Nogomet

Ispali Ajax i Benfica, Olympiakos golom u 120. minuti izbacio Arsenal

Jan Šneler • četvrtak, 27.02.2020.
Ispali Ajax i Benfica, Olympiakos golom u 120. minuti izbacio Arsenal

Zaključena je šesnaestina finala Europske lige, a u drugom dijelu programa u četvrtak svjedočili smo pravom pomoru favorita...

Iako Europska liga nema tolikog financijskog i igračkog značaja kao Liga prvaka, pojedinim klubovima to je idealna razina natjecanja. U uzvratnim susretima šesnaestine finala bilo je podosta iznenađenja, a za dobar dio jakih momčadi ovo je kraj europske sezone.

Najuzbudljivije je bilo na susretu Benfice i Šahtara. Nakon prvog susreta Ukrajinci su imali aktivnih 2:1, ali Benfica je sve anulirala u prvom dijelu. Već nakon devet minuta Pizzi je doveo Portugalce u vodstvo. Ipak, samo tri minute kasnije Šahtar izjednačuje i to golom domaćeg igrača.

Prilikom pokušaja da izbije jedan centaršut, Ruben Dias skrenuo je loptu u svoju mrežu. Do kraja prvog dijela, Dias se ipak iskupio jer je na ubačaj Pizzija pogodio za 2:1. Nakon samo dvije minute nastavka, Rafa Silva dovodi domaće do ekstaze zabivši za 3:1.

Ponovno sreća nije dugo trajala jer već u 49. minuti Taras Stepanenko smanjuje zaostatak. Benfici je sada trebala pobjeda od dva razlike, a premda su igrali dobro, Šahtar je bio konkretniji i u 71. minuti Alan Patrick spretno pogađa za 3:3. Nade za preokret više nije bilo i Šahtar je ponovno spasio minus od 3:1.

Arsenalu definitivno ne ide ove sezone, a večeras su u dramatičnoj završnici poraženi nakon produžetaka od grčkog Olympiakosa. Prvi susret iz Pireja završio je minimalnom pobjedom Topnika, ali večeras je Olympiakos to anulirao u 53. minuti pogotkom Pape Abou Cissea.

Bez obzira na pritisak Arsenala, rezultat se nije mijenjao te se ušlo u produžetke. U 109. minuti Georgios Masouras pogodio je okvir gola, a Arsenal do željenog rezultat dovodi Pierre-Emerick Aubameyang par minuta kasnije. Činilo se da je sve gotovo, ali u posljednjoj 120. minuti Youseff El Arabi pogađa za 1:2 i dovodi u ekstazu brojne grčke navijače te izbacuje Arsenal iz daljnjeg natjecanja.

Onaj lepršavi Ajax i umalo finalist Lige prvaka prošle sezone, ove godine završava svoj europski put već u veljači. Nakon dosta teškog poraza 2:0 od Getafea, Nizozemci nisu uspjeli napraviti malo čudo i doći do osmine finala. Jaime Mata je već u petoj minuti zabio za vodstvo gostiju i praktički ih eliminirao.

Ajaxu je trebalo barem četiri pogotka, a to je bila nemoguća misija. Danilo je uspio izjednačiti u 10. minuti, ali dalje je išlo teže. Getafe je sve dileme mogao riješiti krajem poluvremena, no Mata i Deyverson pogađaju okvir gola. Malu utjehu domaćima je donio autogol Mathiasa Oliveire Miramontesa u 63. minuti te su u uzvratu ipak ostvarili pobjedu od 2:1.

Manchester United je s velikih 5:0 potopio Club Brugge. Prvi susret završio je s neriješenih 1:1, ali Crveni Vragovi nisu ništa prepustili slučaju na Old Traffordu. Od početka je United pritisnuo, ali pitanje bi li tako lako slavili da nisu imali "svog igrača" u Club Bruggeu. Naime, u 26. minuti Simon Deli zaradio je direktni crveni karton zbog namjernog sprečavanja gola igranjem rukom.

Sulud potez gostujućeg igrača donio je Unitedu priliku iz jedanaesterca koji je iskoristio Bruno Fernandes. Do kraja poluvremena u strijelce su se upisali Odion Ighalo te Scott McTominay i domaći su imali siguran prolaz. Na samom kraju pobjedu je s dva pogotka potvrdio Fred. Hrvatski reprezentativac Matej Mitrović ušao je u igru za goste u 62. minuti.

Susreti bez publike igraju se relativno često, ali prava je rijetkost vidjeti stadion bez publike i novinara. U Milanu je Inter dočekao Ludogorec pred potpuno praznim, sablaznim tribinama. Antonio Conte ponovno je odmarao dobar dio prvotimaca, a Ludogorec to koristi u 26. minuti kada lijep pogodak zabija Cauly Oliveira-Souza.

Šest minuta kasnije odgovara Inter te Cristiano Biraghi zabija za 1:1. Sad su Ludogorecu trebala barem dva pogotka za prolaz, ali u sudačkoj nadoknadi prvog dijela Romelu Lukaku zabija za 2:1 i odvodi svoju momčad u sljedeću fazu natjecanja.

Nakon neriješenih 1:1 u prvom susretu, rijetki su očekivali ispadanje Celtica od Kopenhagena. Ipak, dogodilo se i to odličnom igrom danske momčadi koja je prva došla do vodstva. U 52. minuti Michael Santos zabija za 0:1. Prilika za Celtic došla je kasno, u 83. minuti i jedanaesterac je uspješno realizirao Odsonne Edouard.

Domaći navijači još su pjevali, a Kopenhagen se ponovno vraća. U 85. minuti novo vodstvo gostima donosi Pep Biel, a ako je i bilo neke dvojbe, u 88. minuti ju razrješava Dame N'Doye golom za konačnih 1:3.

Ako navijači i članovi Seville nisu voljeli VAR, onda mu danas trebaju napraviti spomenik. Naime, videotehnologija im nije donijela prolaz, ali im je moderna tehnologija pomogla da ne ispadnu. Susret Seville i Cluja nije bio dosadan, ali pogodaka nije bilo. Barem ne do 88. minute.

Tada je Constantin Paun-Alexandru pogodio mrežu za praktički prolaz rumunjskog sastava. Ipak, aktivirao se VAR i zbog ruke Lacine Traorea u začetku akcije, pogodak je poništen, a Sevilla je s neriješenih 0:0 zbog gola u gostima izborila prolaz u sljedeći krug.

Europska liga, šesnaestina finala, uzvrati:
Ajax - Getafe 2:1 (0:2)
Arsenal - Olympiakos 1:2* (1:0)
Benfica - Šahtar 3:3 (1:2)
Celtic - Kopenhagen 1:3 (1:1)
Inter - Ludogorec 2:1 (2:0)
Manchester United - Club Brugge 5:0 (1:1)
Sevilla - Cluj 0:0 (1:1)
*nakon produžetaka

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!