Tenis

Prve dvije nositeljice prošle u četvrtfinale Dubaija, Martić za protivnicu dobila Estonku

Matej Kačan • srijeda, 19.02.2020.
Prve dvije nositeljice prošle u četvrtfinale Dubaija, Martić za protivnicu dobila Estonku

Završena je osmina finala WTA turnira u Dubaiju, a osim susreta Petre Martić se igralo još sedam mečeva koji su ponudili veliku dramu. Svoje obveze favoritkinja su odradile i prve dvije nositeljice, Simona Halep i Karolina Pliškova, dok će protiv Martić igrati Anett Kontaveit...

Vrlo težak posao u osmini finala WTA turnira u Dubaiju je imala druga igračica svijeta i prva nositeljica, Rumunjka Simona Halep. Trebao joj je za pobjedu protiv Ons Jabeur veliki preokret nakon što je šaptom pala sa 6:1 u prvom setu jer je pri 1:1 izgubila pet gemova za redom uz dva izgubljena breaka.

Mnogo uvjerljivije i autoritativnije je Halep odigrala drugi set u koji je krenula s 5:1, a završila ga je sa 6:2 za nešto više od pola sata. Veliku dramu ponudio je zato treći i odlučujući set u koji je Halep krenula s 3:0 i 4:1 da bi Jabeur došla do 6:5 nakon dva breaka. Baš kad je trebala Tunižanka servirati za pobjedu Halep odgovara oduzimanjem servisa i ide se u trinaestu igru .

U tie-breaku je Halep stigla do 6:3, ali je prokockala tri meč lopte u nizu. Imala je Jabeur tako meč loptu u 7:6, ali je izgubila dva servisa u nizu te Halep nakon velike drame prolazi u četvrtfinale u kojem će igrati protiv Bjeloruskinje Arine Sabalenke.

Ona je kao sedma nositeljica bez većih problema svladala Belgijanku Elise Mertens s 2-0 u setovima za sat i pol igre. Povela je Mertens s 2:1 u prvom setu nakon breaka, ali kako to obično i biva u ženskom tenisu, znalo se da je takva prednost daleko od odlučujuće za set. Brzo je Sabalenka dvaput vratila istom mjerom i povela s 5:3 nakon breaka u maratonskom osmom gemu te je prvi set dobila sa 6:4.

Povela je Sabalenka s 3:0 u drugom setu nakon sjajnog starta, ali je Mertens vratila na 3:2. No nije to dugo trajalo jer Bjeloruskinja odmah radi novi break i osvaja drugi se sa 6:3 za pobjedu i četvrtfinale.

Među osam je ušla i treća igračica svijeta te druga nositeljica Karolina Pliškova. Ona nije imala nikakvih problema protiv Kristine Mladenović te joj je u sat i deset minuta tenisa dopustila tek tri osvojena gema za 6:1 i 6:2. U četvrtfinalu će Pliškova igrati protiv 19. igračice svijeta Elene Ribakine.

Kazahstanka je za slično vrijeme kao i Pliškova svladala Katerinu Siniakovu s dva puta po 6:3. U prvom setu je sve išlo sigurno i očekivano te je Ribakini bio potreban tek jedan break u šestoj igri za 4:2 što je pretvoreno u 6:3.

No drugi set je obilovao preokretima i dramama te smo vidjeli čak šest izgubljenih servis gemova s obje strane. Bolje se opet u takvom ritmu snašla Ribakina koja je usprkos slabom servisu jako dobro reternirala pa je uzela četiri breaka za 6:3 i pobjedu.

Treći par četvrtfinala čine dvije igračice koje su do svojih pobjeda došle u tri seta. Jennifer Brady je izgubila prvi set od favoritkinje Markete Vondroušove da bi počinila veliko iznenađenje te je slavila sa 6:4 i uvjerljivih 6:1 protiv 17. igračice svijeta.

Garbine Muguruza je bila veliki favorit protiv Veronike Kudermetove, ali je Ruskinja pružila jako dobar otpor. Tako je Muguruza u prvom setu prokockala tri meč lopte pri 5:4 da bi do 1-0 došla tek breakom u 12. igri nakon 53 minute protiv žilave Ruskinje.

S dobrom igrom je Kudermetova nastavila i u drugom setu u kojem je osvojila četiri gema za redom uz dva breaka za 4:1, a priuštila si je jedan izgubljen servis koji nije ugrozio stečenu prednost pa je do 1-1 došlo sa 6:4.

U trećem setu je došlo do stabilizacije igre obje tenisačice pa je svaka čuvala svoj servis sve do desetog gema. Tu je Muguruza došla do 30:40 te je pokazala mentalnu snagu odmah iskoristivši prvu meč loptu za 6:4 i četvrtfinale.

U posljednjem meču dana svoju je protivnicu dobila i hrvatska tenisačica Petra Martić. Ona će igrati protiv Estonke Anett Kontaveit koja je u velikoj borbi s 2-0 u setovima pobijedila Ruskinju Anastasiju Pavljučenkovu. Meč je trajao sat i 40 minuta, a svaki je set riješen na samom kraju.

Možda 2-0 izgleda uvjerljivo, ali je za prvi set Estonki trebalo vraćanje izgubljenog breaka čak tri puta, pri 1:0, 4:3 i 6:5 za Ruskinju. U tie-breaku je svaka tenisačica osvojila poene na svom servisu sve do 5:5 kada Kontaveit radi mini break te uspješno servira za prvi set i 7:5 u trinaestoj igri.

U drugom setu je svaka igračica držala svoj servis u prvih sedam gemova, a do breaka je prva došla Pavljučenkova koja je povela s 5:3, a onda je imala i dvije set lopte na svom servisu. No Kontaveit je u završnici drugog seta napravila sjajan posao te je spasila dvije set lopte, napravila dva breaka i osvojila četiri gema u nizu za 7:5 i prolazak u četvrtfinale protiv hrvatske predstavnice.

WTA Dubai, osmina finala:
Jennifer Brady (SAD) - Marketa Vondroušova (Češka) 4:6, 6:4, 6:1
Kristina Mladenović (Francuska) - Karolina Pliškova (Češka, 2) 1:6, 2:6
Veronika Kudermetova (Rusija) - Garbine Muguruza (Španjolska, 9) 5:7, 6:4, 4:6
Elena Ribakina (Kazahstan) - Katerina Siniakova (Češka) 6:3, 6:3
Elise Mertens (Belgija) - Arina Sabalenka (Bjelorusija, 7) 4:6, 3:6
Simona Halep (Rumunjska, 1) - Ons Jabeur (Tunis) 1:6, 6:2, 7:6
Anett Kontaveit (Estonija) - Anastasia Pavljučenkova (Rusija) 7:6, 7:5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!