju pred svojom publikom... Koliko čujemo, na njihovu će se legendarnom stadionu Valeriy Lobanovskiy skupiti oko 10.000 gledatelja."

Iako je jasno da bi plavima bilo lakše kad bi na rasporedu bila i uzvratna utakmica u Zagrebu, trener Jovićević podsjeća da je upravo njegova momčad prošle sezone imala privilegij kao Kijevljani sad.

"Jasno je da bi nam bilo lakše, ali ne zaboravimo da smo mi prošle godine u ovoj fazi natjecanja igrali utakmicu u kojoj smo bili domaćini. Pobijedili smo moskovski Lokomotiv boljim izvođenjem jedanaesteraca. Teško je igrati na njihovu terenu, ali nastojat ćemo da kroz naš karakter, zajedništvo i plan igre pretvorimo stadion Lobanovskiy u naš Hitrec-Kacian."

Trener Jovićević prošle je sezone lansirao svoju momčad do četvrtfinala gdje ih je Chelsea pobijedio upravo na jedanaesterce.

"Plan je da budemo konkurentni u toj utakmici, da se držimo naše ideje igre, da trkački budemo raspoloženi... Kijevsku momčad ponajprije krasi baš ta trkačka sposobnost, daju veliku važnost kondicijskoj pripremi. Njihovu je trazicijsku igru jako teško braniti pa moramo biti oprezni, pogotovo mi koji gajimo pas igru i posjed. Morat ćemo biti jako koncetrirani u sprječavanju njihove tranzicije" zaključio je trener Jovićević.

Na sličnom je tragu i nositelj maksimirske obrane, Joško Gvardiol:

"Ne mogu reći da nas suviše remeti to što smo putovali u utorak, a ne dan ranije. Mi smo maksimalno fokusirani na treninge i, dakako, samu utakmicu, a o vanjskim faktorima neka brinu drugi. Dobro smo analizirali suparničku momčad, znamo da su jako dobri, ali mi smo maksimalno spremni i vjerujemo u svoju kvalitetu."

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!