Košarka

Na današnji dan: Rođendan slave Steph Curry i Simone Biles

Jan Šneler • subota, 14.03.2020.
Na današnji dan: Rođendan slave Steph Curry i Simone Biles

Svoj 32. rođendan na današnji dan slavi ponajbolji svjetski košarkaš posljednjih godina Stephen Curry, a vremena za slavlje imat će i sjajna gimnastičarka Simone Biles koja puni 23. godinu...

Prije točno 32 godine na današnji dan rodio se Stephen Curry. U istom mjestu, gradu Akron u američkoj saveznoj državi Ohio tri godine ranije rodio se LeBron James, a zanimljivo da će ova dvojica košarkaša obilježiti NBA i svjetsku košarku posljednjih godina.

Curryjev otac je Dell Curry, bivši NBA košarkaš sa 16 odigranih sezona u najboljoj košarkaškoj ligi svijeta te nije čudo da je košarkom zarazio Stepha i njegovog brata Setha, također NBA košarkaša. Steph je završio Charlotte Christian srednju školu u gradu Charlotte, a na fakultet je otišao na Davidson gdje je proveo tri godine.

Bio je vrlo uspješan u college košarci, postavio brojne rekorde za Davidson, a i bio 2009. godine najbolji strijelac NCAA Divizije 1. Kao sedmog u prvoj rundi na draftu ga je izabrala momčad Golden State Warriorsa i tu počinje njegov strelovit uspjeh.

S partnerom iz Splash brothersa, Klayom Thompsonom predvodi ovu momčad već dugi niz godina i zajedno su osvojili tri naslova NBA prvaka. Kao sjajni tricaši unijeli su potpuno nova pravila taktičke igre u NBA ligi, a njihov utjecaj osjećat će se još godinama.

Curry je tijekom ovih 11 sezona u NBA ligi bio dva puta proglašen najkorisnijim igračem (MVP), a šest puta biran je u All-star momčad. Osvojio je brojne individualne nagrade, a s reprezentacijom SAD-a osvojio je dva zlata na Svjetskim prvenstvima.

Osim Curryja, danas rođendan slavi još jedna sjajna američka sportašica Simone Biles. Malog, gotovo patuljastog rasta, 142 centimetara visoka američka gimnastičarka proslavit će danas 23. rođendan. Već sada Biles je ušla u legendu svjetskog sporta.

Interesantno, ona je također rođena u američkoj saveznoj državi Ohio, u glavnom gradu Columbusu. Osvojila je 30 medalja s Olimpijskih igara i Svjetskih prvenstava te se već upisala u povijest kao treća najuspješnija gimnastičarka svih vremena. Ima četiri zlatna olimpijska i čak 19 svjetskih odličja.

Iako je još nepoznato hoće li se održati Olimpijske igre u Tokiju ovoga ljeta, u slučaju da budu održane, Biles će definitivno doći na sam vrh gimnastike. Potrebne su joj još samo tri medalje da dostigne Vilatiju Šerbo koja ima 33 odličja s velikih natjecanja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!