Nogomet

Ronaldinho: Osmijeh na Camp Nouu i u paragvajskom zatvoru

Jan Šneler • subota, 21.03.2020.
Ronaldinho: Osmijeh na Camp Nouu i u paragvajskom zatvoru
Foto: Pixsell

Na današnji dan prije točno 40 godina rođen je Ronaldinho, jedan od najupečatljivijih i najboljih nogometaša modernog doba...

U gradu Porto Alegre prije točno 40 godina rodio se Ronaldo de Assis Moreira ili poznatiji Ronaldinho Gaucho. Ovaj brazilski umirovljeni nogometaš godinama je bio smatran ponajboljim nogometašem svijeta, a mnogi će još uvijek pamtiti njegov dječački osmijeh s kojim je koračao nogometnim travnjacima.

Ronaldinho je definitivno jedan od najboljih nogometaša 2000-ih godina. Obilježio je taj period svojom fenomenalnom igrom, nevjerojatnim rješenjima, pogocima i impresivnom simpatičnošću. Gotovo da se ne možemo sjetiti trenutka da je napravio nešto nesportski, da se ponio bezobrazno i ta ga karakteristika prati i nakon nogometne karijere.

Igrao je dvije sezone u PSG-u, najbolje godine dao Barceloni, a europsku karijeru zaključio u Milanu. Osvojio je Ligu prvaka, La Ligu i Kup kralja dva puta, Serie A, Svjetsko prvenstvo, Copa Americu i brončanu olimpijsku medalju. Bio je dobitnik brojnih individualnih nagrada poput igrača godine prema Uefi i Fifi, Zlatne lopte. Ušao je među legende Brazila i Milana, među najboljih igrača svih vremena prema izboru legendarnog Pelea.

Ipak, ima igrača koji su osvajali više u tim godinama i igrača koji su trajali puno duže. Ne moramo niti spominjati Lea Messija ili Cristiana Ronalda koji su bez premca uspješniji od Ronaldinha. Tu definitivno ne bi smjelo biti spora jer je nagrade lako prebrojiti i usporediti.

Svejedno, Ronaldinho će uvijek ostati omiljen generaciji koja ga je s užitkom pratila tih godina u Barceloni. Taj njegov osmijeh, taj užitak igranja nogometa i činjenice da svakim svojim potezom čini tu prekrasnu igru kao što je nogomet još ljepšom i oku ugodnijom.

Ronaldinho je ušao u niz problema posljednjih godina. Pisalo se kako je bankrotirao, potrošio silne novce jer je imao puno "hobija" koji su uključivali velika druženja, ljepotice sumnjivog morala i društvo koje je često bilo na "onoj strani zakona". Prije nekoliko dana svjetsku nogometnu javnost šokirala je vijest kako je uhićen u Paragvaju.

Čovjek koji je imao sve, koji je bio na vrhu uhvaćen je s lažnom putovnicom. Nejasno je zašto je to uopće učinio kada je imao legalne dokumente. Slike koje su dolazile iz zatvora bile su nešto drugačije od onoga što su svi očekivali. Umjesto pretilog, potpuno "uništenog" bivšeg nogometaša dobili smo isti onaj osmijeh kojim je "valjao" protivnike diljem svijeta, isto ono nevino lice koje uživa u nogometu više od svega.

Embed from Getty Images

Ronaldinho neće biti najbolji svih vremena. Bilo je i bit će igrača koji će puno više dati nogometu. Ipak, Ronaldinho će ostati zapamćen kao jedan od najomiljenijih svih vremena. Ono što je pružio u Barceloni navijači nikada neće zaboraviti, a ta njegova privlačnost ostaje snažna čak i kada igra "hakl" u paragvajskom zatvoru.

Nadamo se da će što prije izaći iz zatvora i vratiti se svojoj najvećoj strasti, nogometu. Sportu trebaju ovakvi ljudi, nogometu trebaju zaljubljenici u sport koji sa smiješkom igraju. Tek mu je 40. godina, još uvijek ovaj magični Brazilac može puno toga dati.

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!