Zimski sportovi

Na današnji dan: Veliki Jaromir Jagr slavi svoj 48. rođendan

Branimir Korać • subota, 15.02.2020.
Na današnji dan: Veliki Jaromir Jagr slavi svoj 48. rođendan

Danas je proslavio 48. rođendan, ali ne misli u potpunosti stati. Jaromir Jagr i dalje je u svom Kladnom regisriran i kada bude potrebno, a fizički bude mogao, bit će ponovno na ledu. Više iz gušta i kao ispomoć, za pravu karijeru tvrdi da je gotova...

Jedan od najvećih europskih hokejaša u povijesti rođen je prije točno 48 godina. Iako je u godinama u kojima je većina sportaša već u dubokoj mirovini i daleko od ikakvih aktivnosti, Jaromir Jagr i danas igra. Doduše sporadično i koliko mu tijelo dopušta, ali igra i registriran je za Kladno, klub čiji je ujedno i vlasnik.

"Ljudi ne razumiju očito ono što cijelo vrijeme pričam, moja karijera je završena onog trenutka kada sam odigrao posljednji meč u NHL-u. Bilo bi drugačije da se vratim, igram za klub, potpišem ugovor i zarađujem, ali ovdje to nije slučaj. Ovdje nisam plaćen za nastupe, samo pomažem svom klubu. To je kao kada se poznati chef vrati s rada u inozemstvu i gdje je kuhao u velikim restoranima, počne kuhati za svoju obitelj", ističe Jagr.

Tijekom vrhunske karijere osvojio je jedno zlatno olimpijsko odličje, dva Stanley Cupa, tri puta bio je MVP sezone u izboru NHL igrača, sedam puta nastupio je na All-Star utakmici, a u 1733 NHL nastupa postigao je 755 golova uz 1155 asistencija.

Jagr je u NHL otišao još 1990. godine kada dobar dio današnjih igrača profesionalaca nije niti rođen, a prvi je igrač s područja Čehoslovačke koji je izabran na NHL Draftu, a bez da je prije toga morao otići na zapad.

Vrlo brzo etablirao se u Pittsburgh Penguinsima gdje je igrao s Marijom Lemieuxom i u Penguinsima je proveo i najviše vremena. Čak 11 sezona, sve do povratka Lemieuxa iz mirovine nakon čega je 2001. godine razmijenjen u Washington Capitalse. Tamo je proveo tri godine pa otišao u New York Rangerse, zatim je neko vrijeme igrao u KHL-u u dresu Omska da bi se vratio u NHL i promijenio još nekoliko klubova.

1998. godine vodio je Češku do zlata na Olimpijskim igrama u Naganu, 2005. i 2010. godine osvajao je titulu svjetskog prvaka. a oba Stanley Cupa uzeo je s Pittsburgh Penguinsima 1991. i 1992. godine.

Bio je i najbolji sportaš Češke, nebrojeno puta najbolji češki hokejaš i iako ga se iz sezone u sezonu seli u mirovinu, Jagr se još uvijek ne da i kako i sam kaže "uživa u igri koliko mu tijelo dopušta."

Foto: Wikipedia, Bohumil Kučera

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!