Zimski sportovi

Na današnji dan: Teemu Selanne prvi rookie sa 70 golova u jednoj sezoni

Mihaela Bradovski • subota, 28.03.2020.
Na današnji dan: Teemu Selanne prvi rookie sa 70 golova u jednoj sezoni

Jedan od najboljih finskih hokejaša svih vremena Teemu Selanne na današnji dan došao je do 70. NHL gola u rookie sezoni...

Od ranih dana Teemu Selanne bio je predodređen za zvijezdu. Još kao junior briljirao je u Jokeritu, kasnije je visoko izabran na NHL draftu, a već u prvoj sezoni u američko.kanadskoj profesionalnoj ligi pokazao je zašto se od njega puno očekuje.

21 sezonu proveo je u NHL-u i gdje god je igrao imao je jednu od ključnih uloga. Čak i kao 43-godišnjak u zadnjoj sezoni u karijeri igrao je dobro i u 76 utakmica upisao je 33 boda.

S prvom sezonom u NHL-u upisao se u povijest. 1988. godine Winnipeg Jetsi su ga izabrali ukupno kao desetog na draftu, no nije ostao odmah u SAD-u već se vratio u Finsku gdje je odslužio vojni rok, zatim još malo dominirao u dresu Jokerita i 1992. godine zaputio se u NHL.

Godinu dana ranije Jetsi su počeli raditi na njegovom dolasku u NHL, međutim preduhitrio ih je Calgary koji je poslao ponudu kao ograničenom slobodnom igraču, Jetsi su je izjednačili i postao je njihov igrač.

Debitirao je 6. listopada 1992. godine u pobjedi 4:1 protiv Detroit Red Wingsa, a u tom susretu upisao je dvije asistencije. Dva dana kasnije zabio je svoj prvi NHL pogodak i to protiv San Jose Sharksa.

Već u petom nastupu stigao je i do prvog hat-tricka u karijeri, a na današnji dan postigao je svoj 69. i 70. pogodak u sezoni čime je postao rookie s najviše golova u sezoni u povijesti. Do kraja sezone došao je ukupno 76 pogodaka i 132 poena čime je ujedno rekorder i po broju poena u rookie sezoni.

U vrlo bogatoj karijeri napravio je puno toga dobroga, ali nikada nije došao do zlata s Finskom na velikom natjecanju za čim itekako žali. Postigao je 684 gola u NHL-u, a njegovi brojevi iz rookie sezone još uvijek su najbolji u povijesti Winnipeg Jetsa.

Foto: Wikipedia, s.yume

#ostanitedoma

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!