Nogomet

Wolfsburg uz Brekalov gol u Švedskoj riješio pitanje prolaska dalje, vatromet u Barceloni

Matej Kačan • četvrtak, 27.02.2020.
Wolfsburg uz Brekalov gol u Švedskoj riješio pitanje prolaska dalje, vatromet u Barceloni

U uzvratnoj utakmici prve nokaut faze Europske lige nogometaši Wolfsburga slavili su kod Malmöa s 3:0. Strijelac prvog gola bio je hrvatski krilni igrač Josip Brekalo, a ovim rezultatom su Nijemci prošli dalje...

Sjajno ide Josipa Brekala u posljednje vrijeme. Nakon što je zabio u prvom susretu nokaut faze Europske lige protiv Malmöa, a onda i u Bundesligi, Brekalo je pogodio mrežu i u trećoj utakmici u nizu i to na uzvratnoj utakmici Europske lige u Švedskoj.

Wolfsburg je u goste došao braniti 2:1 prednost sa svog stadiona, a na korak do prolaska dalje je Nijemce doveo Brekalo koji je u završnici prvog dijela odigrao krasan dupli pas s Weghorstom te je sjajno pucao s ruba šesnaesterca po sredini.

Lopta je završila u desnom donjem kutu vrata, ali je pogodak morao proći VAR provjeru zbog možebitnog zaleđa asistenta za pogodak. Nakon pregledane snimke je William Collum odlučio kako zaleđa nije bilo te Brekalo i suigrači mogu slaviti novi pogodak Hrvata koji je u sjajnoj formi.

Do kraja je Wolfsburg došao do uvjerljivih 3:0 i prolaska dalje preko pogodaka Yannicka Gerhardta u 65. i Joaoa Victora u 69. minuti, a Brekalo je kod pobjednika odigrao 79 minuta te je pogodio gredu između dva pogotka u 68. minuti.

Opet su sjajan susret pun pogodaka i ritma odigrali Espanyol i Wolvesi u dvomeču koji se pretvorio u ljepoticu runde. Nakon 4:0 Wolvesa u prvom susretu Espanyol nije imao što izgubiti pa je u Barceloni krenuo otvorenog garda.

To se isplatilo u 16. minuti preko Jonathana Callerija koji se prometnuo u svijetlu točku ispadanja Španjolaca. No nije slavlje i vodstvo dugo trajalo jer u 22. zabija Adama Traore te Espanyolu treba 6:1 za prolazak.

Nije se to desilo, ali je barem zadovoljštinu pronašao Calleri koji je do kraja zabio još dva komada za hat-trick, dok je za Wolvese zabio Matt Doherty te Espanyol ispada s 3:2 kod kuće i 6:3 za Engleze ukupno.

Nakon 2:1 u Leverkusenu se očekivalo da bi Porto mogao nadoknaditi to kod kuće, ali je Bayer još jednom popravio ionako sjajan dojam Bundeslige u Europi ove sezone s 3:1 za 5:2 ukupno. Nade Porta je u prvih sat vremena rasplinuo Kai Havertz koji je u 11. minuti asistirao Alariju, a u 50. Keremu Dembirayju za 2:0. Nije tu stao te je sam poentirao za 3:0 u 58., dok je počasni pogodak djelo Mousse Marege u 68. minuti.

Nakon što je u gostima kod AZ-a došao do 1:1, LASK je kod kuće u Linzu iskoristio tako pozitivan rezultat te je s 2:0 izborio prolaz dalje. Junak momčadi je bio austrijski napadač Marko Raguz koji je nakon promašenog penala AZ-a postigao gol u 43. te je realizirao penal u 50. za veliko slavlje austrijske ekipe.

Minimalnu prednost iz Rima je u gostima kod Genta sačuvala i Roma.Imao je Gent u 25. minuti aktivan rezultat koji bi ga odveo u produžetak jer je za 1:0 poentirao Jonathan David. No kratko je trajalo belgijsko veselje jer već u 29. Justin Kluivert pogađa za 1:1 te Gentu za prolaz treba 3:1. Nije do kraja pao ni jedan gol pa Roma ide dalje neuvjerljivije od očekivanog. Nikola Kalinić je susret gledao s klupe za pričuve gostiju.

Nakon velikih 3:0 u Nikoziji se Basel kod kuće nije trebao previše mučiti kako bi zadržao tu prednost i izbacio APOEL. Dovoljan za drugu pobjedu i ukupnih 4:0 bio je pogodak Fabiana Freija iz penala u 38. minuti. Imao je APOEL i svoju šansu s 11 metara u 74., ali to ne koristi Tomas De Vicenti. Antonio Jakoliš je kod poraženih izašao iz igre na poluvremenu.

Dramu koja je umjesto u dva otišla u dodatne činove su odigrali Bašakšehir i Sporting. Portugalci su iz Lisabona donijeli 3:1, ali su vrlo brzo prosuli tu prednost te im je prolazak visio nakon što je domaćin golovima Martina Škrtela u 31. i Danijela Aleksića u 45. vodio 2:0 na poluvremenu.

Istanbul Başakşehir F.K. - Sporting CP Rezultati uživo

Taj bi rezultat zbog gola u gostima vodio Turke dalje, ali je ruku spasa svojoj ekipi u 68. minuti dao Luciano Vietto. Nije se rezultat dugo mijenjao nakon toga te se činilo kako je Bašakšehir na rubu ispadanja, ali se u samoj završnici i sudačkoj nadoknadi pojavio Edin Višća koji je zabio za 3:1 i odlazak u produžetke u kojima je još jednom heroj za Turke bio Višća koji je iz jedanaesterca poentirao za 4:1 i prolaz u 119. minuti.

Europska liga, 1/16 finala:
Malmö - Wolfsburg 0:3
LASK - AZ Alkmaar 2:0
Gent - Roma 1:1
Basel - APOEL 1:0
Espanyol - Wolverhampton 3:2
Porto - Bayer Leverkusen 1:3
Bašakšehir - Sporting 4:1 (3:1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!