Košarka

Na današnji dan rođen je otac slam dunka i prototip moderne NBA zvijezde

Matej Kačan • subota, 22.02.2020.
Na današnji dan rođen je otac slam dunka i prototip moderne NBA zvijezde

Na današnji dan 1950. u East Meadowu rođen je jedan od najvećih košarkaša ikad i prototip moderne NBA zvijezde, Julius "Dr. J" Erving...

"On je kao Barišnjikov na košarkaškom terenu", govorio je za njega veliki rival i legenda Denver Nuggetsa, Alex English. I zaista, danas NBA ne bi bila kakva je da u njezinim formativnim godinama u modernom dijelu povijesti tamo nije pristigao "Dr. J" Julius Erving koji je na terenu plijenio elegancijom poput kakvog baletana.

Danas Dr. J slavi svoj 69. rođendan, a teško je u jednom tekstu objasniti koliko je jedan čovjek oblikovao ligu koju danas svi volimo. Među profesionalce je Erving došao 1971. kad je nakon dvije godine koledža potpisao za Virginia Squirese.

Tko su i što su Virginia Squiresi? Pa šezdesetih i sedamdesetih mapa američke profesionalne košarke nije bila kakva je danas s jednom dominantnom NBA ligom kao čudovištem koje proždire medijski prostor. Ne, tad su paralelno djelovale dvije lige, NBA i ABA.

NBA je nakon silaska zlatnih generacija Celticsa i Lakersa muku mučila s traženjem identiteta i nekog tko će je povesti u novo doba. Bilo je to vrijeme najružnije košarke i zvijezda koje su, umjesto potezima na terenu, novinske stupce punile problemima sa zakonom i najviše - kokainom.

Zato je u konkurentskoj ABA ligi sve bilo blještavije. Ekipe su igrale u dresovima šarenih boja sa stalnim motivom zvijezde, a čak je i lopta bila u crveno-bijelo-plavoj paleti te je sve odisalo glamurom i disko groznicom koja je tih godina tresla Ameriku.

I baš u takvu ligu u takvo vrijeme dolazi Erving koji je na sve to donio nešto novo, nešto što je jedan od fundamentalnih dijelova košarke kakve ju danas znamo. Dr. J. je "izmislio" slam dunk. Postojalo je zakucavanje, ali je ono bilo rezervirano za visoke momke i centre koji su to radili s mjesta i kao izraz moći.

Erving je donio slam dunk kao najefikasniji način postizanja poena, zakucavanje u koje se kreće već korak van reketa i u kojem igrač poput kakvog superjunaka leti prema košu. Izvrnulo je to paradigmu naglavačke i već 1976. ABA uvodi natjecanje u zakucavanjima.

Uz sav taj glamur u ABA ligi nije bilo novaca pa je prvi Ervingov ugovor iznosio tek pola milijuna dolara kroz četiri godine, ali ništa nije bilo uređeno. Tako je nakon svoje rookie sezone u kojoj je s 27.3 poena u prosjeku pobrao mnoštvo nagrada Erving mogao legalno izaći na NBA draft.

On je to i učinio te su ga izabrali Bucksi koji bi ga tako pridružili Oscaru Robertsonu i Kareemu Abdul-Jabbaru. No Erving je prije drafta potpisao ugovor s Atlanta Hawksima, a svoja su prava na njega držali i Squiresi. Tako je stvoren trokut od tri ekipe u dvije lige koje su polagale prava na novu mladu zvijezdu.

Sve je riješeno na sudu koji je odlučio da Erving ne smije nastupati za nikog osim Squiresa. Vratio se i nastavio dominirati s 31.9 poena u prosjeku u svojoj drugoj sezoni. No financijski problemi su tresli kompletu ABA ligu i većinu njenih klubova pa je njegov ugovor prodan u New York Netse.

Tu je Dr. J došao na svoje jer se našao u jakoj ekipi na velikom tržištu koje je lako mogao zapaliti i vinuti se među one najveće zvijezde ovog sporta. Odveo je Netse do naslova 1974. i u posljednjoj ABA sezoni, onoj 1976. protiv već spomenutih Nuggetsa. Erving je zabijao 34.7 poena te je proglašen za MVP-ja ABA doigravanja. Tu je sezonu završio u top 10 lige po gotovo svakoj statističkoj kategoriji, a u svakoj napadačkoj.

Došlo je tada do spajanja NBA i ABA liga te su Netsi, Nuggetsi, Pacersi i Spursi prešli u NBA u 1976/77 sezoni. Netsi su samo trebali nastaviti gdje su stali, ali su Knicksi počeli raditi probleme i tražiti od Netsa 4.8 milijuna dolara za "invaziju" na teritorij New Yorka.

Netsi u takvim okolnostima nisu mogli ispoštovati obećanu povišicu Ervingu, a on tako nije htio igrati. Ponudili su Netsi Ervinga Knicksima u zamjenu za odustajanje od "tarife", ali su Knicksi odbili što se ispostavilo jednom od najvećih grešaka u povijesti te velike franšize.

Na kraju su ugovor za tri milijuna dolara otkupili Philadelphia 76ersi, a Erving je dobio još tri kao plaću. Za sve skupa šest milijuna Dr. J otišao je u grad bratske ljubavi, a iz tog razloga je na dres stavio i broj 6.

Vrlo brzo je Erving postao zvijezda u ekipi Sixersa punoj sjajnih igrača, a i tu je malo mijenjao povijest jer je postao prvi igrač koji je imao svoju liniju tenisica. Glumio je u filmovima i serijama te je udario temelje za današnje prelijevanje NBA svijeta i pop kulture.

No rezultati su izostajali, iako je Erving bio velika zvijezda, a naslov je došao tek 1983. kad su Sixersi doveli ono što im je pod košem nedostajalo, Mosesa Malonea. Legendarno je to doigravanje gdje su Sixersi ostvarili 12-1 skor izgubivši tek jednu utakmicu od Bucksa, a u finalu su pometeni veliki Lakersi.

Posljednje četiri sezone svoje karijere Erving je nastavio biti igrač All-Star kalibra, a umirovljenje je objavio 1986. te je na svakoj gostujućoj utakmici dobio posvetu od protivnika, dok su sve utakmice u Phili do kraja 1986/87 sezone bile rasprodane.

Erving je iza sebe ostavio kombinirano tri ABA/NBA naslova, dok je u obje lige zajedno zabio preko 30 tisuća poena. U trenutku umirovljenja je po poenima bio treći u povijesti, a danas je tek osmi. 1993. je izabran u Kuću slavnih u Springfieldu, a jedan je od prvih igrača kojemu je broj umirovljen u dvije franšize, Sixersima i današnjim Brooklyn Netsima.

Nesumnjivo je da je Erving iz korijena promijenio ligu i pomogao je postaviti na pijedestal na kojem je i danas. Zakucavanja, zabijanje koševa i uopće pojava fizički dominantnog i atraktivnog igrača na krilima bili su uzor za djecu koja će kasnije postati Jordani, Bryanti, Jamesi i ostali. Pa sretan vam bio, Dr. J!

Foto: Wikipedia, Jim Accordino

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!