Liga prvaka, nokaut faza, osmina finala - prve utakmice, 19.02.2020, 21:00 h
Atalanta
Atalanta 4:1 Valencia
Valencia

Rapsodija Atalante na San Siru, Pašalić sudjelovao kod dva od četiri pogotka u mreži Valencije

Matej Kačan • srijeda, 19.02.2020.
Rapsodija Atalante na San Siru, Pašalić sudjelovao kod dva od četiri pogotka u mreži Valencije

Sjajan i efikasan nogomet pokazala je Atalanta u prvom susretu osmine finala Lige prvaka. Momčad iz Bergama je na San Siru svladala Valenciju s 4:1 uz jako dobru partiju Marija Pašalića..

Sudar Atalante i Valencije u osmini finala Lige prvaka donio je svojevrsni sudar ideologija i sustava. Atalanta se poslovično ne želi i ne zna braniti te uvijek traži pogodak više, a to je večeras i dobila.

Teško se Valencia mogla braniti s kadrom koji je izrešetan ozljedama, a Atalanta je apsolutno dominirala u sredini terena gdje je osvajala lopte te bi onda u brzu tranziciju na neposloženu obranu gostiju išla barem četiri, a nerijetko i više domaćih igrača u punom trku.

Tako se i mogao očekivati epilog koji smo dobili, a to je četiri pogotka u mreži Valencije. Moglo je biti toga i više jer je u dosta situacija Atalantinim ofenzivnicma nedostajalo mirnoće u posljednjem dodavanju koje bi opasne situacije konkretiziralo u prave šanse i udarce.

Prvu priliku na utakmici imao je baš hrvatski veznjak Mario Pašalić. On je u osmoj minuti primio sjajnu dubinsku loptu te je iz prve opalio na lijevu stranu gostujućih vrata, ali mu vratar sjajno brani i Atalanta ima korner.

I nakon toga su domaćini nastavili pritiskati i tražiti pogodak protiv Valencije kojoj nije strano braniti se i čekati svoju priliku dok drži nulu. No brzo je ta taktika gostima pala u vodu jer Atalanta probija gostujući blok u ranoj fazi susreta.

Već u 16. minuti se inicijativa i pritisak isplaćuju domaćinu. Papu Gomez je krenuo u sjajan dribling, ušao je u šesnaesterac gostiju s lijeve strane i poslao loptu na koju je na drugoj stativi natrčao Hans Hateboer koji nije imao težak posao pa postavlja 1:0 svojim prvim pogotkom u Ligi prvaka.

Potaknuti zaostatkom su u napad krenuli gosti. Uslijedilo je razdoblje pritiska Valencije koja je imala nekoliko dobrih situacija, a posebno vrijedi izdvojiti stativu Ferrana Torresa u 31. minuti. Osim toga je bilo nekoliko odbijanaca i dobrih ubačaja te povratnih lopti koje nisu pronalazile čovjeka koji bi ih spremio u mrežu domaćina.

Atalanta je takav pritisak gostiju iskorištavala kao prilike da nekakvim oduzetim loptama u sredini iskontrira Valenciju, a iz jedne takve tranzicije je stigla kazna za promašaje i neiskorišten pritisak gostiju.

Atalanta - Valencia Rezultati uživo

U 41. minuti Atalanta udvostručava vodstvo. Nakon jedne osvojene lopte u sredini terena došlo je dodavanje na lijevo krilo do Pašalića, a hrvatski veznjak šalje paralelnu loptu po rubu šesnaesterca na Josipa Iličića. Ovaj je primio loptu, napravio dva koraka i sjajno opalio u gornji kut Valencijinih vrata. Jaume Domenech je bio nemoćan i Atalanta ima 2:0 s kojima se išlo i na poluvrijeme.

Mirovala je igra tek desetak minuta u drugom dijelu, a onda Atalanta nastavlja s rapsodijom i to s novom ljepoticom od pogotka. Opet je Valencia izgubila loptu u opasnoj zoni, ovaj put na svega 18 metara od svog gola, a duel je dobio Remo Freuler. Odmah po osvajanju lopte je švicarski reprezentativac sjajno odmjerio udarac te s lijeve strane ruba šesnaesterca gađa dalji kut za prekrasan gol i velikih 3:0.

U 62. minuti se opet trese mreža Španjolaca. Pašalić je poslao loptu na desno krilo koju Iličić propušta jer je u zaleđu, a skuplja ju Hateboer koji se sjurio prema golu Valencije i pospremio loptu u bliži kut s nekih sedam metara. Potrebna je bila VAR provjera da se ustanovi je li Iličić iz zaleđa djelovao na igru, ali je na kraju sudac ipak pokazao na centar i Atalanta ima ogromnih 4:0.

Sjajna utakmica je dobila malo začina i s druge strane u 66. minuti. S lijeve strane je jedno dodavanje poslao Palomino, ali je potpuno promašio jačinu i smjer dodavanja pa loptu skuplja Denis Čerišev koji je netom ušao u igru te je s ruba šesnaesterca šalje u mrežu domaćina za smanjenje na 4:1.

Prodisala je malo Valencia ulaskom Čeriševa koji se u dobroj šansi našao i u 69. minuti, a nakon toga gosti prijete i preko Torresa iz kornera. No svi su udarci obranjeni i u bloku te se Atalanta na nekoliko minuta othrvala pritisku gostiju.

I usprkos primljenom pogotku je strateg Atalante Gian Piero Gasperini izmjenama pokazao kako ne odustaje od svoje napadačke filozofije i traženja gola više ni u jednoj fazi utakmice ni u kakvoj situaciji. Tako je u 75. minuti umjesto stopera Caldara ušao napadač Duvan Zapata koji se domah našao u nekoliko dobrih situacija, a u jednoj je imao samog Pašalića ispred gola na lijevoj strani, no odlučio se za drugu opciju koja je propala.

Do kraja su mreže mirovale, ali se uvjetni domaćin na San Siru neće žaliti jer u Španjolsku nosi veliku prednost uz ostavljen sjajan dojam. Pašalić je odigrao gotovo cijeli susret za pobjednike. Izašao je uz pljesak u prvoj minuti nadoknade, a bio je jedan od najboljih pojedinaca Atalante u slobodnoj roli u sredini te lijevoj strani. Boško Šutalo zbog ozljede nije konkurirao za sastav.

Atalanta - Valencia Rezultati uživo

Liga prvaka, osmina finala:
Atalanta - Valencia 4:1

Liga prvaka, nokaut faza

osmina finala - prve utakmice

Borussia D.2:1PSG
Atlético Madrid1:0Liverpool
Atalanta4:1Valencia
Tottenham0:1RB Leipzig
Napoli1:1Barcelona
Chelsea0:3Bayern
Lyon1:0Juventus
Real Madrid1:2Manchester City

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!