Fanatik

Imamo rješenje za one kojima nedostaje sport: Deset filmova sportske tematike za 'ubiti vrijeme'

Jan Šneler • nedjelja, 15.03.2020.
Imamo rješenje za one kojima nedostaje sport: Deset filmova sportske tematike za 'ubiti vrijeme'

Epidemija koronavirusa za posljedicu ima otkazivanje brojnih sportskih događanja, a mi nudimo rješenje u ovih deset filmova sportske tematike. Na popisu ih je moglo biti još barem toliko, ali i ovi bi vam mogli pomoći da si upotpunite prazninu u danu...

1. Rocky (1976)

Tko ne voli Rockyja? Jedan od najboljih sportskih filmova svih vremena vječno će ostati upamćen po sjajnom Sylvesteru Stalloneu te pjesmi Eye of the Tiger američkog benda Survivor.

Priča o malo poznatom lokalnom boksaču koji dobiva priliku probiti se na veliku scenu. Moderna bajka koja nema veliku dozu realnosti, ali je uspješno opstala kroz gotovo 50 godina. Čak i nastavci su imali određenu draž premda prvi dio obično ostaje i dalje najbolji iz serijala.

2. Moneyball (2011)

Bejzbol je od svih američkih nacionalnih sportova najmanje gledan u Hrvatskoj. Definitivno su razlog neobična pravila, potpuno drugačija od najomiljenijih europskih, pa tako i hrvatskih sportova.

Ipak, Moneyball je film koji se vrlo lako prati, čak i ako imate osnovno znanje o bejzbolu. Priča o analitici, o tome koliko je ona donijela napredak sportu i taktičkom promišljanju. Premda će mnogi reći kako analitika ne stvara pobjednike, ovaj film će vas u to razuvjeriti.

3. Rush (2013)

Priča o velikom rivalstvu Jamesa Hunta i Nikija Laude, dvojice fenomenalnih vozača Formule 1. Veliki neprijatelji, rivali, kasnije sjajni prijatelji. Topla sportska priča koja pokazuje svu surovost tog sporta u 70-im i 80-im godinama.

S obzirom na to da je nedavno preminuo Lauda (Hunt je preminuo 1993.), lijepo je prisjetiti se nekadašnjih velikih rivalstava u Formuli 1. Danas toga nažalost nema, iako treba reći kako na sreću nema niti nesreća kao tih godina.

4. Eddie the Eagle (2015)

Nevjerojatna, ali istinita priča o Eddieju Edwardsu, sudioniku Olimpijskih igara 1988. kao britanskom skijaškom skakaču. Iako se nije bavio profesionalno tim sportom, Edwards je želio sudjelovati na Olimpijskim igrama.

Da ne bismo previše spojlali, uspio je otići u Calgary na Zimske Olimpijske igre i čak jedno vrijeme držao nacionalni rekord u skijaškim skokovima. Definitivno feel-good movie uz sjajne Tarona Egertona i Hugha Jackmana.

5. Pele (2016)

Od nogometnih filmova, odlučili smo se za ovaj koji je iz 2016. i igrani je. Film o jednom od najboljih nogometaša svih vremena Peleu i njegovom usponu od siromaštva Sao Paula do velike nogometne scene i osvajanja brojnih naslova.

Pele je legenda svjetskog nogometa i svaki ljubitelj ovog sporta htjet će pogledati ovakav film i osjetiti tu veliku ljubav lopte i Brazilaca.

6. Any Given Sunday (1999)

Dolazimo konačno do američkog nogometa o kojemu ima jako puno snimljenih filmova. Any Given Sunday vjerojatno nije jedan od najboljih koji je snimljen, ali je vrlo zanimljiv i donosi neku sliku tog svijeta.

U filmu glumi cijela plejada poznatih glumaca, režirao ga je veliki Oliver Stone i definitivno će se svidjeti ljubiteljima američkog nogometa, ali i onima koji ne znaju puno o tom sportu.

7. 42 (2013)

Vraćamo se na bejzbol, ali u njegove rane dane, poratne 1947. godine kada su SAD još uvijek bili središte rasizma. Priča o velikanu sporta Jackie Robinsonu, prvom Afroamerikancu koji je igrao profesionalni bejzbol u MLB-u.

Ovo nije nužno isključivo sportski film, već ima i drugu pozadinu. Ipak, vrijedi ga pogledati jer nažalost i u današnjem svijetu, gotovo 100 godina kasnije, svjedoci smo rasizmu i nedopustivom ponašanju.

8. Remember the Titans (2000)

Još jedan film o američkom nogometu, ovoga puta istinite priče o treneru Hermanu Booneu i njegovim pokušajima i kasnijim uspjesima da integrira afroameričke sportaše u college football.

Slično kao i prethodni film o Jackie Robinsonu, u pozadini ima notu rasizma i velikih problema s kojima su se susretali afroamerički sportaši tog vremena.

9. Cool Runnings (1993)

Nakon skijaškog skakača iz Velike Britanije, vraćamo se još jednim autsajderima s Olimpijade. Ovaj film ostao je u sjećanju mnogima dok su još bili djeca, film o jamajčanskom bob timu koji je nastupao u Calgaryju 1988. godine.

Iako nije u potpunosti usklađen s istinitom pričom, film ima dosta sličnosti i pokazuje pravi duh Olimpijskih igara. Uz to je i posljednji film prerano preminulog Johna Candyja. Ako niste gledali, uživat ćete. Ako jeste, osmijeh će vam sigurno doći na lice.

10. Space Jam (1996)

Kraj smo ostavili za jedan film kojeg djeca obožavaju, a i odrasli mu se znaju ponekad vratiti. Space Jam je film koji kombinira fantastični svijet Looney Tunesa i NBA lige.

Priča je više manje poznata, radnju gotovo svi znaju, ali ovo je jedinstven prikaz filma u kojem možete vidjeti u istoj sceni Bugs Bunnyja i Michaela Jordana, a to je već dovoljno simpatično.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!